Recuperare erori Windows: Ce trebuie să faceți când Windows nu va porni

Windows nu a reușit să pornească poate apărea ca un ecran albastru cu o eroare, o buclă de repornire continuă sau nimic care nu apare deloc pe ecran. Un computer ar putea să nu pornească după ce a fost oprit sau după o repornire.

Instrucțiunile din acest articol se aplică sistemelor Windows 10, Windows 8 și Windows 7.


Cauza Windows nu a pornit

Atunci când un laptop Windows sau un sistem desktop nu pornește, cauza poate fi un dispozitiv deconectat, un fișier lipsă, o actualizare nereușită sau hardware defect.

Cum se remediază Windows care nu pornește

Urmați pașii de mai jos în ordine pentru a identifica și a remedia problema. În majoritatea cazurilor, un pic de depanare poate face ca sistemul dvs. să funcționeze din nou, dar unele probleme pot necesita să înlocuiți hardware-ul eșuat.

  1. Reporniți computerul. Repornirea restabilește accesul dacă problema a fost pur și simplu o eroare neobișnuită în timpul procesului de pornire.

  2. Pe un sistem desktop, verificați conexiunile. Dacă utilizați o tastatură sau un mouse cu un cablu, deconectați-le și apoi conectați-le din nou pentru a confirma că dispozitivele sunt conectate. O tastatură deconectată, de exemplu, poate determina oprirea sistemului în timpul procesului de pornire. În mod similar, asigurați-vă că este conectat cablul de la sistem la afișaj.

  3. Pe un sistem desktop, căutați să vă asigurați că indicatorul luminos de alimentare este aprins. Dacă nu puteți vedea lumina, este posibil ca sursa de alimentare să fi eșuat. Dacă nu se întâmplă absolut nimic atunci când apăsați butonul de alimentare, poate fi necesar să înlocuiți sursa de alimentare.

  4. Scoateți bateria. Pe un sistem laptop cu o baterie ușor de îndepărtat, deconectați toate cablurile de alimentare, apoi scoateți bateria. Apoi, cu bateria scoasă din sistem, conectați cablul de alimentare CA și conectați-l la laptop. Încercați să porniți computerul. Dacă pornește cu succes, atunci problema a fost bateria laptopului.

  5. Lăsați actualizările să se finalizeze. Dacă vedeți orice ecran pe ecran, așteptați puțin mai mult. Windows încearcă adesea să instaleze actualizări de sistem, aplicație și driver în timpul procesului de pornire. Mai ales dacă aveți un sistem mai vechi sau mai lent, aceste actualizări pot necesita o cantitate semnificativă de timp pentru instalare. În unele cazuri deosebit de problematice, este posibil să vă lăsați computerul pornit peste noapte, apoi să îl verificați a doua zi dimineață.

  6. Porniți Windows cu ultima configurație bună cunoscută. Această opțiune încearcă să pornească sistemul cu orice modificare recentă a dispozitivului, a registrului și a sistemului de operare revenită la setările care au funcționat. Acest lucru vă poate permite sistemului să se recupereze după o actualizare a sistemului sau a driverului de dispozitiv eșuată sau dintr-o intrare de registry greșită. (Când Windows nu pornește de două ori la rând, sistemul ar trebui să vă ofere acces la meniul Advanced Boot Options).

    Dacă sistemul dvs. pornește cu succes cu această metodă, poate doriți să opriți imediat încercarea de a aplica din nou actualizările driverului de sistem sau de dispozitiv, deoarece aceste actualizări pot fi sursa problemei. Consultați asistența Microsoft sau site-ul producătorului dispozitivului pentru știri sau informații recente.

  7. Executați Repararea de pornire (cunoscută și sub denumirea de Reparare automată în versiunile mai vechi de Windows}. Repararea de pornire vă scanează sistemul și încearcă să repare fișierele de sistem lipsă sau deteriorate. Poate dura mai mult de câteva minute pentru a finaliza și poate necesita repornirea computerului. În unele cazuri, este posibil să fie necesar să executați Repararea la pornire de până la trei ori pentru a rezolva problemele de pornire.

  8. Efectuați o restaurare a sistemului. Folosiți un punct de restaurare recent pentru a vă recupera sistemul. O Restaurare sistem vă va readuce sistemul, driverele și registrul într-un moment anterior.

  9. Scanați computerul pentru detectarea programelor malware pentru a găsi mai multe moduri de a elimina programele malware. Unele semne că sistemul dvs. poate avea programe malware includ avertismente de viruși, notificări sau alte mesaje neobișnuite afișate la pornirea sistemului.

  10. Resetați computerul. O resetare vă va lăsa cu Windows și aplicațiile instalate inițial pe sistemul dvs. Cel mai adesea, oamenii inițiază o resetare Windows atunci când sunt gata să scape de un sistem, dar vor să dea sistemul altcuiva. O resetare șterge personalizările și modificările sistemului, elimină aplicațiile instalate și șterge datele. Cu toate acestea, poate fi o modalitate eficientă de a returna un sistem problematic într-un computer utilizabil din nou.

    Asigurați-vă că aveți copii de rezervă ale fișierelor personale în altă parte înainte de a efectua o resetare. O resetare va șterge fișierele.

  11. Testați un hard disk zgomotos. O unitate defectată sau defectabilă poate împiedica pornirea corectă a Windows. Hard disk-urile cu piese rotative emit adesea sunete de măcinare sau zgomot atunci când nu reușesc, în timp ce unitățile SSD nu mai funcționează fără indicatori sonori. Dacă o unitate eșuează, puteți instala Windows pe o unitate nouă. Dacă nu aveți o copie de siguranță a datelor în altă parte, puteți utiliza software-ul de recuperare a datelor pentru a încerca să vă extrageți fișierele de pe unitatea eșuată.

  12. Efectuați o instalare curată. Dacă niciunul dintre pașii de mai sus nu a funcționat, puteți încerca o instalare curată a Windows. Acest proces va șterge totul de pe unitatea dvs. și îl va înlocui cu o nouă instalare de Windows.