Portul TCP numărul 21 și cum funcționează cu FTP

Protocolul de transfer de fișiere oferă un cadru pentru transferul de informații între două computere din rețea, la fel ca protocolul de transfer hipertext printr-un browser web. Cu toate acestea, FTP operează pe două porturi diferite ale Protocolului de control al transmisiei: 20 și 21. Porturile FTP 20 și 21 trebuie să fie deschise ambele în rețea pentru transferuri de fișiere reușite.

După ce numele de utilizator și parola FTP corecte sunt introduse prin software-ul clientului FTP, software-ul serverului FTP deschide portul 21, care este uneori numit port de comandă sau control, în mod implicit. Apoi, clientul face o altă conexiune la server prin portul 20, astfel încât transferurile de fișiere propriu-zise să poată avea loc.

 Getty Images

Portul implicit pentru trimiterea de comenzi și fișiere prin FTP poate fi modificat. Standardul există, totuși, astfel încât programele client / software, routerele și firewall-urile să poată fi de acord asupra acelorași porturi, facilitând astfel configurarea.


Cum să vă conectați prin portul FTP 21

Dacă FTP eșuează, este posibil ca porturile corecte să nu fie deschise în rețea. Acest blocaj poate apărea fie pe partea serverului, fie pe partea clientului. Orice software care blochează porturile trebuie să fie schimbat manual pentru a le deschide, inclusiv routere și firewall-uri care ar putea bloca porturile dacă sistemul de operare nu o face.

În mod implicit, routerele și firewall-urile ar putea să nu accepte conexiuni pe portul 21. Dacă FTP nu funcționează, este mai bine să verificați mai întâi dacă routerul redirecționează cererile în mod corespunzător pe acel port și că firewall-ul nu blochează portul 21.

Utilizați Port Checker pentru a vă scana rețeaua pentru a vedea dacă routerul are portul 21 deschis. O caracteristică numită mod pasiv ajută la verificarea dacă barierele în calea accesului la port sunt prezente în spatele unui router.

Pe lângă asigurarea deschiderii portului 21 pe ambele părți ale canalului de comunicații, portul 20 ar trebui să fie permis și în rețea și prin intermediul software-ului client. Neglijarea deschiderii ambelor porturi împiedică efectuarea transferului complet înainte și înapoi.

Când este conectat la serverul FTP, software-ul client solicită datele de conectare - nume de utilizator și parolă - care sunt necesare pentru a accesa acel server. Multe servere FTP, dacă vă conectați prin telnet sau o conexiune Secure Shell, vor oferi acreditări anonime implicite.

FileZilla și WinSCP sunt doi clienți FTP populari. Ambele sunt disponibile gratuit.