Opțiuni avansate de încărcare (ce este și cum să îl utilizați)

Meniul Advanced Boot Options este o listă selectabilă a modurilor de pornire Windows și a instrumentelor de depanare.

În Windows XP, se numește meniul Opțiuni avansate Windows.

Începând cu Windows 8, meniul a fost înlocuit de Startup Settings, parte a meniului Advanced Startup Options.

 Lifewire


Disponibilitatea meniului Advanced Boot Options

Meniul Advanced Boot Options (Opțiuni de încărcare avansată) este disponibil în Windows 7, Windows Vista, Windows XP și sistemele de operare Windows server lansate alături de acele versiuni de Windows.

Începând cu Windows 8, diferitele opțiuni de pornire sunt disponibile din meniul Setări pornire. Cele câteva instrumente de reparare Windows disponibile de la ABO s-au mutat în Advanced Startup Options.

În versiunile anterioare de Windows, cum ar fi Windows 98 și Windows 95, meniul se numea Microsoft Windows Startup Menu și funcționa în mod similar, deși fără atâtea instrumente de diagnosticare disponibile în versiunile ulterioare de Windows.


Pentru ce se folosește?

Acest meniu este o listă de instrumente avansate de depanare și metode de pornire Windows care pot fi utilizate pentru a repara fișiere importante, pentru a porni Windows cu procesele minime necesare, pentru a restabili setările anterioare și multe altele.

Modul sigur este cea mai frecvent accesată funcție disponibilă în meniul Advanced Boot Options.

Cum se accesează meniul Advanced Boot Options

Meniul Advanced Boot Options este accesat apăsând F8 pe măsură ce ecranul de pornire Windows începe să se încarce.

Această metodă se aplică tuturor versiunilor de Windows care include meniul, inclusiv Windows 7, Windows Vista, Windows XP etc.

În versiunile mai vechi de Windows, meniul echivalent este accesat ținând apăsat butonul Ctrl tasta în timp ce pornește Windows.


Ce înseamnă opțiunile

Meniul Advanced Boot Options, în sine, nu face nimic - este doar un meniu de opțiuni. Selectând una dintre opțiuni și apăsând Introduce va porni acel mod de Windows sau acel instrument de diagnosticare etc.

Cu alte cuvinte, utilizarea meniului înseamnă utilizarea opțiunilor individuale conținute pe ecranul meniului.

Iată diferitele instrumente și metode de pornire pe care le veți găsi în meniul Advanced Boot Options din Windows 7, Windows Vista și Windows XP:

Reparați calculatorul

Opțiunea Reparați computerul pornește Opțiuni de recuperare a sistemului, un set de instrumente de diagnosticare și reparații, inclusiv Reparare pornire, Restaurare sistem, Prompt comandă și multe altele.

Este disponibil în mod implicit în Windows 7. În Windows Vista, opțiunea este disponibilă numai dacă opțiunile de recuperare a sistemului au fost instalate pe hard disk. Dacă nu, puteți accesa întotdeauna Opțiuni de recuperare a sistemului de pe DVD-ul Windows Vista.

Opțiunile de recuperare a sistemului nu sunt disponibile în Windows XP, deci nu veți vedea niciodată această opțiune din meniu în acea versiune de Windows.

Modul sigur

Opțiunea Safe Mode pornește Windows în Safe Mode, un mod special de diagnostic al Windows. În acest mod, sunt încărcate doar necesitățile, permițând, sperăm, ca Windows să pornească, astfel încât să puteți face modificări și să efectuați diagnostice fără ca toate funcțiile suplimentare să ruleze simultan.

De fapt, există trei opțiuni individuale pentru modul sigur:

  • Mod sigur: Pornește Windows cu minimul de drivere și servicii posibile.
  • Modul sigur in navigare pe internet: La fel ca Modul sigur, dar include și drivere și servicii necesare pentru activarea rețelei.
  • Modul sigur cu ajutorul comenzii de comandă: La fel ca în modul sigur, dar încarcă linia de comandă ca interfață cu utilizatorul.

În general, încercați mai întâi modul sigur. Dacă acest lucru nu funcționează, încercați modul sigur cu linia de comandă, presupunând că aveți planuri de depanare în linia de comandă. Încercați modul sigur cu rețea dacă aveți nevoie de acces la rețea sau la internet în timp ce vă aflați în modul sigur, cum ar fi descărcarea software-ului, copierea fișierelor pe / de pe computerele din rețea, cercetarea pașilor de depanare etc.

Activati ​​permisiunea de a intra in sistem

Opțiunea Enable Boot Logging va activa un jurnal al driverelor încărcate în timpul procesului de boot Windows.

Dacă Windows nu pornește, puteți să faceți referire la acest jurnal și să determinați ce driver a fost încărcat ultima dată sau primul încărcat fără succes, oferindu-vă un punct de plecare pentru depanarea dvs.

Jurnalul este un fișier text simplu numit Ntbtlog.txt și este stocat în rădăcina folderului de instalare Windows, care este de obicei „C: Windows”. (accesibil prin calea variabilă de mediu% SystemRoot%).

Activați videoclipuri cu rezoluție mică (640x480)

Opțiunea Activare video cu rezoluție mică (640x480) reduce rezoluția ecranului la 640x480, precum și scade rata de reîmprospătare. Această opțiune nu modifică driverul de afișare în niciun fel.

Acest instrument este cel mai util atunci când rezoluția ecranului a fost schimbată într-una pe care monitorul pe care o utilizați nu o poate accepta, oferindu-vă posibilitatea de a intra în Windows la o rezoluție universal acceptată, astfel încât să o puteți seta apoi la una adecvată.

În Windows XP, această opțiune este listată ca Enable Mode VGA, dar funcționează exact la fel.

Ultima configurație bună cunoscută (avansat)

Opțiunea Ultima configurare cunoscută bună (avansată) pornește Windows cu driverele și datele de registry care au fost înregistrate ultima dată când Windows a fost pornit cu succes și apoi oprit.

Acest instrument este un lucru grozav de încercat mai întâi, înainte de orice altă soluționare a problemelor, deoarece returnează o mulțime de informații de configurare cu adevărat importante într-un moment în care Windows funcționa.

Dacă o problemă de pornire pe care o aveți se datorează unei modificări a registrului sau a driverului, Ultima configurație bună cunoscută ar putea fi o soluție foarte simplă.

Mod de restaurare a serviciilor de director

Opțiunea Directory Services Restore Mode opțiune repară serviciul director.

Acest instrument este aplicabil numai controlerelor de domeniu Active Directory și nu are niciun fel de utilizare într-o casă normală și nici în majoritatea mediilor computerizate de afaceri mici.

Mod de depanare

Opțiunea Mod de depanare activează modul de depanare în Windows, un mod de diagnosticare avansat în care datele despre Windows pot fi trimise către „depanatorul” conectat.

Dezactivați repornirea automată la eșecul sistemului

Opțiunea Dezactivare repornire automată la eșecul sistemului oprește repornirea Windows după o eroare gravă a sistemului, ca un ecran albastru al morții.

Dacă nu puteți dezactiva repornirea automată din Windows, deoarece nu va porni complet, această opțiune devine brusc foarte utilă.

În unele versiuni anterioare ale Windows XP, Dezactivarea repornirii automate la eșecul sistemului nu este disponibil în meniul Opțiuni avansate Windows.

Dezactivează executarea semnăturii șoferului

Opțiunea Disable Driver Signature Enforcement permite dezinstalarea driverelor care nu sunt semnate digital în Windows.

Această opțiune nu este disponibilă în meniul Windows XP.

Porniți Windows în mod normal

Opțiunea Start Windows Normal începe Windows în modul normal.

Cu alte cuvinte, este echivalent cu a permite Windows să pornească așa cum faceți în fiecare zi, omitând orice ajustări ale procesului de pornire Windows.

reboot

Opțiunea Reboot este disponibilă numai în Windows XP și face exact acest lucru: reporniți computerul.

Reveniți la meniul Opțiuni OS

Meniul Revenire la opțiunile sistemului de operare vă întoarce la un ecran în care puteți alege ce sistem de operare să porniți.

Este posibil ca această opțiune să nu fie disponibilă în toate sistemele de operare.