Noțiuni de bază despre butonul de pornire iPhone X

Poate că cea mai semnificativă schimbare introdusă de Apple cu iPhone-ul său X a fost eliminarea butonului Acasă. De la debutul iPhone-ului, butonul Acasă fusese singurul buton din partea frontală a telefonului. A fost, de asemenea, cel mai important buton, deoarece a fost folosit pentru a reveni la ecranul de pornire, pentru a accesa multitasking, a face capturi de ecran și multe altele.

Puteți face toate aceste lucruri pe iPhone X, dar modul în care le faceți este diferit acum. Apăsarea unui buton a fost înlocuită de un set de gesturi care declanșează acele funcții familiare.

Informațiile din acest articol se aplică pentru seria iPhone X și seria iPhone 11.


Cum deblocați iPhone X

Trezirea iPhone X din somn, cunoscută și sub numele de deblocare a telefonului (nu trebuie confundată cu deblocarea acestuia de la o companie de telefonie), este încă simplă. Ridicați telefonul și glisați în sus din partea de jos a ecranului.

Ce se întâmplă în continuare depinde de setările de securitate. Dacă nu aveți o parolă, mergeți direct la ecranul de pornire. Dacă aveți o parolă, Face ID vă poate recunoaște fața și vă va duce la ecranul de pornire. Dacă aveți o parolă, dar nu utilizați Face ID, introduceți codul. Indiferent de setări, deblocarea necesită doar o glisare.


Cum să reveniți la ecranul de pornire de pe iPhone X

Cu un buton de pornire fizic, revenirea la ecranul de pornire din orice aplicație necesară apăsarea butonului de pornire. Chiar și fără acel buton, revenirea la ecranul de pornire este destul de simplă.

Pur și simplu glisați în sus, la o distanță scurtă de jos din ecran. O glisare mai lungă face altceva, dar o scurtare rapidă vă scoate din orice aplicație și reveniți la ecranul de pornire. 

Cum se deschide iPhone X Multitasking View

Pe iPhone-urile anterioare, făcând dublu clic pe butonul Acasă a apărut o vizualizare multitasking care vă permite să vedeți toate aplicațiile deschise, să comutați rapid la aplicații noi și să părăsiți cu ușurință aplicațiile care rulau.

Aceeași vizualizare este încă disponibilă pe iPhone X, dar o accesați diferit. Glisați în sus de jos până la aproximativ o treime din ecran. Această mișcare este puțin dificilă la început, deoarece este similară cu glisarea scurtă care vă duce la ecranul de pornire. Când ajungeți la locul potrivit pe ecran, apar aplicațiile deschise.

În funcție de setări, este posibil să simțiți o ușoară vibrație atunci când ați ajuns la o treime din locul care activează vizualizarea multitasking.


Schimbarea aplicațiilor fără deschiderea multitasking-ului pe iPhone X

În loc să deschideți vizualizarea multitasking pentru a schimba aplicații, treceți la o aplicație nouă cu o glisare.

În partea de jos a ecranului, glisați la stânga sau la dreapta pentru a trece la aplicația următoare sau anterioară din vizualizarea multitasking - o modalitate mult mai rapidă de a vă deplasa. 

Utilizarea accesibilității pe iPhone X

Cu ecrane din ce în ce mai mari pe iPhone, poate fi greu să ajungeți la lucruri care sunt departe de degetele mari. Funcția de accesibilitate, care a fost introdusă pentru prima dată pe seria iPhone 6, rezolvă această problemă. O atingere rapidă de două ori a butonului Acasă aduce partea de sus a ecranului în jos, astfel încât să fie mai ușor de atins.

Pe iPhone X și modelele ulterioare, accesibilitatea este încă o opțiune, deși este dezactivată în mod implicit. Când este activată, accesați funcția glisând în jos în partea de jos a ecranului.

Pentru a activa accesibilitatea în iOS 13:

  1. Deschis setările pe iPhone.

  2. Robinet Accesibilitate.

  3. Selectați Atingeţi.

  4. Alege accesibilitate și mutați glisorul de lângă acesta pe Pornit / verde.

  5. Glisați în jos în partea de jos a ecranului pentru a coborî elementele ecranului la îndemâna degetelor mari.

Pentru a activa accesibilitatea în iOS 12 și versiunile anterioare, accesați setările > general > Accesibilitate > accesibilitate.


Noi moduri de a efectua sarcini vechi: Siri, Apple Pay și multe altele

Tone de alte caracteristici comune pentru iPhone folosesc butonul Acasă. Iată cum să efectuați unele dintre cele mai frecvente pe iPhone X:

  • Faceți capturi de ecran: Faceți clic pe butoanele laterale și de mărire a volumului în același timp.
  • Opriți / reporniți: apasa si tine apasat butoanele laterale și de creștere a volumului în același timp până când apare glisorul de oprire.
  • Activați Siri: Țineți apăsat butonul lateral.
  • Confirmați achizițiile Apple Pay și iTunes / App Store: Folosiți Face ID.

Deci, unde este centrul de control?

Control Center oferă un set la îndemână de instrumente și de comenzi rapide. Pe modelele anterioare de iPhone, se accesează glisând în sus din partea de jos a ecranului. Deoarece glisarea în partea de jos a ecranului face atât de multe alte lucruri pe iPhone X, Control Center se află în altă parte pe acest model.(...)

Pentru a-l accesa, glisați în jos din partea dreaptă sus a ecranului spre dreapta crestăturii și apare Centrul de control. Atingeți sau glisați din nou ecranul pentru al închide când ați terminat. 

Vrei în continuare un buton Acasă? Adăugați una în Setări

Nu puteți obține un buton hardware pentru iPhone X, dar în setările telefonului vă puteți apropia.

Funcția AssistiveTouch adaugă un buton Acasă pe ecran pentru persoanele cu probleme fizice care le împiedică să facă clic cu ușurință pe butonul Acasă sau pentru cei cu butoane Acasă rupte. Oricine îl poate activa și utiliza același buton software.

Pentru a activa AssistiveTouch:

  1. Robinet setările > Accesibilitate în iOS 13 sau setările > general > Accesibilitate în iOS 12 și versiuni anterioare.

  2. Pe ecranul Accesibilitate din iOS 13, atingeți Atingeţi și apoi AssistiveTouch. Aprinde AssistiveTouch prin deplasarea glisorului în poziția Pornit / verde.

    Pe ecranul Accesibilitate din iOS 12 și versiuni anterioare, atingeți AssistiveTouch și porniți AssistiveTouch prin deplasarea glisorului în poziția Pornit / verde.

    De asemenea, puteți spune „Hei Siri, activați AssistiveTouch”.

  3. Un buton care efectuează unele dintre sarcinile butonului de pornire apare în colțul din dreapta jos al ecranului, deși îl puteți face clic și trage pe orice margine a ecranului, unde rămâne până când îl mutați din nou.

    În ecranul de setări AssistiveTouch, puteți modifica opțiunile implicite pentru Single-Tap, Double-Tap, Long Press și 3D Touch selectând dintr-o listă de opțiuni disponibile.