Mod sigur: ce este și cum să-l utilizați

Modul sigur este un mod de pornire diagnostic în sistemele de operare Windows, care este folosit ca o modalitate de a obține acces limitat la Windows atunci când sistemul de operare nu va porni normal.

Modul normal, deci, este opusul modului sigur prin faptul că pornește Windows în modul său tipic.

Modul sigur se numește Safe Boot pe macOS. Termenul Mod sigur se referă, de asemenea, la un mod de pornire limitat pentru programele software cum ar fi clienții de e-mail, browserele web și altele. Există mai multe despre asta în partea de jos a acestei pagini.


Disponibilitate în modul sigur

Modul sigur este disponibil în Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP și în majoritatea versiunilor mai vechi de Windows.

Cum să știți dacă sunteți în modul sigur

În modul Safe Mode, fundalul desktopului este înlocuit cu o culoare negru solid cu cuvintele Safe Mode în toate cele patru colțuri. Partea de sus a ecranului afișează, de asemenea, nivelul actual al Windows build și service pack.

Cum arată modul sigur în Windows 10.


Cum se accesează modul sigur

Modul sigur este accesat din Setări de pornire în Windows 10 și Windows 8 și din Opțiuni avansate de încărcare în versiunile anterioare de Windows.

Dacă sunteți capabil să porniți Windows în mod normal, dar doriți să porniți în mod sigur din anumite motive, o modalitate foarte simplă este să faceți modificări în configurația sistemului.

Dacă niciuna dintre metodele de acces Safe Mode menționate mai sus nu funcționează, puteți forța Windows să repornească în Safe Mode.


Cum se utilizează modul sigur

În cea mai mare parte, Modul sigur este utilizat la fel cum utilizați Windows în mod normal. Singura excepție de la utilizarea Windows în modul sigur, așa cum ați face altfel, este că anumite părți din Windows pot să nu funcționeze sau să nu funcționeze la fel de repede ca obișnuiți.

De exemplu, dacă porniți Windows în modul sigur și doriți să reveniți la un driver sau să actualizați un driver, veți face acest lucru la fel cum ați face atunci când utilizați Windows în mod normal. De asemenea, este posibil să căutați malware, să dezinstalați programe, să utilizați Restaurarea sistemului etc.


Moduri de siguranță

Există, de fapt, trei opțiuni diferite ale modului sigur. A decide ce opțiune Safe Mode să utilizați depinde de problema pe care o aveți.

Iată descrieri ale tuturor celor trei și când se utilizează care:

Modul sigur

Modul sigur pornește Windows cu driverele și serviciile minime absolute care sunt posibile pentru a porni sistemul de operare.

Alege Modul sigur dacă nu puteți accesa Windows în mod normal și nu vă așteptați să aveți nevoie de acces la internet sau la rețeaua dvs. locală.

Modul sigur in navigare pe internet

Modul sigur cu rețea pornește Windows cu același set de drivere și servicii ca și modul sigur, dar include și cele necesare funcționării serviciilor de rețea.

Alege Modul sigur in navigare pe internet din aceleași motive pentru care ați ales modul sigur, dar când vă așteptați să aveți nevoie de acces la rețeaua dvs. sau la internet.

Această opțiune Safe Mode este adesea utilizată atunci când Windows nu va porni și bănuiți că veți avea nevoie de acces la internet pentru a descărca drivere, urmați un ghid de depanare etc.

Modul sigur cu ajutorul comenzii de comandă

Modul sigur cu linia de comandă este identic cu modul sigur, cu excepția faptului că linia de comandă este încărcată ca interfață de utilizator implicită în loc de Explorer.

Alege Modul sigur cu ajutorul comenzii de comandă dacă ați încercat modul sigur, dar bara de activități, ecranul de pornire sau desktopul nu se încarcă corect.

Alte tipuri de mod sigur

Așa cum s-a menționat mai sus, Modul sigur este de obicei termenul pentru pornirea oricărui program într-un mod care utilizează setările implicite, în scopul diagnosticării a ceea ce ar putea cauza probleme. Funcționează la fel ca Safe Mode în Windows.

Ideea este că atunci când programul pornește numai cu setările implicite, este mai probabil să înceapă fără probleme și să vă permită depanarea problemei.

Ce se întâmplă în mod obișnuit este că odată ce programul începe fără a încărca setări personalizate, modificări, programe de completare, extensii etc., puteți activa lucrurile unul câte unul și apoi continuați să porniți aplicația astfel, astfel încât să puteți găsi vinovatul.

Unele smartphone-uri pot fi pornite și în modul sigur. Ar trebui să verificați manualul telefonului specific, deoarece de obicei nu este clar cum să faceți acest lucru. Unii ar putea să vă facă să apăsați și să țineți apăsat butonul meniu în timp ce telefonul pornește, sau poate atât tastele de creștere a volumului, cât și de reducere a volumului. Unele telefoane vă fac să țineți apăsată opțiunea de oprire pentru a dezvălui comutatorul Mod sigur.

macOS folosește Safe Boot în același scop ca Safe Mode în sistemele de operare Windows, Android și Linux. Se activează ținând apăsată tasta Shift în timp ce porniți computerul.

De asemenea, puteți utiliza Microsoft Outlook în modul sigur. Acest lucru dezactivează Panoul de citire, extensiile și unele setări personalizate, astfel încât să puteți depana ceea ce împiedică Outlook să pornească normal.

Browserul web Firefox este un alt exemplu de program care poate fi pornit în modul sigur în scopuri de depanare. Același lucru este valabil și pentru Chrome cu modul său incognito și pentru modul „NoAdd-ons” al Internet Explorer accesibil cu comanda iexplore -extoff Run.