Luminile interioare ale mașinilor pot fi împărțite în diferite categorii, cum ar fi luminile de bord, luminile domului, luminile pentru hărți și altele și se pot defecta simultan sau una câte una. Deoarece există atât de multe tipuri diferite de lumini de interior pentru mașini, o defecțiune poate fi fie o supărare, fie o problemă reală de siguranță. În orice caz, a afla ce trebuie făcut atunci când luminile interioare ale mașinii nu mai funcționează este de obicei un proces de diagnosticare destul de simplu, care poate fi realizat cu unele instrumente de diagnosticare foarte de bază, cum ar fi șurubelnițe și o lampă de testare.
Melissa Ling / Lifewire
Ce sunt luminile de interior ale mașinilor?
Iluminatul interior este una dintre cele două umbrele destul de largi care cuprind toate tipurile diferite de lumini din și din jurul mașinii. Cealaltă categorie este iluminatul exterior, care acoperă totul, de la farurile tale la farurile din spate și tot ce există între ele.
Luminile interioare ale mașinii pot fi defalcate în funcție de scopurile lor specifice. Luminile domului sunt de obicei situate deasupra capului și luminează interiorul mașinii dvs. noaptea, în timp ce luminile pentru hărți, situate pe sau lângă viziere, au fost inițial concepute pentru a facilita literalmente citirea hărților fizice (linkuri către PDF) pe timp de noapte. Luminile tabloului de bord vă pot ajuta să vă vedeți instrumentele, precum vitezometrul, noaptea și sunt adesea reglabile pentru a preveni orbirea pe timp de noapte.
Unele mașini au, de asemenea, alte categorii specializate de iluminare interioară, cum ar fi luminile cu puțuri care vă ajută să intrați în mașină noaptea fără să vă împiedicați, iar unele au chiar lumini cu „saltea de bun venit” care proiectează o siglă sau o baltă simplă de lumină pe sol atunci când deschideți uşă.
În funcție de vehicul, toate luminile interioare pot fi pe un singur circuit sau pot exista mai multe circuite. O singură lumină interioară poate fi, de asemenea, controlată de mai multe comutatoare, deci există o serie de modalități diferite de a le defecta. De exemplu, o lumină domolă poate avea un comutator manual la lumină, chiar dacă poate fi de asemenea pornită și oprită sau estompată printr-un comutator de pe tabloul de bord.
Începeți cu Dome Light sau Dimmer Switch
Când luminile interioare ale mașinii nu mai funcționează, cel mai bun loc de pornire este, de asemenea, cel mai ușor remediu. Cea mai frecventă cauză a acestei probleme este atunci când altcineva decât șoferul folosește lumina domului sau comutatorul dimmer. Acest lucru poate lăsa luminile interioare într-o stare în care acestea nu se mai aprind când deschideți ușa.
În funcție de modul în care sunt conectate luminile interioare și de tipurile de întrerupătoare pe care le aveți, poate fi necesar să apăsați o combinație diferită de butoane pentru ca luminile interioare să se aprindă. În general, veți dori să încercați să rotiți variatorul (dacă există) și să-l încercați în diferite poziții. În unele cazuri, rotirea dimmer-ului până la capăt într-o singură direcție îl va face să dea clic, ceea ce poate indica fie că este în poziția pornit, fie în poziția oprit.
Cu dimmerul în diferite poziții sau butonul de iluminare interior montat pe bord în diferite poziții, puteți încerca să acționați lumina domului, lumina hartă sau alte lumini interioare cu comutatoarele lor individuale.
Dacă nu reușești să îți aprinzi luminile interioare încercând diferite combinații de dimmer sau comutator de lumină dom, atunci probabil că ai de-a face cu o defecțiune reală undeva de-a lungul liniei.
Siguranțe suflate și lumini interioare auto
Când toate luminile interioare ale mașinii nu mai funcționează în același timp, dar alte lucruri precum radioul funcționează în continuare, este un bun indiciu că cauza principală este ceva ce toate luminile au în comun. În cele mai multe cazuri, aceasta va fi o siguranță, deci acesta este următorul lucru de verificat.
În funcție de modul în care este configurată mașina, cutia de siguranțe poate fi amplasată în sau lângă cutia cu mănuși, sub bord sau în compartimentul motorului. Unele mașini au chiar mai multe cutii de siguranțe, astfel încât manualul proprietarului dvs. poate fi foarte util în localizarea celui potrivit. În caz contrar, puteți căuta de obicei pe Internet pentru a găsi o imagine cu locația exactă a cutiei de siguranțe.
Siguranța pe care o căutați va fi de obicei siguranța „lumini”, deși poate diferi de la un vehicul la altul. Singura modalitate de a ști cu siguranță este să localizați o schemă de cablare pentru marca, modelul și anul specific autovehiculului dvs., dar verificarea tuturor siguranțelor etichetate „lumini” sau similare este de obicei suficient de bună.
Spunând dacă este arsă o siguranță
Deși, de obicei, puteți spune dacă o siguranță este arsă uitându-vă la ea, nu este întotdeauna cazul. Siguranțele pot arde și pot arăta bine, așa că singura modalitate de a le verifica de fapt este cu un instrument precum un multimetru sau o lumină de testare. Dacă aveți un multimetru și nu găsiți nicio continuitate între terminalele unei siguranțe, aceasta înseamnă că este suflată.
Cel mai simplu mod de a verifica siguranțele este cu o lampă de testare. Tot ce trebuie să faceți este să fixați un capăt pe metalul gol undeva pe mașină și apoi să atingeți capătul sondei de fiecare parte a siguranței. Cu cheia de contact în poziția pornită, lumina de testare ar trebui să se aprindă atunci când atingeți ambele părți ale fiecărei siguranțe.
Dacă lumina de testare rămâne întunecată pe o parte a siguranței, aceasta înseamnă că este suflată și ar trebui să o înlocuiți cu exact același tip de siguranță. Nu folosiți niciodată o siguranță cu un număr mai mare, deoarece acest lucru ar putea provoca daune catastrofale cablurilor din mașina dvs.
Probleme de cablare, pantaloni scurți și lumini interioare
Deși este posibil din punct de vedere tehnic ca o siguranță să sufle fără o altă problemă de bază, nu este foarte frecventă. În majoritatea cazurilor, o siguranță de lumină interioară suflată înseamnă că există un fel de scurt undeva în sistem. Poate fi o defecțiune permanentă sau poate fi temporară, dar singura modalitate de a ști sigur este să înlocuiți siguranța și să vedeți ce se întâmplă.
Dacă înlocuiți o siguranță de lumină interioară suflată și aceasta suflă din nou, înseamnă că aveți de-a face cu un scurtcircuit. Poate fi totuși ceva ce te poți descurca singur, dar unele pantaloni scurți vor necesita atenția unui tehnician profesionist.
Majoritatea pantalonilor scurți pot fi urmăriți în locații în care firele se îndoaie și se sârmă în mod obișnuit, deci acesta este cel mai bun loc pentru a începe. Dacă mașina dvs. are lumini de hartă în parasolar sau lumini situate în uși, atunci este de obicei un pariu sigur că veți găsi scurtcircuitul într-unul dintre aceste circuite.
Dacă verificați toate firele prin care trec în ușile dvs. sau în parasolar și nu găsiți scurtul, atunci cel mai bun pariu este să apelați un profesionist.
Întrerupătoare de uși și lumini interioare defecte
Ultimul punct de defecțiune care poate afecta toate luminile interioare în același timp este un comutator de ușă defect. Aceste întrerupătoare pot fi găsite în stâlpii ușii majorității mașinilor, așa că sunt adesea denumiți întrerupători stâlpi de ușă.
Când luminile interioare ale unei mașini funcționează corect, ele se vor aprinde, de obicei, atunci când deschideți ușa și apoi se vor opri o perioadă de timp după ce ați închis ușa. Acest proces se bazează pe un întrerupător din jambierul ușii care se deschide când deschideți ușa și se închide când închideți ușa.
Aceste comutatoare sunt adesea acoperite de o cizmă de cauciuc pe care o puteți scoate cu o șurubelniță cu lamă plată. Comutatorul poate fi apoi deblocat sau deșurubat. Dacă aveți un multimetru, puteți testa comutatorul conectându-vă la ambele terminale și verificând continuitatea. Apoi puteți activa comutatorul și puteți verifica din nou. Dacă citirea nu se schimbă, atunci comutatorul este prost.
Module de lumină interioară
Dacă luminile interioare rămâneau aprinse un timp după închiderea ușilor, atunci există probabil un fel de modul de temporizare în circuit. Deci, dacă siguranțele dvs. sunt bune, comutatorul pentru jambă de ușă se verifică bine și orice altceva pare să fie în stare de funcționare, este posibil să aveți de-a face cu o problemă mai complexă.
În timp ce înlocuirea acestui tip de componentă nu este de obicei atât de dificilă, aruncarea pieselor asupra unei probleme este rareori cea mai bună sau cea mai eficientă soluție. Având în vedere acest lucru, un tehnician profesionist vă va putea ajuta dacă ajungeți până aici fără a găsi probleme evidente.
Becuri arse
Când una sau mai multe lumini interioare nu mai funcționează, iar celelalte funcționează încă bine, problema este de obicei doar un bec ars. Acest lucru este foarte ușor de verificat și de remediat. Primul pas este de a scoate capacul luminii interioare care nu mai funcționează. Acest lucru vă poate cere să desfaceți câteva șuruburi, deși multe dintre aceste huse sunt literalmente fixate în loc de cleme ascunse. Acestea pot fi de obicei evidențiate cu utilizarea atentă a unei șurubelnițe subțiri.
Testarea becurilor interioare arse
Cu capacul oprit, următorul pas este să scoateți becul. Unele becuri sunt îndepărtate prin aplicarea de presiune ușoară și răsucire, în timp ce altele se înșurubează ca o bec obișnuită, iar altele sunt fixate în suporturi.
În orice caz, cu becul îndepărtat, veți dori să porniți luminile interioare și să vă conectați lumina de test între sol și fiecare terminal al prizei, având mare grijă să nu scurtați terminalele. Dacă lampa de testare se aprinde, înseamnă că becul este defect.
Dacă nu aveți o lampă de testare, este posibil să testați dacă becul este ars. În multe cazuri, veți descoperi că același tip de bec este utilizat în diferite locuri ale mașinii. De exemplu, este posibil să aveți mai multe lumini dom care utilizează același tip de bec sau becurile pot fi aceleași în prizele montate pe ușă.
Dacă puteți găsi un bec care se potrivește cu cel care nu funcționează, testarea acestuia este o simplă chestiune de a schimba becul de lucru cu cel care nu funcționează. Dacă nu găsiți unul funcțional, puteți folosi un ghid de potrivire online pentru a găsi numărul piesei corect.
În ambele cazuri, becul cunoscut ar trebui să se aprindă atunci când înlocuiți becul care nu funcționează. Dacă nu, atunci aveți de-a face cu o priză defectă, o problemă de cablare sau chiar o siguranță.