Lucruri de luat în considerare înainte de actualizarea unui computer desktop mai vechi

Computerul desktop mediu se bucură de o durată de viață funcțională de aproximativ trei până la opt ani. Durata de timp depinde de tipul de sistem pe care l-ați achiziționat, de avansurile în componentele hardware și de modificările în timp ale cerințelor software.

Multe computere cu funcționare lentă se vor bucura de o creștere semnificativă a vitezei dacă dezinstalați programe vechi. Aplicațiile moderne pornesc uneori silențios în fundal și consumă resurse de sistem chiar și atunci când nu le folosiți.

Utilizați instrumentul Resetare pentru acest computer din Windows 10 pentru a vă angaja și mai mult în serviciul de menaj înainte de a ajunge la concluzia că trebuie să faceți upgrade sau să înlocuiți computerul.

 Jupiterimages / Getty Images


Faceți upgrade sau înlocuiți?

Nu există nicio regulă dificilă și rapidă cu privire la momentul în care ar trebui să faceți upgrade unui computer și să îl înlocuiți direct. O considerație este dacă este convenabil sau ușor să faceți upgrade computerului. Majoritatea computerelor desktop Windows dispun de porturi la care puteți ajunge cu ușurință, însă unele laptopuri și design-uri de computer all-in-one fac upgrade-urile utilizatorului final o treabă mult mai complicată.

Presupunând că calea dvs. de actualizare este solidă, luați în considerare înlocuirea unui computer atunci când costul pieselor pentru actualizare este mai mare de jumătate din prețul unui înlocuitor adecvat.

Când țineți cont de costurile actualizărilor, gândiți-vă la cele cinci componente principale care pot fi înlocuite: memorie, hard disk-uri, unități optice, plăci video și procesoare.


Memorie

Memoria din interiorul unui computer desktop este cea mai ușoară și mai rentabilă actualizare. Cu cât un PC are mai multă memorie, cu atât poate prelucra mai multe date fără a fi nevoie să utilizați memoria virtuală. Memoria virtuală depășește memoria RAM a sistemului și merge spre și de pe hard disk pentru a menține sistemul în funcțiune. Majoritatea sistemelor desktop au fost livrate cu memorie suficientă în momentul achiziției, dar pe măsură ce programele de calculator devin mai complexe, consumă mai multă memorie RAM de sistem.

Actualizările de memorie variază în funcție de factori, cum ar fi tipul de memorie pe care îl folosește sistemul dvs. de computer și cantitatea pe care o cumpărați. În majoritatea cazurilor, schimbarea cipurilor de memorie este una dintre cele mai ușoare actualizări hardware pe care le puteți face.

Verificați, mai întâi, dacă computerul dvs. este afectat de limita de memorie de 4 GB în sistemele de operare pe 32 de biți. Dacă computerul dvs. nu poate rula un sistem de operare pe 64 de biți, nu poate accesa mai mult de 4 GB de memorie RAM la bord, indiferent cât de mult RAM instalați.


Discuri dure / Discuri hibride / Discuri cu stare solidă

Cel de-al doilea cel mai simplu upgrade pentru un computer desktop este cu unitățile de stocare. Spațiul pe hard disk se dublează aproximativ la fiecare doi ani, iar cantitatea de date pe care o stocăm crește la fel de rapid datorită sunetului digital, a imaginilor și a imaginilor. Dacă un computer rămâne fără spațiu, o soluție rapidă este achiziționarea unui nou hard disk intern sau extern.

Un upgrade pro-nivel presupune adăugarea unei unități de tip solid state. SSD-urile oferă o creștere semnificativă a vitezei de stocare, dar au dezavantajul mult mai puțin spațiu de stocare pentru preț - dar utilizarea unui SSD pentru Windows, cu datele dvs. pe o unitate fizică separată, va aduce îmbunătățiri semnificative ale performanței.

O alternativă este utilizarea unei noi unități hibride în stare solidă care utilizează un hard disk convențional plus o memorie mică în stare solidă ca cache. În ambele cazuri, veți vedea o creștere a performanței numai atunci când acestea devin unitatea hard disk principală sau de pornire.

Piața acceptă mai multe unități de tip solid și convenționale. Indiferent de ceea ce selectați, instalarea unei unități este de obicei un proces simplu.


Unități CD / DVD / Blu-ray

Unitățile optice se dovedesc din ce în ce mai rare în computerele moderne, având în vedere tranziția generală către fluxul media și unitățile flash USB, dar încă nu sunt învechite. De obicei, puteți găsi un arzător DVD de la aproximativ 25 USD pentru cele mai noi modele. Sunt la fel de ușor de instalat ca hard disk-urile, iar viteza și funcționalitatea suplimentară le fac un upgrade excelent pentru orice computer care are un arzător de CD mai vechi sau CD-ROM simplu sau unitate DVD-ROM. Este posibil ca multe computere mai noi să nu includă nici măcar aceste unități.

Alegeți dintre unul dintre cele mai bune arzătoare DVD interne sau externe sau o unitate Blu-Ray pentru computer.


Carduri video

Majoritatea oamenilor nu vor avea nevoie să-și actualizeze placa video de pe desktop, cu excepția cazului în care caută performanțe sau funcționalități suplimentare cu jocuri avansate sau programe complexe din punct de vedere al calculului pentru statistici și extragere de date.

Cantitatea de performanță de care ați putea avea nevoie de pe o placă grafică va varia foarte mult în funcție de sarcinile dvs. Plăcile grafice pot costa între 100 și 1000 de dolari. Majoritatea necesită alimentare la bord, deci verificați ce poate suporta sursa de alimentare existentă înainte de a căuta un card.

CPU-uri

Deși este posibil să se actualizeze un procesor în majoritatea computerelor desktop, procesul este complicat și dificil de realizat pentru majoritatea utilizatorilor. Chiar și atunci, placa de bază a computerului vă poate restricționa în ceea ce privește ce procesoare puteți instala în sistem. Dacă placa de bază este prea veche, înlocuirea procesorului poate necesita, de asemenea, actualizarea plăcii de bază și a memoriei, care poate intra în același domeniu ca și cumpărarea unui computer complet nou.