Krita vs GIMP

Software-ul open-source oferă multe avantaje, dar pentru că oricine poate pur și simplu să creeze o aplicație și să o lanseze, există uneori mai multe opțiuni care pot apărea pentru a efectua aceeași activitate. Un exemplu în acest sens sunt programele grafice, în care GIMP și Krita sunt printre lideri. Cu toate acestea, aceste două programe au scopuri ușor diferite și vom explica cu exactitate ce înseamnă acest lucru. 

Datorită unor conotații negative ale numelui „GIMP”, un număr de dezvoltatori au creat un „fork” al acestuia numit Glimpse. Acestea au în prezent funcționalitate similară, deși acest lucru se poate schimba în viitor pe baza deciziilor noii echipe Glimpse.


Krita vs GIMP: Constatări generale

GIMP

  • Mai matur în general.

  • Gama mai largă de caracteristici.

  • UI familiar, bazat pe paletă.

  • Opțiuni extinse pentru formate de export.

Krita

  • Dezvoltare mai nouă, mai rapidă.

  • Asistență mai bună pentru deschiderea fișierelor.

  • Motoare cu perii mai avansate.

  • Suport mai bun pentru tablete de desen.

  • versiunea macOS disponibilă numai în versiunile de „dezvoltare”.

Ambele aplicații sunt programe grafice extrem de capabile, poziționate deasupra programelor entry-level, cum ar fi MS Paint și altele asemenea. Ele sunt chiar listate printre cele mai bune alternative la Photoshop. Și ambele oferă funcționalități care îi plasează în aceeași clasă. Cu toate acestea, există distincții minore care vă pot determina să alegeți una peste alta. 


GIMP și Krita: ambele sunt open source și gratuite

Ambele aplicații sunt proiecte open source și, prin urmare, sunt complet gratuite. În plus, orice instrumente sau funcționalități suplimentare pe care le puteți adăuga vor fi, de asemenea, gratuite, astfel încât să puteți lăsa în urmă etichete de preț mari și taxe de abonament lunare. 

Compatibilitate: Krita are suport mai bun pentru tablete de desen

GIMP este disponibil pe platformele desktop majore, inclusiv Windows, macOS și Linux (precum și alte sisteme de operare bazate pe Unix). Ramura „principală” a Krita (adică versiunile „stabile”) acceptă doar Windows și Linux. Puteți obține programul pentru macOS, dar va trebui să utilizați o versiune de testare. Puteți obține chiar și Krita de la Microsoft Store, iar banii vă vor ajuta să susțineți în continuare proiectul.

Nu există porturi directe ale aplicației către iOS sau Android. Dacă doriți să efectuați unele lucrări grafice din mers, căutați o aplicație care acceptă unul dintre formatele de fișiere ale aplicației preferate, despre care vom discuta în secțiunea următoare.

În afară de suportul pentru sistemul de operare, merită de asemenea remarcat faptul că Krita ar avea un suport mai bun pentru desenarea tabletelor. Acest lucru are sens, deoarece ținta principală a aplicației este mai degrabă artiștii digitali decât persoanele care doresc să retuseze câteva fotografii, de exemplu. Dar, chiar dacă GIMP acceptă și tabletele, există un număr destul de mare de probleme raportate cu privire la comportamentul lor, iar utilizatorii raportează că configurațiile acestor tablete (de exemplu, modul în care reacționează la presiune) nu sunt la fel de rafinate ca Krita.


Suport pentru formatul de fișier: sistemul Krita este mai intuitiv

Cea mai importantă diferență dintre cele două aplicații în acest sens este că Krita are suport mai intuitiv pentru fișierele dvs. de lucru sau pentru fișierele pe care le revizuiți și le salvați în fiecare zi.

De exemplu, Krita poate deschide direct fișiere PSD Photoshop, unde GIMP trebuie să le importe / convertească. Acest lucru face ca schimbul de fișiere și colaborarea cu alții să fie mai greoaie. În plus, GIMP nu acceptă fișiere RAW fără ajutorul unui plug-in, ceea ce poate face ca fotografii să facă pauze.

Ambele fișiere au un suport excelent, totuși, pentru formatele de fișiere de export. GIMP oferă ceva mai multe opțiuni, dar ambele vor acoperi cele pe care utilizatorii le cer de la începători până la nivelurile intermediare, cum ar fi .JPG, .GIF și .PNG. Din nou, GIMP are aici o selecție mai largă de opțiuni ca instrument grafic mai general.


Caracteristici: GIMP are mai multe, dar Krita sunt mai bune

Principala diferență dintre aceste programe nu este atât de mult ce caracteristici au, ci cât de bine sunt implementate anumite caracteristici. Krita, pe de o parte, are instrumente precum pensula și culoarea pop-over, care facilitează crearea de imagini de la zero, în special folosind o tabletă de desen. Partea inversă este că funcțiile mai generice, cum ar fi umplerea unei zone conturate cu o culoare selectată, nu sunt la fel de exacte ca cele din GIMP.

În schimb, GIMP are mai mult un accident vascular cerebral larg. Majoritatea caracteristicilor sale, precum filtrele, conțin mai multe opțiuni ale lui Krita, deoarece vizează un public mai larg de editare a imaginilor. Din păcate, deși are instrumente de vopsit precum pixuri și pensule, acestea nu sunt la fel de numeroase sau bine configurate ca cele găsite în Krita.

Interfața utilizatorului: este un sac mixt

Cei care caută o alternativă la Photoshop vor găsi un sac mixt când vine vorba de GIMP. Deși poate utiliza metafora familiară „paletă plutitoare”, există și un număr mare de controale pe panoul din stânga (utilizatorii Photoshop ar fi obișnuiți cu ei în dreapta). Acest amestec de familiar și diferit poate duce la o anumită confuzie inițială.

Krita va necesita, de asemenea, o anumită reînvățare, dar din motive ușor diferite. Ca un program mai concentrat, designerii au ales să simplifice interfața, iar acest lucru se concentrează pe pictură / artă digitală. Instrumentele care nu au legătură directă cu acest obiectiv pot fi îngropate mai jos în structurile de meniu sau în casele de dialog suplimentare.

Krita vs GIMP: Verdict final 

Dacă doriți să faceți o gamă largă de editare de imagini și lucrări grafice, GIMP vă va oferi cea mai bună selecție de instrumente. Cu toate acestea, dacă crearea de artă digitală este lucrul dvs., Krita vă va oferi cel mai mare ajutor pentru a vă face munca.

Acestea fiind spuse, unul dintre lucrurile minunate despre software-ul open source este că este (în general) disponibil gratuit. Deci, puteți să le instalați pe ambele, să le încercați și să vedeți care dintre ele vă place cel mai mult. Se poate dovedi a fi ambele.