Firefox Mozilla continuă să fie un jucător important în domeniul browserelor web, deținând o cotă de piață semnificativă. Browserul, care a câștigat laude atât de la utilizatori, cât și de la dezvoltatori, poartă cu el o urmă de cult.
Unii utilizatori ai aplicației Mozilla tind să fie foarte pasionați de browserul ales și acest lucru este probabil cel mai evident atunci când privim lucruri precum acest cerc de culturi Firefox.
Mozilla este o comunitate de software open-source fondată de foști angajați ai Netscape.
Unde a început istoria
În septembrie 2002, a fost lansat Phoenix v0.1. Browserul Phoenix, care va deveni în cele din urmă cunoscut sub numele de Firefox în versiunile ulterioare, a început să arate ca o versiune dezbrăcată a browserului pe care îl cunoaștem astăzi.
Deși lipsesc multe dintre caracteristicile care fac Firefox atât de popular astăzi, lansarea inițială a Phoenix-ului conținea navigarea cu file și un manager de descărcare, care erau departe de a fi obișnuite în browserele de la acea vreme.
Pe măsură ce versiunile ulterioare ale Phoenix au fost puse la dispoziția testerelor beta, îmbunătățirile au început să apară în bucăți. În momentul lansării Phoenix v0.3 la mijlocul lunii octombrie 02, browserul conținea deja suport pentru extensii, o bară laterală, o bară de căutare integrată și multe altele.
Jocul cu numele
După câteva luni de lustruire a funcțiilor existente și de remediere a erorilor, Mozilla a intrat într-un blocaj rutier cu numele browserului în aprilie 2003. Sa dovedit că o companie numită Phoenix Technologies și-a dezvoltat propriul browser open-source și ei, de fapt, deținea o marcă comercială pentru acest nume. În acest moment, Mozilla a fost nevoită să schimbe numele proiectului în Firebird.
Prima versiune sub noul moniker al browserului, Firebird 0.6, a devenit prima versiune disponibilă pentru Macintosh OS X în plus față de Windows, oferind comunității Mac o probă a ceea ce urma să vină. Lansată pe 16 mai 2003, versiunea 0.6 a introdus foarte popularul caracteristică Clear Private Data și a inclus și o nouă temă implicită.
În următoarele cinci luni, vor apărea încă trei versiuni ale Firebird care conțin modificări pentru controlul pluginurilor și descărcarea automată, printre altele, precum și o colecție de remedieri de erori. Pe măsură ce browserul se apropia de prima versiune publică, un alt snafu de denumire ar determina Mozilla să schimbe vitezele din nou.
Saga continuă
Un proiect de bază de date relațional open-source existent la acea vreme purta și eticheta Firebird. După rezistența inițială a Mozilla, comunitatea de dezvoltare a bazei de date a aplicat în cele din urmă suficientă presiune pentru a solicita încă o schimbare de nume pentru browser. Pentru a doua și ultima oară, numele browserului a fost schimbat oficial din Firebird în Firefox în februarie 2004.
Mozilla, aparent frustrată și jenată de problemele de numire, a lansat această declarație după ce s-a făcut schimbarea: „Am învățat multe despre alegerea numelor în ultimul an (mai mult decât ne-am fi dorit). Am fost foarte atenți în cercetând numele pentru a ne asigura că nu vom avea probleme pe drum. Am început procesul de înregistrare a noii noastre mărci comerciale la Oficiul SUA pentru Brevete și Mărci. "
Cu aliasul final în vigoare, Firefox 0.8 a fost introdus pe 9 februarie 2004, conținând noul nume și noul aspect. În plus, conținea funcția de navigare offline, precum și un program de instalare Windows care a înlocuit metoda de livrare .zip anterioară.
În următoarele câteva luni, versiunile intermediare au fost lansate pentru a remedia unele defecte rămase și erori de securitate, precum și pentru a introduce caracteristici precum posibilitatea de a importa Favorite și alte setări din Internet Explorer.
În septembrie, prima versiune publică a fost pusă la dispoziție, Firefox PR 0.10. Mai multe opțiuni de motoare de căutare au fost adăugate în bara de căutare, inclusiv eBay și Amazon. Printre alte caracteristici, capacitatea RSS din Marcaje și-a făcut debutul.
A durat doar cinci zile după lansarea publică pentru ca Firefox să treacă marca de un milion de descărcări, depășind așteptările și depășind obiectivul autoimpus de Mozilla de 10 zile pentru a atinge marca râvnită.
Browserul web Mozilla Firefox: este oficial!
După ce au fost prezentați doi candidați de lansare pe 27 octombrie și 3 noiembrie, mult așteptata lansare oficială a avut loc în cele din urmă pe 9 noiembrie 2004. Firefox 1.0, disponibil în peste 31 de limbi, a fost bine primit de public. Mozilla a strâns chiar bani de la mii de donatori pentru a promova lansarea, iar o reclamă publicată la New York Times, difuzată la mijlocul lunii decembrie, i-a recompensat prin afișarea numelor lor împreună cu simbolul Firefox.
Firefox, partea a doua
Browserul a suferit mai multe modificări, iar noile funcții au fost adăugate continuu din acea zi, la sfârșitul anului 2004, ceea ce a dus la lansarea majoră a versiunii 1.5 și, în cele din urmă, a versiunii 2.0 pe 24 octombrie 2006.
Firefox 2.0 a introdus capabilități RSS îmbunătățite, verificarea ortografiei în cadrul formularelor, o navigare cu file îmbunătățită, un aspect nou mai elegant, protecție împotriva phishing-ului, restaurare sesiune (care restabilește filele deschise și paginile web în caz de blocare a browserului sau închidere accidentală) și multe altele .
Această nouă versiune a prins cu adevărat atât publicul, cât și dezvoltatorii de suplimente, care păreau să producă o sursă nesfârșită de extensii aproape peste noapte. Puterea Firefox a continuat să crească cu ajutorul unei comunități de dezvoltare pasionale și ingenioase, deoarece aceste programe de completare au continuat să ducă browserul la noi culmi.
Firefox, numit după Panda Roșu găsit în Himalaya, Nepal și sudul Chinei, a continuat să meargă în topuri în urmărirea Internet Explorer.
Următorul deceniu
Următorul deceniu a cunoscut o litanie de schimbări în domeniul browserului - în special standarde web mai bune, navigarea mobilă devenind o activitate de zi cu zi pentru o mare parte din populația lumii, precum și o tonă de concurență adăugată de jucători puternici precum Google Chrome, Opera și Apple Safari, în plus față de browserele de nișă mai mici, cu propriile seturi de caracteristici unice.
Quantum și Firefox Today
În ultimii ani, Firefox a făcut salturi majore atât în ceea ce privește performanța, cât și caracteristicile. Cea mai notabilă dintre acestea a fost saltul la Firefox Quantum, versiunea 57, care a oferit creșteri semnificative de performanță și un motor de plugin actualizat. Toate versiunile ulterioare ale Firefox au fost denumite „Quantum” deoarece au aceeași tehnologie puternică.
După lansarea Quantum, Firefox a crescut în performanță la egalitate și, în unele cazuri, a depășit cea mai mare competiție, Google Chrome, în referințele JavaScript. În timp ce Firefox încă nu este la fel de popular ca Chrome, acesta oferă o alternativă mai centrată pe confidențialitate și deține o poziție fermă pe locul doi printre cele mai populare browsere.
Confidențialitatea este dacă Firefox excelează. Deoarece browserul este complet open source și aproape infinit configurabil, acesta rămâne cea mai bună opțiune mainstream pentru confidențialitate și securitate online. De fapt, Mozilla este conștient de popularitatea crescândă a Firefox pentru confidențialitate și securitate și continuă să adauge caracteristici pentru a adăuga straturi suplimentare de confidențialitate, inclusiv extensii opționale, cum ar fi filele containerelor. Firefox a câștigat o reputație atât de puternică pentru confidențialitate, încât servește drept bază pentru browserul Tor cu o confidențialitate extremă.
Firefox continuă să fie un jucător major pe piață, oferind noi funcții și îmbunătățind funcționalitatea existentă în mod regulat.