Înșelătoria prin e-mail Craigslist: ce este și cum să vă protejați

Utilizatorii Craigslist comunică de obicei între ei prin e-mail. Deși site-ul implementează un releu de e-mail bidirecțional oferind fiecărui utilizator o adresă de e-mail anonimă pentru a-i proteja de e-mailurile nedorite sau abuzive, escrocii au descoperit tot felul de moduri diferite în jurul acestuia.


Ce este escrocheria prin e-mail Craigslist?

Escrocheriile de e-mail Craigslist au mai multe forme și forme, dar, în general, un escroc de e-mail Craigslist este cunoscut pentru a face cel puțin unul dintre următoarele lucruri:

  • Cereți adresa dvs. de e-mail reală din orice motiv.
  • Insistați să comunicați numai prin e-mail (folosind fie e-mailul dvs. Craigslist, fie e-mailul real).
  • Vă trimitem e-mailuri de protecție contra achizițiilor false care par a fi de la Craigslist însuși.

Lifewire / Theresa Chiechi


Cum funcționează înșelătoria prin e-mail Craigslist?

Escrocheria prin e-mail Craigslist funcționează în mai multe moduri diferite, în funcție de faptul dacă escrocatorul încearcă să obțină informații personale, bani sau obiecte valoroase. De asemenea, depinde dacă escrocul este cumpărător sau vânzător.

Cere adresa ta de e-mail reală

Escrocii ar putea să vă ceară adresa de e-mail reală din oricare dintre următoarele motive:

  • Escrocul susține că vor să trimită plata prin PayPal. Escrocii care se prezintă ca cumpărători ar putea încerca să vă convingă să acceptați plăți online, cum ar fi cele prin PayPal. Odată ce ați dat scamatorului adresa de e-mail PayPal, totuși, acesta vă poate trimite cu ușurință un e-mail de confirmare PayPal fals pentru a vă face să credeți că au plătit atunci când chiar nu au făcut-o.
  • Escrocul susține că folosește o terță parte pentru a gestiona în siguranță plata. Similar scenariului PayPal de mai sus, un escroc (care se prezintă fie ca cumpărător, fie ca vânzător) ar putea să vă ceară adresa reală, astfel încât să poată trimite un e-mail fals care pare să provină de la un terț oficial. Aceste tipuri de e-mailuri sunt de obicei concepute inteligent pentru a arăta că oferă o garanție pentru tranzacția dvs., certifică vânzătorul sau vă informează că plata va fi gestionată în siguranță de către terță parte.
  • Escrocul intenționează să vă trimită mai multe mesaje înșelătoare și spam. Un escroc care vă solicită adresa de e-mail reală ar putea crea o listă a victimelor pe care le vizează pentru a le pirata informațiile personale. S-ar putea să plănuiască să vă trimită escrocherii de tip phishing, escrocherii cu bani sau loterie, escrocherii de sondaje sau chiar escrocherii în rețelele sociale.

Insistând să comunicăm integral prin e-mail

Escrocii ar putea insista să vorbească exclusiv prin e-mail din oricare dintre următoarele motive:

  • Escrocul nu vă poate vorbi telefonic sau nu se poate întâlni personal. Mulți escroci Craigslist operează în străinătate și nu vorbesc limba engleză ca limbă maternă, motiv pentru care preferă să facă totul prin e-mail. Dacă se prezintă ca vânzător, aproape sigur nu au obiectul pe care încercați să-l cumpărați și încearcă doar să vă obțină banii.
  • Escrocul urmărește un scenariu și are o poveste personală elaborată de împărtășit. Escrocii folosesc scripturi astfel încât să poată înșela mai multe persoane. Dacă se prezintă ca un cumpărător, s-ar putea referi la „articolul” în loc să spună ce este de fapt articolul. Întrucât engleza nu este de obicei prima limbă a celor mai mulți escroci și operează în întreaga lume, este foarte obișnuit ca aceștia să greșească cuvintele sau să folosească o gramatică necorespunzătoare. Și, în cele din urmă, pentru a face backup de ce nu se pot întâlni sau nu au nevoie de plată imediat, vor descrie în detaliu toate problemele cu care se confruntă în prezent / cu care s-au confruntat pentru a vă face să simpatizați cu ei.
  • Escrocul caută să te preseze să efectuezi o plată sau dorește să trimită un cec de casier. Folosind povestea lor elaborată, escrocul care se prezintă ca vânzător ar putea să vă ceară să faceți un depozit prin intermediul unei terțe părți, cum ar fi PayPal, Western Union, un serviciu de escrow sau altceva. S-ar putea chiar să vă convingă să efectuați mai multe plăți pe o perioadă de timp, căutând să extrageți cât mai mulți bani de la dvs. înainte de a vă da seama că nu primiți ceea ce plătiți. Pe de altă parte, escrocul care se prezintă ca un cumpărător s-ar putea oferi să trimită un cec de casier, care va fi probabil descoperit ca fiind fraudulos zile sau săptămâni mai târziu.

Ferește-te de oricine îți spune că este în armată. Acesta este un semn puternic al unei înșelătorii.

Trimiterea de e-mailuri de protecție contra cumpărării false

S-a știut că escrocii trimit e-mailuri cu planuri de protecție care par a fi de la Craigslist. Desigur, Craigslist nu sprijină nicio tranzacție care are loc prin intermediul site-ului său, astfel încât orice e-mailuri pe care le primiți care pretind să vă verifice sau să vă protejeze achizițiile prin Craigslist sunt complet false.

Se știe că escrocii profită de programul de protecție eBay, așa că, dacă cineva cu care faceți afaceri pe Craigslist menționează ceva despre eBay, luați-l ca un semn important al unei înșelătorii grave.


Cum găsesc victime escrocii Craigslist prin e-mail?

Escrocii care se prezintă ca cumpărători caută de obicei reclame Craigslist care includ articole valoroase. De asemenea, ar putea fi mai atrași de reclame care includ adrese de e-mail reale în descriere.

Escrocii care se prezintă ca vânzători vor lua practic orice cumpărător potențial care îi contactează. Cu cât sunt mai puțin conștienți sau mai puțin precauți, cu atât sunt mai predispuși să predea adresa lor de e-mail reală dacă escrocul o cere.


Cum evit să mă implic în această înșelătorie?

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a evita implicarea în înșelătoria prin e-mail Craigslist este să nu oferiți niciodată adresa dvs. de e-mail reală cuiva cu care vorbiți de la Craigslist.

În al doilea rând, dacă vedeți oricare dintre semnele de înșelătorie discutate mai sus în orice e-mail Craigslist pe care îl primiți (nu vă puteți întâlni personal, presiunea de a plăti prin serviciul terților, povești elaborate etc.), atunci îl puteți semnala derulând în partea de jos a mesajului de e-mail, apoi selectați linkul de sub „Vă rugăm să semnalizați mesajele nedorite (pam, înșelătorie, altele):” pentru a anunța moderatorii Craigslist și pentru a împiedica escrocul să vă ajungă din nou.


Sunt deja o victimă. Ce ar trebuii să fac?

Dacă ați fost victima unei escrocherii prin e-mail Craigslist, puteți face următoarele:

  • Semnalează mesajul de e-mail Craigslist.
  • Blocați orice alte adrese de e-mail legate de escrocul Craigslist.
  • Schimbați parolele pentru orice cont personal care ar fi putut fi compromis.
  • Scanați computerul și / sau dispozitivul mobil pentru viruși sau programe malware.
  • Raportați înșelătoria autorităților.

Cum evit să fiu vizat pentru înșelătoria prin e-mail Craigslist?

Deoarece toată lumea folosește e-mailul, care este, de asemenea, cel mai sigur și mai simplu mod de a începe să comunicați cu cineva de pe Craigslist, este aproape imposibil să evitați să fiți vizați de un escroc de e-mail Craigslist. Dacă postați un anunț pe Craigslist, asigurați-vă că nu includeți adresa de e-mail reală în descrierea dvs. și selectați reluarea e-mailului Craigslist în opțiunile de informații de contact.

Dacă preferați să nu utilizați releu de e-mail Craigslist, puteți lua în considerare crearea unui alias de e-mail și utilizați acest lucru pentru a accepta răspunsuri la anunțul dvs. Craigslist.