Inkscape: un editor grafic vectorial gratuit

Inkscape este alternativa comunității open-source la Adobe Illustrator, instrumentul standard acceptat în industrie pentru producția de grafică vectorială. Inkscape este o alternativă în general credibilă pentru oricine al cărui buget nu se poate extinde la Illustrator, deși are câteva limitări.

Inkscape poate fi descărcat de pe site-ul oficial Inkscape.


Repere ale Inkscape

Inkscape are un instrument impresionant și un set de caracteristici, inclusiv:

  • Interfață clară și ușor de utilizat
  • Curba de învățare poate fi superficială sau relativ abruptă, în funcție de cerințele utilizatorului
  • Instrumentul Cutii 3D permite desenarea și editarea rapidă a casetelor cu perspectivă
  • Instrumentul Bezier Curves permite desenarea formelor complexe
  • Opțiuni puternice de parcurs pentru a permite producerea de forme complexe prin combinarea traseelor
  • Efecte de transparență a stratului
  • Aplicați Gaussian Blur pe obiecte
  • Salvați fișiere în mai multe formate importante, inclusiv standardul SVG deschis, EPS, PDF și PostScript
  • Meniul Efecte pentru a produce automat elemente utile și neobișnuite de utilizat în design

Toți cei interesați de software-ul grafic gratuit și open-source par să fi auzit de GIMP, dar Inkscape nu se bucură de o astfel de urmărire. Acest lucru se datorează probabil faptului că la prima vedere GIMP pare să poată face cele mai multe lucruri pe care le poate face Inkscape, dar Inkscape nu poate fi folosit pentru a edita fotografii.


De ce să folosiți Inkscape?

Deși poate părea că GIMP este un instrument general care face treaba lui Inkscape și multe altele, există o diferență cheie între cele două aplicații. GIMP este un editor bazat pe pixeli, iar Inkscape este bazat pe vectori.

Editorii de imagini pe bază de vector, precum Inkscape, produc grafică care poate fi redimensionată la infinit fără pierderi de calitate a imaginii. De exemplu, este posibil să fie necesară utilizarea unei sigle de companie pe o carte de vizită, iar partea laterală a unui camion și Inkscape pot produce o imagine care poate fi scalată și utilizată în ambele scopuri fără pierderea calității imaginii.

Dacă ar fi să folosiți GIMP pentru a produce o siglă similară pentru o carte de vizită, aceeași grafică nu ar putea fi utilizată pe camion, deoarece ar apărea pixelată atunci când va crește semnificativ în dimensiune. Un nou grafic ar trebui să fie produs special pentru noul scop.


Limitările Inkscape

Așa cum am menționat mai devreme, Inkscape suferă de câteva limitări semnificative, deși acestea ar trebui să îi afecteze cu adevărat doar pe cei care lucrează profesional în domeniul designului grafic. Deși este o aplicație puternică, nu se potrivește cu întreaga gamă de instrumente din Illustrator, cu unele caracteristici, cum ar fi instrumentul Gradient Mesh, care nu are un instrument comparativ în Inkscape. De asemenea, nu există suport încorporat pentru culorile PMS, ceea ce poate face viața puțin mai complicată pentru designerii care produc lucrări de culoare spot. În majoritatea cazurilor, aceste puncte nu ar trebui să vă afecteze utilizarea și bucuria de a folosi Inkscape.


Cerințe de sistem

Inkscape este disponibil pentru Windows (începând cu 2000), Mac OS X (10.4 Tiger în continuare) sau Linux. Site-ul Inkscape nu publică resursele minime de sistem necesare, dar s-a raportat că versiunile anterioare rulează cu succes pe sisteme cu procesoare de 1 GHz și 256 MB RAM, deși, evident, software-ul va funcționa mai ușor pe sisteme mai puternice.

Suport și instruire

Inkscape are un site Wiki creat pentru a oferi o serie de informații și sfaturi pentru utilizatorii Inkscape. Există, de asemenea, Forumul neoficial Inkscape, care este un loc excelent pentru a pune întrebări și a găsi mai multe informații. În cele din urmă, puteți tasta „Tutoriale Inkscape” în motorul dvs. de căutare preferat pentru a găsi tot felul de site-uri web interesante, cum ar fi inkscapetutorials.wordpress.com, care are o gamă largă de tutoriale pentru noii utilizatori pentru a începe cu Inkscape.