HKEY_CLASSES_ROOT (HKCR CLSID)

HKEY_CLASSES_ROOT, adesea scurtat ca HKCR, este un stup de registru din registrul Windows și conține informații despre asocierea extensiilor de fișiere, precum și un identificator programatic (ProgID), ID de clasă (CLSID) și date de interfață ID (IID).

În cei mai simpli termeni posibili, stupul de registru HKEY_CLASSES_ROOT conține informațiile necesare pentru ca Windows să știe ce să facă atunci când îi cereți să facă ceva, cum ar fi vizualizarea conținutului unei unități sau deschiderea unui anumit tip de fișier etc.

HKEY_CLASSES_ROOT Registry Hive (Windows 10).


Cum se ajunge la HKEY_CLASSES_ROOT

HKEY_CLASSES_ROOT este un stup de registru, așa că se află la nivelul superior în Editorul de registry, în rădăcina întregului registru Windows:

  1. Deschideți Registrul Editor.

    Cel mai simplu mod de a face acest lucru în toate versiunile de Windows este să deschideți caseta de dialog Executare prin WIN + R, și intră regedit.

  2. Găsi HKEY_CLASSES_ROOT în zona din stânga a Editorului de registru.

    S-ar putea să nu-l vedeți imediat dacă ați utilizat registrul recent și ați lăsat diverse stupuri sau chei deschise. Lovit Acasă de pe tastatură pentru a vedea HKCR listat chiar în partea de sus a panoului stâng.

  3. Faceți dublu clic sau atingeți de două ori HKEY_CLASSES_ROOT pentru a extinde stupul sau utilizați săgeata mică din stânga


Înregistrați subchei în HKEY_CLASSES_ROOT

Lista cheilor de registry de sub stupul HKEY_CLASSES_ROOT este foarte lungă și la fel de confuză. Nu putem explica fiecare dintre mii de chei pe care le-ați putea vedea, dar le putem împărți în câteva bucăți gestionabile, care, din fericire, vor clarifica puțin această parte a registrului.

Iată câteva dintre numeroasele chei de asociere a extensiilor de fișiere pe care le veți găsi sub stupul HKEY_CLASSES_ROOT, dintre care majoritatea vor începe cu o perioadă:

  • HKEY_CLASSES_ROOT .avi
  • HKEY_CLASSES_ROOT .bmp
  • HKEY_CLASSES_ROOT .exe
  • HKEY_CLASSES_ROOT .html
  • HKEY_CLASSES_ROOT .pdf
  • HKEY_CLASSES_ROOT AudioCD
  • HKEY_CLASSES_ROOT dllfile
  • ...

Fiecare dintre aceste chei de registry stochează informații despre ceea ce ar trebui să facă Windows atunci când faceți dublu clic sau apăsați de două ori pe un fișier cu acea extensie. Poate include lista programelor găsite în secțiunea „Deschideți cu ...” atunci când faceți clic dreapta / atingeți un fișier și se afișează calea către fiecare aplicație.

De exemplu, pe computerul dvs., atunci când deschideți un fișier cu numele draft.rtf, WordPad ar putea deschide fișierul. Datele de registry care fac acest lucru sunt stocate în cheia HKEY_CLASSES_ROOT .rtf, care definește WordPad ca programul care ar trebui să deschidă fișierul RTF.

Datorită complexității modului în care sunt configurate cheile HKEY_CLASSES_ROOT, nu vă recomandăm să modificați asociațiile de fișiere implicite din registru. În schimb, consultați Cum se schimbă asocierile de fișiere în Windows pentru instrucțiuni despre acest lucru din interfața Windows normală.


HKCR și CLSID, ProgID și IID

Restul tastelor din HKEY_CLASSES_ROOT sunt tastele ProgID, CLSID și IID. Iată câteva exemple ale fiecăruia:

Cheile ProgID sunt situate în rădăcina HKEY_CLASSES_ROOT, alături de asocierile de extensii de fișiere discutate mai sus:

  • HKEY_CLASSES_ROOT FaxServer.FaxServer
  • HKEY_CLASSES_ROOT JPEGFilter.CoJPEGFilter
  • HKEY_CLASSES_ROOT WindowsMail.Envelope
  • ...

Toate tastele CLSID sunt situate sub CLSID subcheie:

  • HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{00000106-0000-0010-8000-00AA006D2EA4}
  • HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{06C792F8-6212-4F39-BF70-E8C0AC965C23}
  • HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{FA10746C-9B63-4b6c-BC49-FC300EA5F256}
  • ...

Toate tastele IID sunt situate sub interfaţă subcheie:

  • HKEY_CLASSES_ROOTInterface{0000000d-0000-0000-C000-000000000046}
  • HKEY_CLASSES_ROOTInterface{00000089-0000-0010-8000-00AA006D2EA4}
  • HKEY_CLASSES_ROOTInterface{00000129-0000-0000-C000-000000000046}
  • ...

Ce sunt tastele ProgID, CLSID și IID sunt legate de unele aspecte foarte tehnice ale programării computerului și sunt dincolo de sfera acestei discuții. Cu toate acestea, puteți citi mai multe despre toate trei aici, aici și, respectiv, aici.


Se face backup pentru HKEY_CLASSES_ROOT Hive

Fără excepție, ar trebui să faceți întotdeauna o copie de rezervă a tuturor intrărilor de registru pe care intenționați să le editați sau să le eliminați. Consultați Cum faceți o copie de rezervă a registrului Windows dacă aveți nevoie de ajutor pentru a face backup pentru HKEY_CLASSES_ROOT sau orice altă locație din registru într-un fișier REG.

Dacă ceva nu merge bine, puteți restabili întotdeauna registrul Windows la o stare de lucru cu ajutorul copiei de rezervă. Tot ce trebuie să faceți este să deschideți fișierul REG și să confirmați că doriți să faceți aceste modificări.


Mai multe despre HKEY_CLASSES_ROOT

Deși puteți edita și elimina complet orice subcheie din stupul HKEY_CLASSES_ROOT, folderul rădăcină în sine, la fel ca toate stupele din registru, nu poate fi redenumit sau eliminat.

HKEY_CLASSES_ROOT este un stup global, ceea ce înseamnă că poate conține informații care se aplică tuturor utilizatorilor de pe computer și care pot fi vizualizate de fiecare utilizator. Acest lucru este în contrast cu unele stupi care au informații care se aplică numai utilizatorului conectat în prezent.

Cu toate acestea, deoarece stupul HKEY_CLASSES_ROOT este de fapt date combinate găsite atât în ​​stupul HKEY_LOCAL_MACHINE (HKEY_LOCAL_MACHINE Software Classes), cât și în stupul HKEY_CURRENT_USER (HKEY_CURRENT_USER Software Classes), conține și informații specifice utilizatorului. Chiar dacă acesta este cazul, HKEY_CLASSES_ROOT este în continuare capabil să fie navigat de către toți utilizatorii.

Aceasta înseamnă, desigur, că atunci când se face o nouă cheie de registry în stupul HKEY_CLASSES_ROOT, aceeași va apărea în HKEY_LOCAL_MACHINE Software Classes, iar când una este ștearsă din oricare dintre ele, aceeași cheie este eliminată din cealaltă locație.

Dacă o cheie de registry se află în ambele locații, dar intră într-un fel sau altul, datele găsite în stupul utilizatorului conectat, HKEY_CURRENT_USER Software Classes, are prioritate și sunt utilizate în HKEY_CLASSES_ROOT.