Google Picasa este mort: Trăiască Google Foto

Picasa a fost prima aplicație foto Google de mai mulți ani. Compania a achiziționat-o inițial în 2004, ca o completare pentru Blogger. A fost atât o aplicație desktop pentru Mac și Windows, cât și o galerie foto online. Provine din epoca Flickr și este o aplicație care conectează utilizatorii la rețelele lor sociale, este ușor de utilizat pe un dispozitiv mobil și permite editarea fotografiilor online. De aceea, ulterior a fost înlocuit de Google Photos în 2016.


Diferențe între Picasa și Google Foto

Google Photos s-a desprins din Google+ ca serviciu de partajare a fotografiilor. Permite căutarea, clasificarea și gruparea rapidă a fotografiilor. De asemenea, permite editarea limitată a fotografiilor pentru a aplica filtre și cadre, a decupa imaginile și a adăuga îmbunătățiri minore ale fotografiilor. Google Photos se concentrează asupra modului în care utilizatorii folosesc fotografiile și le facilitează modificarea și partajarea rapidă.


Asistent Google

Google Photos are un puternic asistent foto care sugerează funcții distractive și efecte speciale. Aceste efecte speciale includ: 

  • Panorame îmbinate dintr-o serie de fotografii.
  • Animații create dintr-o serie de fotografii făcute cam în același timp.
  • Portrete multiple dispuse într-un aranjament foto în stil foto-cabină.
  • Aranjamente foto care marchează amintiri, cum ar fi acum un an sau doi ani.
  • Efecte speciale tematice sărbătorilor, cum ar fi inimile de Ziua Îndrăgostiților și scheletele de Halloween.
  • Colecții interactive de povești create cu fotografii în jurul unui eveniment sau locație. 

Asistentul Google este disponibil atât pentru versiunile Google Photos pentru mobil, cât și pentru web. Nu trebuie să faci nimic special pentru ca acest lucru să se întâmple. Se afișează singur atunci când aveți fotografii care se potrivesc cu profilul. Accesați secțiunea Google Photo Assistant a aplicației pentru a vedea sugestiile acesteia.


Partajarea

Cea mai mare slăbiciune a Picasa (în afară de faptul că depinde de o combinație de aplicații desktop și online) este că nu a permis niciodată partajarea corectă și modernă. Cu Google Photos, puteți partaja cu Twitter, Google+ și Facebook. De asemenea, puteți crea albume cu linkuri care pot fi partajate, la fel cum ați putea face cu Picasa Web Albums. Pe măsură ce alte rețele sociale câștigă popularitate, Google Photos va continua să adauge funcții de partajare. 


Copii de rezervă automate

Una dintre cele mai utile caracteristici ale aplicației desktop Picasa a fost aceea că a făcut automat copii de siguranță pentru fotografiile de pe desktop. Dacă aveți o cameră digitală și doriți să vă previzualizați fotografiile de vacanță pe laptop, acest lucru este extrem de util. Veți obține în continuare această funcționalitate de bază folosind programul de încărcare Google Foto.

Google Foto face backup pentru o fotografie de înaltă calitate, dar nu pentru o fotografie cu rezoluție completă, cu excepția cazului în care o specificați. Fotografiile cu rezoluție completă costă bani suplimentari pentru stocare, dar puteți păstra originalele pe hard disk sau le puteți face backup în alt mod. 

Dacă vă bazați pe copiile de rezervă de pe telefonul dvs. Android, Google Foto vă duplică fișierele în ambele locuri. 


Editare foto

Cu Google Foto, puteți decupa, efectua modificări minore și adăuga filtre. Pentru a adăuga contrast, puneți un filtru de culoare. Dar nu puteți face efecte avansate, cum ar fi editarea petelor. Este posibil să nu rămână așa pentru totdeauna, Google a achiziționat și a retras Picnik, o aplicație puternică de editare a fotografiilor online, care a permis mai multe funcții decât Google Photos. Google deține, de asemenea, Snapseed, o aplicație mobilă de editare a fotografiilor.

Dar Flickr?

Flickr oferă o experiență destul de paralelă dacă sunteți obișnuit cu funcțiile Picasa. Ambele permit (sau sunt permise) etichete, albume, tipărire și geotagging (asocierea unei locații geografice cu o fotografie, care se face adesea automat de camerele telefonice și de alte dispozitive). 

Puteți imprima fotografii sau comanda imprimări online din oricare dintre aplicații și puteți să încărcați în bloc fotografiile, să le încorporați, să creați comunități și să adăugați comentarii. Puteți specifica licențe Creative Commons sau puteți păstra toate protecțiile drepturilor de autor pentru lucrările dvs. cu setări ușoare pe care le modificați la nivel de site sau pe bază de fotografie.  

Flickr este un jucător consacrat. A trecut mai mult timp și este încă folosit de fotografii serioși. Cu toate acestea, a fost achiziționat recent de SmugMug de la Yahoo, care suferă de ani de declin. Nu există nicio certitudine că Flickr va trăi mult mai mult decât Picasa și, odată ce va merge, este posibil să nu existe o cale de migrare clară pentru a muta fotografiile către un alt serviciu.