Fișierele TIFF și TIF explicate și cum să le deschideți

Ce să știți

  • Un fișier TIF / TIFF este un fișier imagine etichetat.
  • Vizualizați unul cu XnView sau programul de imagine încorporat în sistemul dvs. de operare.
  • Convertiți unul în JPG, PNG sau PDF cu un convertor de imagini precum CoolUtils.com sau Adapter.

Acest articol descrie ce sunt fișierele TIF / TIFF și cum sunt unice în comparație cu alte imagini, ce programe pot deschide și cum să le convertiți într-un alt format de imagine.


Ce sunt fișierele TIF și TIFF?

Un fișier cu extensia de fișier TIF sau TIFF este un fișier imagine etichetat. Acest tip de fișier este utilizat pentru grafică de tip raster de înaltă calitate. Formatul acceptă compresia fără pierderi, în care nu se pierd date de imagine în timpul procesului de compresie. Acest lucru permite artiștilor grafici și fotografilor să își arhiveze fotografiile de înaltă calitate într-un spațiu de stocare ușor de gestionat, fără a compromite calitatea.

TIFF și TIF pot fi utilizate în mod interschimbabil. TIFF este un acronim pentru formatul de fișier de imagine etichetat.

Fișierele imagine GeoTIFF folosesc și extensia de fișier TIF. Acestea sunt fișiere imagine care stochează coordonatele GPS ca metadate cu fișierul, utilizând caracteristicile extensibile ale formatului TIFF.

Unele aplicații de scanare, fax și recunoaștere optică a caracterelor (OCR) utilizează, de asemenea, fișiere TIF.


Cum se deschide un fișier TIF

Windows Photo Viewer și Photos, ambele incluse în versiunea diferită de Windows, pot fi utilizate pentru a deschide un fișier TIF. Cu toate acestea, aceste aplicații nu oferă un mijloc de editare.

Pe un Mac, aplicația Preview poate deschide fișiere TIF.

Aplicațiile terță parte sunt, de asemenea, disponibile pentru vizualizarea și editarea fișierelor TIF, în special în cazul fișierelor TIF cu mai multe pagini. Aplicațiile populare includ GraphicConverter, ACDSee, ColorStrokes și XnView.


Cum se editează fișiere TIF

O opțiune pentru editarea unui fișier TIF este utilizarea unuia dintre instrumentele de conversie de mai jos. Veți obține un editor și convertor TIF într-un singur instrument.

Dacă doriți să păstrați fișierul în format TIF, dar să îl editați, puteți utiliza programul gratuit de editare a fotografiilor GIMP. Alte instrumente populare de fotografie și grafică pot funcționa și cu fișiere TIF, cum ar fi Adobe Photoshop, dar acestea nu sunt adesea disponibile gratuit.

Dacă lucrați cu un fișier imagine GeoTIFF, puteți deschide fișierul TIF cu un program precum Geosoft Oasis montaj, ESRI ArcGIS Desktop sau GDAL.


Cum se convertește un fișier TIF

Dacă aveți un editor de imagini sau un vizualizator pe computerul dvs. care acceptă fișiere TIF, puteți deschide fișierul din acel program și apoi salva fișierul TIF într-un alt format de imagine, cum ar fi JPG.

Acest lucru se poate realiza de obicei prin meniul Fișier al programului, cum ar fi Fișier > Salvează cași selectarea unui alt format de imagine.

 Tim Fisher

Există, de asemenea, programe gratuite de conversie a imaginilor pe care le puteți utiliza, dintre care unele rulează în întregime online, astfel încât să nu trebuie să descărcați nimic. În unele cazuri, convertoarele de documente online gratuite pot gestiona și conversiile de fișiere TIF.

De exemplu, CoolUtils.com și Zamzar sunt două convertoare TIF online gratuite care pot converti TIF în JPG, GIF, PNG, ICO, TGA și chiar formate de fișiere PDF. Fișierele imagine GeoTIFF pot fi, în general, convertite în același mod ca un fișier TIF / TIFF obișnuit.

Dacă convertiți un fișier imagine GeoTIFF, metadatele GPS pot fi pierdute în acest proces.

Mai multe informații despre formatul TIF / TIFF

Formatul TIFF a fost dezvoltat de o companie numită Aldus Corporation în scopuri de publicare computerizată. Adobe deține acum drepturile de autor pentru formatul TIF.

Versiunea 1 a standardului a fost lansată în 1986, TIFF a devenit un format standard internațional în 1993, iar 6.0 este cea mai recentă versiune.