Fișierele AIFF, AIF și AIFC explicate și cum să le deschideți

Fișierele care se termină cu extensia de fișier .AIF sau .AIFF sunt fișiere Audio Interchange File Format. Acest format a fost dezvoltat de Apple în 1988 și se bazează pe formatul de fișier Interchange (.IFF).

Spre deosebire de formatul audio MP3 comun, fișierele AIFF și AIF sunt necomprimate. Aceasta înseamnă că, deși păstrează un sunet de calitate mai înaltă decât MP3, ocupă mult mai mult spațiu pe disc - în general 10 MB pentru fiecare minut de sunet.

Software-ul Windows adaugă de obicei extensia de fișier .AIF la aceste fișiere, în timp ce utilizatorii de macOS sunt mai predispuși să vadă fișiere .AIFF.

O variantă obișnuită a formatului AIFF care utilizează compresia și, prin urmare, utilizează mai puțin spațiu pe disc, se numește AIFF-C sau AIFC, care înseamnă Format de fișier de schimb audio comprimat. Fișierele în aceste formate utilizează de obicei extensia .AIFC.


Cum se deschid fișiere AIFF și AIF

Puteți reda fișiere AIFF și AIF cu Windows Media Player, Apple iTunes, Apple QuickTime, VLC, Media Player Classic și, probabil, cu majoritatea celorlalte playere multi-format. Computerele Mac pot deschide fișiere AIFF și AIF și cu acele programe Apple, precum și cu Roxio Toast.

Dispozitivele Apple precum iPhone și iPad ar trebui să poată reda fișiere AIFF / AIF în mod nativ fără o aplicație. Un convertor de fișiere (mai multe despre acestea mai jos) poate fi necesar dacă nu puteți reda unul dintre aceste fișiere pe un dispozitiv Android sau alte dispozitive mobile care nu sunt Apple.


Cum se convertesc fișiere AIF și AIFF

Dacă aveți deja iTunes pe computer, îl puteți utiliza pentru a converti fișiere AIFF și AIF în alte formate, cum ar fi MP3. Doar faceți clic dreapta pe fișier în timp ce este deschis în iTunes și accesați Fișier > Converti > Creați versiunea MP3.

De asemenea, puteți converti AIFF / AIF în WAV, FLAC, AAC, AC3, M4A, M4R, WMA, RA și alte formate folosind un convertor de fișiere gratuit. Free Studio al DVDVideoSoft este un excelent convertor audio gratuit, dar dacă fișierul dvs. AIFF este relativ mic, probabil puteți scăpa cu un convertor online precum FileZigZag sau Zamzar.


Cum să deschideți și să convertiți fișiere AIFC

Fișierele care utilizează versiunea comprimată a formatului de fișier audio de schimb au probabil extensia de fișier .AIFC. Au o calitate audio de tip CD și sunt similare cu fișierele WAV, cu excepția faptului că utilizează compresie (cum ar fi ULAW, ALAW sau G722) pentru a reduce dimensiunea totală a fișierului.

La fel ca fișierele AIFF și AIF, fișierele AIFC se pot deschide cu software-ul Apple și iTunes QuickTime, precum și cu Windows Media Player, VLC, Adobe Audition, vgmstream și probabil cu alte playere media.

Dacă trebuie să convertiți un fișier AIFC într-un format audio diferit, cum ar fi MP3, WAV, AIFF, WMA, M4A etc., există mai multe convertoare audio din care să alegeți. Mulți dintre acești convertoare necesită să descărcați programul pe computer pentru a salva fișierul AIFC într-un format nou. Cu toate acestea, la fel ca în cazul formatului de fișiere de schimb audio necomprimat despre care vorbim mai sus, fișierele AIFC pot fi convertite și online cu FileZigZag și Zamzar.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Dacă aceste programe nu vă deschid fișierul, există șanse foarte mari să nu aveți un fișier cu oricare dintre aceste extensii de fișiere. Citiți din nou extensia și asigurați-vă că nu confundați un alt sufix numit în mod similar cu unul de pe această pagină.

Unele extensii de fișiere seamănă foarte mult, dar asta nu spune prea multe pentru formatele de fișiere; ele ar putea fi de fapt complet lipsite de legătură și, prin urmare, incompatibile cu programele enumerate mai sus. De exemplu, AIT, AIR și AFI pot fi ușor citite greșit ca fișier AIFF sau AIF. Cu toate acestea, nu puteți deschide fișiere cu aceste trei extensii în același mod în care puteți face celelalte două.

Același lucru se poate spune și pentru multe alte extensii de fișiere, cum ar fi IAF (Outlook Internet Account file), FIC (WinDev Hyper File Database) și AFF (Spellcheck Dictionary Description file).

Dacă fișierul dvs. nu va funcționa așa cum este descris în această pagină, verificați din nou extensia fișierului și apoi căutați sufixul adevărat pentru a afla mai multe despre format și pentru a vedea ce programe pot deschide sau converti fișierul.

AIFC reprezintă, de asemenea, Institutul australian de consiliere în familie. Dacă asta căutați și nu formatul fișierului audio, puteți vizita site-ul aifc.com.au pentru mai multe informații.