Fișier XTM (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier XTM este cel mai probabil un fișier CmapTools Exported Topic Map. Aceste fișiere folosesc formatul XML pentru a stoca grafică și text pentru a fi utilizate în software-ul IHMC CmapTools (instrumente de hartă conceptuală).

Formatul de fișier Xtremsplit Data folosește și extensia de fișier XTM. Sunt folosite cu software-ul Xtremsplit pentru a împărți un fișier mare în bucăți mai mici și, de asemenea, pentru a uni piesele menționate, astfel încât să fie mai ușor de trimis online.


Cum se deschide un fișier XTM

Fișierele CmapTools Exportate Topic Map XTM pot fi deschise pe Windows, MacOS și Linux cu software-ul IHMC CmapTools. Acest program este folosit pentru a exprima conceptele într-o formă de diagramă grafică.

Pagina de documentare și asistență CmapTools este o resursă excelentă pentru a învăța cum să utilizați programul CmapTools. Există forumuri, întrebări frecvente, fișiere de ajutor și videoclipuri.

Deoarece fișierele XTM se bazează pe formatul de fișier XML, orice program care deschide fișiere XML poate deschide și fișiere XTM. Cu toate acestea, scopul software-ului CmapTools este de a crea o reprezentare vizuală a textului, adnotărilor, graficelor etc., ușor de citit și urmărit în ordine, astfel încât să vizualizați datele într-un vizualizator de fișiere XML sau text, precum un editor de text nu este la fel de benefic ca utilizarea CmapTools.

Unele fișiere XTM sunt salvate într-un mod care permite destinatarilor să vizualizeze Cmap cu orice browser web, astfel încât să nu fie nevoie să aibă instalat CmapTools. Când se face acest lucru, Cmap este salvat într-un format de arhivă precum ZIP, TAR sau ceva similar. Pentru a deschide acest fișier, destinatarii au nevoie doar de un instrument standard de extragere a fișierelor, cum ar fi 7-Zip gratuit.

Fișierele de date Xtremsplit sunt denumite ca fișier.001.xtm, fișier.002.xtm și așa mai departe, pentru a desemna diferitele piese ale arhivei. Puteți deschide aceste fișiere XTM utilizând software-ul portabil Xtremsplit. Este posibil ca un fișier zip / dezarhivare, cum ar fi 7-Zip, sau PeaZip-ul gratuit să poată fi folosit și pentru a se alătura acestor fișiere XTM.

Programul Xtremsplit este implicit în limba franceză. O puteți schimba în engleză dacă selectați Opţiuni și schimbați opțiunea Langue din Francais la anglais.


Cum se convertește un fișier XTM

În CmapTools, utilizați Fișier > Exportați Cmap As meniu pentru a converti fișierul XTM într-un fișier imagine precum BMP, PNG sau JPG, precum și în PDF, PS, EPS, SVG, IVML, HTML sau CXL.

Un fișier care a fost împărțit în fișiere XTM cu siguranță nu poate fi convertit în niciun alt format până nu a fost reintegrat folosind Xtremsplit. De exemplu, un fișier video MP800 de 4 MB nu poate fi convertit în niciun alt format video până când piesele acestuia nu sunt reunite în formatul MP4 original.

În ceea ce privește conversia fișierelor XTM în sine, pur și simplu nu o puteți face. Amintiți-vă, acestea sunt bucăți dintr-un întreg mai mare care trebuie îmbinate pentru orice utilizare practică. Fișierele XTM individuale care alcătuiesc un fișier (cum ar fi MP4) nu sunt de nici un folos în afară de celelalte piese.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Dacă niciuna dintre sugestiile de mai sus nu funcționează pentru a vă deschide fișierul, există șanse mari să nu aveți de-a face cu un fișier XTM. Unele fișiere folosesc o extensie de fișier care seamănă foarte mult cu XTM, chiar dacă formatele nu au nicio legătură una cu alta.

De exemplu, fișierele XMI împărtășesc două din aceleași litere ca extensia de fișier XTM, dar ar putea fi fișiere MIDI extinse care nu au nicio legătură cu celelalte formate menționate pe această pagină.

TMX este similar. Această extensie de fișier aparține formatului de fișier Translation Memory Exchange și necesită un alt program pentru a deschide fișierul.