Fișier XSPF (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier XSPF (pronunțat ca „spiff”) este un fișier XML format de listă de redare. Nu sunt fișiere media în sine, ci doar fișiere text XML care indică sau referă fișiere media.

Un player media folosește fișierul XSPF pentru a determina ce fișiere ar trebui deschise și redate în program. Citește XSPF pentru a înțelege unde sunt stocate fișierele media și le redă în funcție de ceea ce spune fișierele XSPF. Vedeți exemplul de mai jos pentru a înțelege cu ușurință acest lucru.

Fișierele XSPF sunt similare cu alte formate de playlist, cum ar fi M3U8 și M3U, dar sunt construite având în vedere portabilitatea. Așa cum arată exemplul de mai jos, acel fișier XSPF ar putea fi utilizat pe computerul oricui, atâta timp cât fișierul se află într-un folder care corespunde aceleiași structuri de fișiere ca și melodiile la care se face referire.

Puteți citi mai multe despre formatul listei de redare XML care poate fi partajat la XSPF.org.

Fișiere XSPF.

Un fișier JSON Shareable Playlist Format este similar cu XSPF, cu excepția cazului în care folosește extensia de fișier JSPF, deoarece este scrisă în format JavaScript Object Notation (JSON).


Cum se deschide un fișier XSPF

Fișierele XSPF sunt fișiere bazate pe XML, care sunt fișiere text, ceea ce înseamnă că orice editor de text le poate deschide pentru editare și vizualizare a textului. Vedeți favoritele noastre în această listă cu cei mai buni editori de text gratuit.

Cu toate acestea, este necesar un program precum VLC, Clementine sau Audacious pentru a utiliza de fapt fișierul XSPF. Site-ul XSPF.org are o listă cu alte programe XSPF.

Deși probabil nu este cazul pentru fiecare program care poate deschide un fișier XSPF, poate fi necesar să deschideți mai întâi programul și apoi să utilizați meniul pentru a importa / deschide fișierul listei de redare. Cu alte cuvinte, dublu clic pe fișierul XSPF s-ar putea să nu-l deschidă direct în program.

Deoarece este posibil să aveți câteva programe diferite pe computerul dvs. care pot deschide fișiere XSPF, este posibil să constatați că, atunci când faceți dublu clic pe fișier, o aplicație nedorită îl deschide atunci când preferați să fie altceva. Din fericire, puteți modifica acel program implicit în care se deschide fișierul XSPF.


Cum se convertește un fișier XSPF

Este important să ne amintim că un fișier XSPF este doar un fișier text. Aceasta înseamnă că nu puteți converti un fișier XSPF în MP4, MP3, MOV, AVI, WMV sau în orice alt format de fișier audio / video.

Cu toate acestea, dacă deschideți un fișier XSPF cu un editor de text, puteți vedea unde sunt localizate fizic fișierele media și apoi utilizați un convertor de fișiere gratuit pe acele fișiere (dar nu pe XSPF) pentru a le converti în MP3 etc.

Cu toate acestea, conversia unui fișier XSPF într-un alt fișier de redare este complet acceptabilă și ușor de făcut dacă aveți playerul media VLC gratuit pe computer. Doar deschideți fișierul XSPF în VLC și apoi mergeți la Mass-media > Salvați lista de redare în fișier opțiune pentru a converti fișierul XSPF în M3U sau M3U8.

Creatorul listei de redare online poate fi util în conversia XSPF în formatul PLS sau WPL (Windows Media Player Playlist).

Puteți converti un fișier XSPF în JSPF cu XSPF în JSPF Parser.


Exemplu de fișier XSPF

Acesta este un exemplu de fișier XSPF care indică patru fișiere MP3 diferite:

fișier: ///mp3s/song1.mp3
fișier: ///mp3s/song2.mp3
fișier: ///mp3s/song3.mp3
fișier: ///mp3s/song4.mp3

După cum puteți vedea, cele patru piese se află într-un folder numit mp3-uri. Când fișierul XSPF este deschis în playerul media, software-ul citește fișierul pentru a înțelege unde să meargă pentru a extrage melodiile. Apoi poate aduna aceste patru MP3-uri în program și le poate reda într-un format de listă de redare.

Dacă doriți să convertiți fișierele media, acesta se află în etichete pe care ar trebui să le căutați pentru a vedea unde sunt stocate efectiv. După ce navigați la acel folder, puteți avea acces la fișierele reale și le puteți converti acolo.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Unele formate de fișiere folosesc extensii de fișiere scrise în mod similar. Cu toate acestea, nu înseamnă că formatele sunt similare sau pot fi deschise cu aceleași instrumente. Uneori pot, dar nu înseamnă neapărat că este adevărat doar pentru că extensiile de fișiere arată la fel.

De exemplu, fișierele XSPF sunt scrise la fel ca fișierele XSP, dar acesta din urmă este pentru fișierele Kodi Smart Playlist. În acest caz, cele două sunt fișiere cu playlist, dar cel mai probabil nu se pot deschide cu același software (Kodi funcționează cu fișiere XSP) și probabil nu arată la fel la nivel de text (așa cum vedeți mai sus).

XSD este un alt exemplu, la fel și formatul de fișier LMMS Preset care folosește extensia de fișier XPF - LMMS este ceea ce este necesar pentru a deschide unul.