Fișier XLSM (Ce este și cum să deschideți unul)

Un fișier cu extensia de fișier XLSM este un fișier de lucru Excel Macro-Enabled, creat în Excel 2007 sau mai nou.

Aceste fișiere sunt identice cu fișierele Microsoft Excel Open XML Format Spreadsheet (XLSX), singura diferență fiind că fișierele XLSM vor executa macrocomenzi încorporate care sunt programate în limbajul Visual Basic pentru aplicații (VBA).

La fel ca în cazul fișierelor XLSX, acest format folosește XML și ZIP pentru a stoca lucruri precum textul și formulele în celule care sunt organizate în rânduri și coloane. Datele pot fi catalogate în foi separate, toate stocate într-un singur fișier de registru de lucru.


Cum se deschide un fișier XLSM

Fișierele XLSM au potențialul de a stoca și executa coduri distructive, rău intenționate prin intermediul macrocomenzilor. Aveți mare grijă atunci când deschideți astfel de formate de fișiere executabile pe care le-ați primit prin e-mail sau le-ați descărcat de pe site-uri pe care nu le cunoașteți. Consultați Lista noastră de extensii de fișiere executabile pentru o listă de extensii de fișiere de evitat și de ce.

Microsoft Excel (versiunea 2007 și mai sus) este principalul program software utilizat pentru deschiderea și editarea fișierelor XLSM. Ele pot fi utilizate și în versiuni mai vechi de Excel, dar numai dacă instalați pachetul gratuit de compatibilitate Microsoft Office.

Puteți utiliza fișiere XLSM fără Excel cu programe gratuite precum OpenOffice Calc și foi de calcul WPS Office. Un alt exemplu de alternativă gratuită Office care vă permite să editați și să salvați înapoi în acest format este Microsoft Excel Online.

Foi de calcul Google este un alt mod de a deschide și edita online un fișier XLSM. Detalii despre cum să faceți acest lucru sunt mai jos.

Quattro Pro, o parte a WordPerfect Office, acceptă și acest format, dar nu este gratuit. OfficeSuite Professional pentru Android și iOS funcționează, de asemenea.


Cum se convertește un fișier XLSM

Cel mai bun mod de a converti un fișier XLSM este să îl deschideți într-unul dintre editorii de mai sus și apoi să salvați fișierul deschis într-un alt format. De exemplu, dacă fișierul este deschis în Excel, acesta poate fi salvat în XLSX, XLS, PDF, HTM, CSV și alte formate similare.

O altă modalitate de a converti unul este să folosiți un convertor de fișiere gratuit. Un exemplu este FileZigZag, care poate salva fișierul în multe dintre aceleași formate acceptate de Excel, precum și ODS, XLT, TXT, XHTML și unele mai puțin frecvente, cum ar fi OTS, VOR, STC și UOS.

Dacă nu doriți să descărcați un convertor și doriți să salvați fișierul online pentru a-l accesa ulterior, utilizați instrumentul de foi de calcul online Foi de calcul Google. Acest lucru convertește fișierul într-un format special, astfel încât să puteți face modificări la acesta.

Iată cum:

  1. Încărcați-l în contul dvs. Google Drive prin Nou > Fișier încărcat opțiune. Alege Încărcare dosar în schimb, dacă trebuie să încărcați un întreg folder al acestora.

  2. Faceți clic dreapta pe fișierul XLSM din Google Drive și selectați Deschis cu > Foi de calcul Google.

  3. Se va converti automat într-un format care vă permite să citiți și să utilizați fișierul cu Foi de calcul Google.

Atât fișierul original, cât și cel convertit există acum în contul dvs. Google Drive. Cea care poate fi editată în Foi de calcul Google este identificată printr-o pictogramă verde cu o cruce albă descentrată.

Puteți folosi chiar Foi de calcul Google pentru a converti un fișier XLSM într-un alt format. Cu fișierul deschis acolo, accesați Fișier > Descarca pentru a-l descărca ca fișier XLSX, ODS, PDF, HTML, CSV sau TSV.


Mai multe informații despre fișierele XLSM

Macrocomenzile din fișierele XLSM nu vor rula în mod implicit, deoarece Excel le dezactivează. Microsoft are o explicație despre activarea și dezactivarea macrocomenzilor din fișierele Office dacă aveți nevoie de ajutor.

Un fișier Excel cu o extensie de fișier similară este fișierul XLSMHTML, care este similar cu fișierele XLS, dar este un fișier de foaie de calcul HTML MIME arhivat utilizat cu versiuni mai vechi de Excel pentru a afișa datele foii de calcul în HTML. Versiunile mai noi de Excel utilizează MHTML sau MHT pentru a publica documente Excel în HTML.

Fișierele XLSX pot conține și macro-uri, dar Excel nu le va folosi decât dacă fișierul este în acest format XLSM.