Fișier WPS (Ce este și cum se deschide unul)

Majoritatea fișierelor cu extensia de fișier WPS sunt probabil fișiere Microsoft Works Document, dar software-ul WPS Writer produce și aceste tipuri de fișiere.

Formatul de fișier Microsoft Works Document a fost întrerupt de Microsoft în 2006, când a fost înlocuit cu formatul de fișier DOC al Microsoft. Cele două sunt similare prin faptul că ambele acceptă text îmbogățit, tabele și imagini, dar formatului WPS îi lipsesc unele dintre caracteristicile de formatare mai avansate acceptate cu DOC.

WPS înseamnă, de asemenea, Wi-Fi Protected Setup, dar nu are nicio legătură cu fișierele document, așa cum este descris în această pagină. De asemenea, nu confundați un fișier WPD pentru acesta.


Cum se deschide un fișier WPS

Deoarece majoritatea fișierelor WPS pe care le veți găsi au fost create probabil cu Microsoft Works, ele pot fi deschise cu siguranță de acel program. Cu toate acestea, Microsoft Works a fost întrerupt și poate fi dificil să obțineți o copie a software-ului.

Dacă dețineți o copie a celei mai recente versiuni a Microsoft Works, versiunea 9 și trebuie să deschideți un fișier WPS creat cu Microsoft Works versiunea 4 sau 4.5, va trebui mai întâi să instalați convertorul gratuit de fișiere Microsoft Works 4.

Din fericire, fișierele WPS pot fi deschise și cu oricare dintre cele mai recente versiuni ale Microsoft Word. În Microsoft Word 2003 sau mai nou, alegeți tipul de fișier „Works” din caseta de dialog Deschidere. Puteți naviga apoi la folderul care conține fișierul WPS pe care doriți să îl deschideți.

În funcție de versiunea dvs. de Microsoft Office și de versiunea de Microsoft Works în care a fost creat fișierul WPS pe care doriți să îl deschideți, poate fi necesar să instalați instrumentul gratuit Microsoft Works 6-9 File Converter înainte de a putea deschide fișierul WPS în întrebare.

Procesorul gratuit de text AbiWord deschide și fișiere WPS, cel puțin cele create cu anumite versiuni ale Microsoft Works. LibreOffice Writer și OpenOffice Writer sunt încă două programe gratuite care pot deschide fișiere WPS.

Dacă întâmpinați probleme la deschiderea unui fișier WPS cu oricare dintre aceste metode, fișierul ar putea fi un document WPS Writer, care utilizează și extensia WPS. Puteți deschide acele tipuri de fișiere WPS cu software-ul WPS Office Writer.

Recenzia noastră despre WPS Office Writer

WPS Cloud este o versiune online a WPS Office care poate deschide fișierul WPS online.

Microsoft Word Viewer este o altă opțiune dacă trebuie doar să vizualizați WPS și să nu îl editați de fapt. Acest instrument gratuit funcționează și pentru alte documente, cum ar fi DOC, DOT, RTF și XML.


Cum se convertește un fișier WPS

Există două moduri de a converti un fișier WPS. Puteți fie să îl deschideți într-unul dintre programele acceptate de WPS pe care le-am enumerat mai sus, cât și să îl salvați într-un alt format sau puteți utiliza un convertor de fișiere dedicat pentru a converti WPS într-un alt format de document.

De exemplu, WPS Office Writer vă permite să convertiți documentul WPS în DOC, DOCX, PDF, XML, WPT, HTML și alte formate de documente similare.

Dacă cineva v-a trimis un fișier WPS sau dacă ați descărcat unul de pe internet și nu doriți să instalați unul dintre programele care acceptă WPS, vă recomandăm să utilizați Zamar sau CloudConvert. Acestea sunt doar două exemple de convertoare de documente gratuite care acceptă conversia WPS în formate precum DOC, DOCX, ODT, PDF, TXT și altele.

Cu cei doi convertoare WPS, trebuie doar să încărcați fișierul pe site-ul web și apoi să alegeți formatul în care doriți să îl convertiți. Apoi, descărcați documentul convertit înapoi pe computer pentru al utiliza.

Odată ce fișierul WPS a fost convertit într-un format mai ușor de recunoscut, îl puteți folosi fără probleme în programele de procesare de text și procesatoare de text online.