Un fișier cu extensia de fișier .SO este un fișier Shared Library. Acestea conțin informații care pot fi utilizate de unul sau mai multe programe pentru a descărca resursele, astfel încât aplicația (aplicațiile) care apelează fișierul SO să nu fie nevoită să furnizeze efectiv fișierul.
De exemplu, un fișier SO poate conține informații și funcții despre cum să căutați rapid pe întregul computer. Mai multe programe pot apela la acel fișier pentru a utiliza acea caracteristică în propriile lor programe.
Cu toate acestea, în loc să fie necesar să îl compilați în propriul cod binar al programului, fișierul SO servește ca o extensie pe care programul trebuie doar să o apeleze pentru a-și utiliza utilitățile. Fișierul SO poate fi actualizat / înlocuit ulterior, fără ca aceste programe să fie nevoite să aducă modificări propriului cod.
Fișierele Bibliotecă partajată sunt similare cu fișierele Dynamic Link Library (DLL) utilizate în fișierele Windows și Mach-O Dynamic Library (DYLIB) pe macOS, cu excepția faptului că fișierele SO se găsesc pe sistemele bazate pe Linux și pe sistemul de operare Android.
SO nu se referă doar la un fișier Biblioteca partajată. Este, de asemenea, un acronim pentru opțiuni de server, obiect de serviciu, suprasarcină de sistem, numai trimitere, întrerupere a sistemului, ieșire serială și blocare deschisă. Cu toate acestea, nu-l confundați cu sistemul de operare, abrevierea pentru sistemul de operare.
Cum se deschide un fișier SO
Fișierele SO pot fi deschise din punct de vedere tehnic cu GNU Compiler Collection, dar aceste tipuri de fișiere nu sunt destinate vizualizării sau utilizării, așa cum s-ar putea ca un alt tip de fișier. În schimb, sunt doar plasate într-un folder adecvat și utilizate automat de alte programe prin intermediul încărcătorului de legături dinamice Linux.
Cu toate acestea, este posibil să puteți citi fișierul SO ca fișier text deschizându-l într-un editor de text precum Leafpad, gedit, KWrite sau Geany dacă sunteți pe Linux sau Notepad ++ pe Windows. Cu toate acestea, este puțin probabil ca textul să fie într-un format lizibil de către om.
Cele mai bune 4 editoare de text gratuite pentru Windows și Mac
Cum se convertesc fișiere SO
Nu suntem conștienți de niciun program care poate converti SO în DLL pentru utilizare pe Windows și având în vedere ce sunt aceste fișiere și ce fac, nu este probabil să existe unul acolo. De asemenea, nu este o sarcină simplă de a converti SO în alte formate de fișiere, cum ar fi JAR sau A (un fișier Stat Library).
S-ar putea să puteți „converti” fișiere SO în fișiere JAR pur și simplu zip-le într-un format de fișier arhivă precum .ZIP și apoi redenumindu-l în .JAR.
Mai multe informații despre fișierele SO
Numele unui fișier de bibliotecă partajată se numește soname. Începe cu „lib” la început urmat de un nume pentru bibliotecă și apoi de extensia de fișier .SO. Unele fișiere de bibliotecă partajată au și alte numere atașate la final după „.SO” pentru a indica un număr de versiune.
Iată doar câteva exemple: libdaemon.SO.14, libchromeXvMC.SO.0, libecal-1.2.SO.100, libgdata.SO.2 și libgnome-bluetooth.SO.4.0.1.
Numărul de la sfârșit permite să existe mai multe versiuni ale aceluiași fișier, fără a provoca probleme cu numele suprapuse. Aceste fișiere sunt stocate în mod normal în / lib / sau / usr / lib /.
Pe un dispozitiv Android, fișierele SO sunt stocate în APK în / lib //. Aici, „ABI” poate fi un folder numit armeabi, armeabi-v7a, arm64-v8a, mips, mips64, x86 sau x86_64. Fișierele SO din folderul corect care aparține dispozitivului sunt cele utilizate atunci când aplicațiile sunt instalate prin fișierul APK.
Fișierele de bibliotecă partajată sunt uneori denumite biblioteci de obiecte partajate legate dinamic, obiecte partajate, biblioteci partajate și biblioteci de obiecte partajate.
Încă nu puteți deschide fișierul?
Un motiv evident pentru care nu puteți deschide fișierul este că nu este într-adevăr un fișier SO. S-ar putea să împărtășească doar câteva litere obișnuite ca extensie de fișier. Extensii de fișiere similare nu înseamnă neapărat că formatele de fișiere sunt similare și nici că ar putea funcționa cu aceleași programe.
De exemplu, formatul de fișier ISO este un format popular care seamănă foarte mult cu „.SO” la sfârșitul fișierului, dar cele două nu sunt legate și nu se pot deschide cu aceleași programe.
Un alt exemplu poate fi văzut cu fișierele SOL, care sunt fișiere Flash Local Shared Object. Sunt utilizate cu Adobe Flash și nu au legătură cu fișierele SO.