Fișier PPTX (Ce este și cum să deschideți unul)

Ce să știți

  • Un fișier PPTX este un fișier Microsoft PowerPoint Open XML Presentation.
  • Deschideți unul cu PowerPoint Viewer sau PowerPoint, Google Slides sau o altă alternativă Office.
  • Convertiți în PDF, ODP și altele cu aceleași programe sau utilizați un convertor precum Zamzar.

Acest articol explică ce sunt fișierele PPTX, ce programe le vor deschide și cum să le convertiți în alte formate de prezentare.


Ce este un fișier PPTX?

Un fișier cu extensia de fișier PPTX este un fișier Microsoft PowerPoint Open XML Presentation. Aceste fișiere sunt folosite pentru a stoca prezentări de diapozitive.

Fișierele PPTX utilizează o combinație de XML și ZIP pentru a-și comprima conținutul. Fișierele PPTX pot conține text formatat, obiecte, diapozitive multiple, imagini, videoclipuri și multe altele.

PPTX este formatul de fișier de prezentare implicit pentru PowerPoint 2007 și mai nou. Versiunea mai veche a fișierului PPTX este PPT, care a fost utilizat în Microsoft PowerPoint 2003 și mai vechi.

Fișiere PPTX.

Formatul PPSX al Microsoft PowerPoint este similar cu PPTX, cu excepția faptului că se va deschide direct la prezentare în timp ce fișierele PPTX se deschid în modul editor.


Cum se deschide un fișier PPTX

Dacă aveți mâinile pe un fișier PPTX pe care doriți doar să îl priviți și să nu îl editați, acest lucru se poate face foarte ușor cu programul gratuit PowerPoint Viewer disponibil de la Microsoft. Nu puteți edita diapozitivele sau face modificări la fel ca dvs. cu o versiune completă a Microsoft PowerPoint, dar este un instrument de salvare dacă trebuie doar să răsfoiți o prezentare PPTX pe care v-a trimis-o cineva.

Pentru a deschide și edita fișiere PPTX, fără a avea o copie a Microsoft PowerPoint, este posibil fie cu instrumentele de prezentare gratuite WPS Office, fie cu OpenOffice Impress. Acestea sunt doar două dintre mai multe alternative gratuite Microsoft Office care acceptă pe deplin fișierele PPTX.

Există, de asemenea, unii producători de prezentări gratuite care pot importa fișiere PPTX pentru editare online - nu este nevoie să instalați niciun software. Unul dintre ele, Google Slides, vă permite să încărcați un fișier PPTX de pe computer, să îl modificați și apoi fie să îl păstrați în contul dvs. Google Drive, fie să îl descărcați din nou în computer ca PPTX sau în alt format, cum ar fi PDF.

Google are, de asemenea, această extensie gratuită de browser care funcționează ca un vizualizator și editor PPTX care rulează chiar în browserul Chrome. Acest lucru funcționează nu numai pentru fișierele PPTX pe care le trageți în browser de pe computer, ci și pentru orice fișier PPTX pe care îl deschideți de pe internet, inclusiv cele pe care le-ați putea primi prin e-mail. Această extensie de browser funcționează și cu alte formate MS Office precum XLSX și DOCX.

Dacă doriți să extrageți imagini din fișierul PPTX, puteți face acest lucru cu un instrument de dezarhivare a fișierului. Utilizați unul dintre aceste programe, cum ar fi 7-Zip, pentru a deschide fișierul PowerPoint ca și cum ar fi o arhivă, apoi navigați la ppt > mass-media pentru a vedea toate imaginile care au fost importate în prezentarea de diapozitive. Puteți copia orice imagini pe care doriți să le extrageți din fișierul PowerPoint.


Cum se convertește un fișier PPTX

Dacă utilizați unul dintre programele PPTX cu suport complet menționate mai sus, puteți converti cu ușurință fișierul PPTX într-un alt format de fișier, doar deschizând fișierul din program și apoi salvându-l din nou sub un alt format. În majoritatea programelor, acest lucru se face de obicei prin Fișier > Salvează ca opțiune.

Uneori, o modalitate mult mai rapidă de a converti un fișier PPTX este cu un convertor de fișiere online. Unul dintre preferatele noastre pentru conversia fișierelor PPTX este Zamzar. Puteți converti PPTX în PDF, ODP, PPT și într-un număr de formate de imagine, precum JPG, PNG, TIFF și GIF.

Un fișier PPTX poate fi, de asemenea, convertit într-un format pe care Google Slides îl poate recunoaște. Încărcați fișierul pe Google Drive prin Nou > Fișier încărcat meniul. Faceți clic dreapta pe fișierul din Google Drive, apoi faceți clic pe Deschis cu > Slide-uri Google pentru a-l converti în formatul Google Slides.

După ce fișierul PPTX a fost convertit în Prezentări Google, îl puteți deschide acolo în contul dvs. Google și îl puteți converti în alte formate prin Fișier > Descărcați ca. Aceste formate includ PPTX, ODP, PDF, TXT, JPG, PNG și SVG.

Dacă doriți să convertiți fișierul PPTX într-un format de imagine în scopul de a scoate una dintre fotografii din prezentarea de diapozitive, consultați instrucțiunile 7-Zip de mai sus pentru o metodă ușoară.


Încă nu vă puteți deschide fișierul?

Dacă fișierul dvs. nu se deschide cu sugestiile de mai sus, asigurați-vă că nu confundați extensia de fișier cu ceva care arată doar similar.

De exemplu, extensia de fișier PTX ar putea arăta similar cu PPTX, dar acele tipuri de fișiere nu se deschid cu programele de prezentare descrise aici.

Un exemplu similar poate fi văzut cu fișierele Șablon Serif PagePlus care utilizează extensia de fișier PPX. Este foarte ușor să credeți că un fișier PPX este același cu un fișier PPTX atunci când priviți doar extensiile lor de fișiere, dar fișierele PPX sunt de fapt utilizate cu programul PagePlus.

Dacă verificați din nou sufixul pentru fișierul dvs. și constatați că acesta, de fapt, nu citește „.PPTX”, atunci căutați ce spune pentru a afla mai multe despre formatul de fișier în care ar putea fi și ce programe software sunt capabile citirea, editarea sau convertirea acestuia.