Fișier PEF (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier PEF este un fișier Pentax Raw Image care înseamnă Pentax Electronic File. Este o fotografie necomprimată și nemodificată făcută cu o cameră digitală Pentax. Imaginea nu este încă procesată în niciun fel - reprezintă toate datele brute preluate de cameră.


Alte fișiere PEF

Alte fișiere PEF pot fi în schimb fișiere Portable Embosser Format; uneori sunt denumite fișiere PEF Braille Book. Aceste tipuri de fișiere PEF utilizează formatul XML pentru a reprezenta cărți fizice în braille.

Fișierele Pentax Raw Image sunt uneori în format PTX. Atât fișierele PEF, cât și cele PTX sunt similare cu alte formate de fișiere de imagine pe care camerele digitale le folosesc pentru a stoca date nemodificate, cum ar fi NEF-ul Nikon, CR2 și CRW Canon, ARW și SRF Sony, RW2 Panasonic și ORF Olympus.


Cum se deschide un fișier PEF

Fișierele PEF de la o cameră Pentax se deschid cu software-ul care vine împreună cu camera digitală, precum și cu Able RAWer, UFRaw, Galeria foto Windows Live, Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements și probabil alte instrumente populare de fotografie și grafică.

Dacă nu puteți deschide fișierul PEF în Windows utilizând Galeria foto Windows Live, poate fi necesar să instalați pachetul de codec Microsoft Camera.

Braille Utils deschide fișiere PEF Braille Book. Aceste fișiere se deschid și pe un dispozitiv iOS (iPhone, iPad, iPod touch), folosind aplicația PEF Viewer.

Consultați această listă de software la pef-format.org pentru alte programe care utilizează fișiere PEF. Cu toate acestea, unele dintre aceste programe pot crea numai fișiere braille, dar nu le pot deschide.

Dacă fișierul dvs. nu se deschide folosind sugestiile de mai sus, este posibil să citiți greșit extensia de fișier. Chiar dacă extensiile lor de fișiere arată similar, fișierele PEF nu au nicio legătură cu fișierele PDF, PEM sau PEG (Peggle Replay). Deci, dacă aveți de-a face cu unul dintre aceste fișiere, cel mai probabil va trebui să utilizați software diferit pentru a-l deschide.


Cum se convertește un fișier PEF

Unele instrumente gratuite de conversie a imaginilor convertesc fișierele PEF într-un format de imagine diferit. Zamzar este un exemplu - este un convertor PEF online, ceea ce înseamnă că trebuie mai întâi să încărcați fișierul PEF în Zamzar și apoi să alegeți un format de ieșire pentru a-l converti, apoi să descărcați fișierul convertit înapoi în computer înainte de al putea folosi .

Zamzar convertește PEF în JPG, PNG, BMP, PDF, TIFF, TGA și alte formate similare.

Adobe DNG Converter convertește fișierul PEF în DNG pe Windows și macOS.