Fișier ODS (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier .ODS este cel mai probabil un fișier de foaie de calcul OpenDocument care conține informații despre foaie de calcul precum text, diagrame, imagini, formule și numere, toate plasate în limitele unei foi pline de celule.

Fișierele Mailbox Outlook Express 5 folosesc și extensia de fișier ODS, dar pentru a păstra mesaje de e-mail, grupuri de știri și alte setări de poștă electronică; nu au nimic de-a face cu fișierele de foi de calcul.

ODS reprezintă, de asemenea, unii termeni tehnologici care nu au legătură cu aceste formate de fișiere, cum ar fi structura discului, serviciul de baze de date online, sistemul de livrare a ieșirilor și depozitul de date operaționale.


Cum se deschide un fișier ODS

Fișierele de foi de calcul OpenDocument pot fi deschise cu programul gratuit Calc care vine ca parte a suitei OpenOffice. În această suită sunt incluse și alte aplicații, cum ar fi un procesor de text și un program de prezentare.

LibreOffice (porțiunea Calc) și Calligra Suite sunt alte două suite similare cu OpenOffice care pot deschide și fișiere ODS. Microsoft Excel funcționează și el, dar nu este gratuit.

Dacă sunteți pe un Mac, unele dintre acele programe de mai sus funcționează pentru a deschide fișierul, dar și NeoOffice.

Utilizatorii Chrome pot instala extensiile ODT, ODP, ODS Viewer pentru a deschide fișiere ODS online fără a fi nevoie să le descarce mai întâi.

Indiferent de sistemul de operare pe care îl utilizați, puteți încărca fișierul pe Google Drive pentru a-l stoca online și pentru a-l previzualiza în browserul dvs., de unde îl puteți descărca și într-un nou format (consultați următoarea secțiune de mai jos pentru a afla cum funcționează).

DocsPal și Zoho Sheet sunt alți doi vizitatori ODS online gratuiți.

Chiar dacă nu este foarte util, ați putea deschide și un program de foaie de calcul OpenDocument cu un utilitar de dezarhivare a fișierelor, cum ar fi 7-Zip. Acest lucru nu vă va permite să vizualizați foaia de calcul la fel ca în Calc sau Excel, dar vă permite să extrageți orice imagini încorporate și să vedeți o previzualizare a foii.

Trebuie să aveți instalat Outlook Express pentru a deschide fișiere ODS asociate cu acel program. Vedeți această întrebare a Grupurilor Google despre importul uneia dintr-o copie de rezervă dacă sunteți în acea situație, dar nu sunteți sigur cum să scoateți mesajele din fișier.


Cum se convertesc fișiere ODS

OpenOffice Calc poate converti un fișier ODS în XLS, PDF, CSV, OTS, HTML, XML și un număr de alte formate de fișiere conexe. Același lucru este valabil și cu celelalte programe gratuite, descărcabile de mai sus.

Dacă trebuie să convertiți ODS în XLSX sau în orice alt format de fișier acceptat de Excel, deschideți fișierul în Excel și apoi salvați-l ca un fișier nou. O altă opțiune este de a folosi convertorul gratuit Zamzar.

Google Drive este un alt mod prin care puteți converti fișierul online. Încărcați-l acolo, apoi faceți clic dreapta pe acesta și alegeți să-l deschideți cu Foi de calcul Google. Odată ce ai, folosește Fișier > Descarca meniul pentru a-l salva ca fișier XLSX, PDF, HTML, CSV sau TSV.

Zoho Sheet și Zamzar sunt alte două modalități de a converti fișiere ODS online. Zamzar este unic prin faptul că poate converti fișierul în DOC pentru utilizare în Microsoft Word, precum și în MDB și RTF.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți dacă nu vă puteți deschide fișierul cu programele menționate mai sus este să verificați de două ori ortografia extensiei de fișier. Unele formate de fișiere folosesc o extensie de fișier care ar putea arăta ca „.ODS”, dar asta nu înseamnă că formatele au legătură între ele sau că se pot deschide cu aceleași programe.

Un exemplu este fișierele ODP. Deși sunt de fapt fișiere OpenDocument Presentation care se deschid cu un program OpenOffice, nu se deschid cu Calc.

Un alt este fișierele ODM, care sunt fișiere de comenzi rapide asociate cu aplicația OverDrive, dar nu au nimic de-a face cu fișierele de calcul tabelar sau fișierele ODS.


Mai multe informații despre fișierele ODS

Fișierele care se află în formatul de fișier OpenDocument Spreadsheet sunt bazate pe XML, la fel ca fișierele XLSX utilizate cu programul de foi de calcul MS Excel. Aceasta înseamnă că toate fișierele sunt păstrate în fișierul ODS la fel ca o arhivă, cu foldere pentru lucruri precum imagini și miniaturi, și alte tipuri de fișiere precum XML-uri și un fișier manifest.rdf.

Outlook Express 5 este singura versiune a Outlook Express care folosește fișiere ODS. Alte versiuni ale clientului de e-mail folosesc fișiere DBX în același scop. Ambele fișiere sunt similare cu fișierele PST utilizate cu Microsoft Outlook.