Fișier M3U8 (Ce este și cum să deschideți unul)

Ce să știți

  • Un fișier M3U8 este un fișier UTF-8 Encoded Audio Playlist.
  • Deschideți unul cu VLC, iTunes, Songbird și alte playere media.
  • Convertiți în M3U, XSPF sau HTML cu VLC.

Acest articol explică la ce folosește un fișier M3U8, pentru ce programe îl pot folosi pentru a reda fișiere media și cum se poate converti unul în alt format de listă de redare.


Ce este un fișier M3U8?

Un fișier cu extensia de fișier M3U8 este un fișier UTF-8 Encoded Audio Playlist. Sunt fișiere text simplu care pot fi utilizate atât de playere audio, cât și de video pentru a descrie unde se află fișierele media.

De exemplu, un fișier M3U8 vă poate oferi referințe la fișierele online pentru o stație radio de internet. O alta ar putea fi creată pe computer pentru a crea o listă de redare pentru propria ta muzică personală sau o serie de videoclipuri.

Un fișier M3U8 poate utiliza căi absolute, căi relative și URL-uri pentru a se referi la fișiere media specifice și / sau foldere întregi de fișiere media. Alte informații text dintr-un fișier M3U8 ar putea fi comentariile care descriu conținutul.

Fișiere M3U8.

Un format similar, M3U, poate utiliza și codarea de caractere UTF-8, dar poate include și alte codări de caractere. Prin urmare, extensia de fișier .M3U8 este utilizată pentru a arăta că fișierul folosește, de fapt, codarea de caractere UTF-8.


Cum se deschide un fișier M3U8

Fișierele M3U8 pot fi editate și citite de majoritatea editorilor de text, inclusiv Notepad în Windows. Consultați această listă cu cei mai buni editori de text gratuit pentru alte opțiuni.

Cu toate acestea, după cum vedeți mai jos, deschiderea acestui fișier M3U8 în Notepad vă permite doar să citiți referințele fișierului. De fapt nu puteți reda niciunul dintre aceste fișiere muzicale, deoarece editorii de text nu sunt aceiași programe de media player sau software de management media.

Un fișier M3U8 în Notepad.

VLC, iTunes-ul Apple, Windows Media Player și Songbird sunt doar câteva exemple de programe care pot deschide și utiliza fișiere M3U8. O altă modalitate de a deschide fișiere M3U8 pe Linux este folosind XMMS, în timp ce utilizatorii de Mac ar trebui să poată reda fișiere M3U8 cu CocoModX (în plus față de unele dintre programele compatibile cu Windows menționate mai sus).

Iată un exemplu al aceluiași fișier M3U8 de sus, dar deschis în VLC, care va aduna toate fișierele muzicale la care se face referire în fișierul text și le va încărca în media player pentru redare.

Un fișier M3U8 în VLC.

O modalitate rapidă de a deschide un fișier M3U8 online este prin HSLPlayer.net. Cu toate acestea, acest site web nu va funcționa dacă aveți un fișier M3U8 stocat pe computerul dvs. sau pe alt dispozitiv. Puteți utiliza HSLPlayer.net numai dacă aveți o adresă URL către fișierul .M3U8 și fișierele la care face trimitere sunt, de asemenea, online.

Unele dintre aceste programe vă permit, de asemenea, să creați un fișier M3U8. De exemplu, dacă încărcați o grămadă de fișiere în VLC, puteți utiliza fișierul Mass-media > Salvați lista de redare în fișier ... opțiune pentru a crea un fișier M3U8.


Cum se convertește un fișier M3U8

Dacă doriți să convertiți M3U8 la MP4, sau la MP3 sau la orice alt format media, trebuie mai întâi să înțelegeți că un fișier M3U8 este un fișier text simplu - nimic mai mult și nimic mai puțin. Acest lucru înseamnă că conține doar text, nimic care să poată „reda” de fapt, cum poate fi redat un fișier MP4 sau MP3 într-un player media.

Ceea ce urmează, probabil, este un convertor de fișiere care poate converti fișierele audio sau video la care se referă M3U8, către și din alte formate de fișiere audio / video, precum un convertor MP4 în AVI sau un convertor WAV în MP3 (sau orice alt variația acestor tipuri de fișiere).

Singura problemă în acest sens este că uneori un fișier M3U8 indică fișiere media care se află în mai multe locații diferite simultan. Aceasta poate include diverse foldere pe una sau mai multe hard disk-uri interne, unități flash și / sau unități externe.

Dacă acesta este cazul, nu vă recomandăm să căutați manual toate acestea pentru a vă găsi fișierele. În schimb, utilizați doar programul gratuit M3UExportTool. Folosește fișierul M3U8 sau M3U pentru a identifica unde se află toate fișierele media și apoi le copiază într-o singură locație. De acolo, le puteți converti cu ușurință cu un convertor video sau audio.

M3U8X este un program similar care ar trebui să funcționeze la fel ca M3UExportTool. Veți avea nevoie de un program de deschidere RAR sau de un program de dezarhivare pentru a utiliza acest software.

Nu avem link-uri de descărcare către convertizoare de playlist dedicate care fac conversii precum M3U8 în M3U, dar unele deschideri M3U8 precum VLC pot re-salva o listă de redare M3U8 deschisă în alt format precum M3U, XSPF sau HTML, care este în esență același lucru ca conversie.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Dacă nu puteți deschide fișierul M3U8 folosind metodele de mai sus, există șanse mari ca fișierul dvs. să nu fie de fapt în acest format de fișier playlist. Unele tipuri de fișiere folosesc o extensie de fișier care seamănă foarte mult cu citirea .M3U8, așa că ar fi înțelept să verificați extensia de fișier dublu.

Un exemplu de extensie de fișier care seamănă mult cu M3U8 și M3U este MU3, dar acel fișier este de fapt în formatul de fișier Myriad Packed Musical Score. Aveți nevoie de programul Myriad's Harmony Assistant sau Melody Assistant pentru a-l deschide.