Un fișier cu extensia de fișier INI este un fișier de inițializare pentru Windows sau MS-DOS. Aceste fișiere sunt fișiere text care conțin setări care dictează modul în care ar trebui să funcționeze altceva - de obicei un program.
Diferite programe folosesc propriile fișiere INI, dar toate au același scop. CCleaner, de exemplu, folosește un fișier INI pentru a stoca diferitele opțiuni. Acest fișier INI este stocat sub numele ccleaner.ini în folderul de instalare CCleaner, de obicei la C: Program Files CCleaner .
Un fișier INI comun în Windows numit desktop.ini este un fișier ascuns care stochează informații despre modul în care ar trebui să apară folderele și fișierele.
Cum se deschid și se editează fișiere INI
Fișierul „CCleaner.ini” Deschis în Notepad ++.
Nu este o practică obișnuită ca oamenii să deschidă sau să editeze fișiere INI, dar pot fi deschise și modificate cu orice editor de text. Doar făcând dublu clic pe un fișier INI îl veți deschide automat în aplicația Notepad din Windows.
Consultați lista noastră cu cei mai buni editori de text gratuit pentru unele editoare de text alternative care editează și fișiere INI.
Cum este structurat un fișier INI
Fișierele INI conțin chei (numite și proprietăți) și unele folosesc secțiuni opționale pentru a grupa cheile împreună. O cheie ar trebui să aibă un nume și o valoare, separate printr-un semn egal, astfel:
Limbă = 1033
Fișierele INI funcționează diferit între programe. Unele fișiere INI sunt într-adevăr minuscule (câțiva kiloocteți) cu doar una sau două linii de informații, iar altele pot fi extrem de lungi (câțiva megaocteți) cu o mulțime de opțiuni personalizabile.
În acest exemplu, CCleaner definește limba engleză cu valoarea 1033. Deci, când CCleaner se deschide, citește fișierul INI pentru a determina în ce limbă să se afișeze textul programului. Deși folosește 1033 pentru a indica limba engleză, programul acceptă în mod nativ și alte limbi, ceea ce înseamnă că îl puteți schimba în 1034 pentru a utiliza spaniola în loc.
Același lucru se poate spune pentru toate celelalte limbi pe care le acceptă software-ul, dar trebuie să vă uitați prin documentația sa pentru a înțelege ce numere înseamnă alte limbi.
Dacă această cheie a existat într-o secțiune, ar putea arăta astfel:
[Opțiuni]
Limbă = 1033
Acest exemplu particular se află în fișierul INI pe care îl folosește CCleaner. Puteți modifica singur acest fișier INI pentru a adăuga mai multe opțiuni la program, deoarece se referă la acest fișier INI pentru a determina ce ar trebui șters de pe computer. Acest program special este suficient de popular încât există un instrument pe care îl puteți descărca, numit CCEnhancer, care menține fișierul INI actualizat cu o mulțime de opțiuni diferite care nu sunt încorporate în mod implicit.
Mai multe informații despre fișierele INI
Unele fișiere INI pot avea un punct și virgulă în text. Acestea indică doar un comentariu pentru a descrie ceva utilizatorului dacă urmărește fișierul INI. Nimic care urmează comentariului nu este interpretat de programul care îl folosește.
Numele și secțiunile cheie nu sunt sensibile la majuscule și minuscule, cel puțin în Windows. Același efect este produs într-un fișier INI care folosește litere mari ca unul care are litere mici.
Un fișier comun numit boot.ini din Windows XP detaliază locația specifică a instalării Windows XP. Dacă apar probleme cu acest fișier, consultați Cum se repară sau se înlocuiește Boot.ini în Windows XP.
Deși este sigur să ștergeți fișierele desktop.ini, Windows recreează fișierul și îi aplică valorile implicite. Deci, dacă ați aplicat o pictogramă personalizată într-un folder, de exemplu, și apoi ștergeți fișierul desktop.ini, dosarul revine la pictograma sa implicită.
Fișierele INI au fost folosite mult în primele versiuni de Windows înainte ca Microsoft să înceapă încurajarea registrului Windows să stocheze setările aplicației. Acum, chiar dacă multe programe folosesc în continuare formatul INI, XML are același scop.
Dacă primiți mesaje „acces refuzat” când încercați să editați un fișier INI, înseamnă că nu aveți privilegiile administrative adecvate pentru a face modificări la acesta. De obicei, puteți remedia acest lucru deschizând editorul INI cu drepturi de administrator (faceți clic dreapta pe el și alegeți să îl rulați ca administrator). O altă opțiune este să copiați fișierul pe desktopul dvs., să faceți modificări acolo și apoi să lipiți fișierul desktop pe original.
Unele alte fișiere de inițializare pe care s-ar putea să le întâlniți care nu folosesc extensia de fișier INI sunt fișierele CFG și CONF. Unele programe rămân chiar cu TXT.
Cum se convertește un fișier INI
Nu există niciun motiv real pentru a converti un fișier INI într-un alt format de fișier. Programul sau sistemul de operare care utilizează fișierul îl vor recunoaște numai sub numele specific și extensia de fișier pe care o folosește.
Cu toate acestea, deoarece fișierele INI sunt doar fișiere text obișnuite, puteți utiliza un program precum Notepad ++ pentru a-l salva într-un alt format bazat pe text, cum ar fi HTM / HTML sau TXT.