Fișier IFC (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier IFC este un fișier Industry Classs Class. Formatul IFC-SPF este dezvoltat în prezent de buildingSMART și este utilizat de programele Building Information Modeling (BIM) pentru a deține modele și modele de facilități și clădiri.

Formatele IFC-XML și IFC-ZIP sunt similare, dar utilizează în schimb extensiile de fișiere .IFCXML și .IFCZIP pentru a indica faptul că fișierul este fie structurat XML, fie comprimat ZIP, respectiv.

IFC este, de asemenea, o abreviere pentru termenii tehnologici care nu au nimic de-a face cu un format de fișier, cum ar fi interfața clară, controlul fluxului de intrare, Internet FAQ Consortium și graficul cadru integrat.


Cum se deschide un fișier IFC

Fișierele IFC pot fi deschise cu Revit, Adobe Acrobat, FME Desktop, CYPECAD, SketchUp (cu plug-in-ul IFC2SKP) sau ARCHICAD de la GRAPHISOFT.

Vedeți cum să deschideți fișierul în Revit dacă aveți nevoie de ajutor pentru utilizarea acestuia cu acel program.

IFC Wiki are o listă cu alte câteva programe gratuite care pot deschide aceste fișiere, inclusiv Areddo și BIM Surfer.

Deoarece fișierele IFC-SPF sunt doar documente text, ele pot fi deschise și cu Notepad în Windows sau în orice alt editor de text. Cu toate acestea, faceți acest lucru numai dacă doriți să vedeți datele text care alcătuiesc fișierul; nu veți putea vedea designul 3D într-unul dintre aceste programe.

Fișierele IFC-ZIP sunt doar fișiere .IFC comprimate ZIP, deci aceleași reguli ale editorului de text li se aplică odată ce fișierul a fost extras din arhivă. Un program de dezarhivare a fișierelor poate deschide unul.

Pe de altă parte, fișierele IFC-XML sunt bazate pe XML, ceea ce înseamnă că veți dori ca un vizualizator / editor XML să vadă textul în acele tipuri de fișiere.

Ce este un fișier XML și cum îl deschideți?

Solibri IFC Optimizer poate deschide și un fișier IFC, dar numai în scopul reducerii dimensiunii acestuia.

Dacă descoperiți că o aplicație de pe computerul dvs. încearcă să deschidă fișierul, dar este o aplicație greșită sau preferați ca un alt program instalat să-l deschidă, puteți modifica programul implicit pentru deschiderea fișierelor IFC.


Cum se convertește un fișier IFC

Puteți salva un fișier IFC în mai multe alte formate de fișiere folosind IfcOpenShell. Suportă convertirea IFC în OBJ, STP, SVG, XML, DAE și IGS.

Consultați Crearea PDF-urilor 3D de la BIMopedia din fișiere IFC dacă doriți să îl convertiți într-un PDF folosind Revit.

Unele dintre programele de mai sus care pot deschide un fișier IFC pot, de asemenea, să poată converti, exporta sau salva fișierul într-un alt format.

Încă nu puteți deschide fișierul?

Extensia de fișier este primul lucru pe care trebuie să îl verificați dacă nu îl puteți deschide folosind programele menționate mai sus. Unele formate utilizează o extensie care seamănă mult cu un alt tip de fișier, dar asta nu înseamnă că formatele sunt corelate sau că fișierele pot fi utilizate de același software.

ICF este un exemplu. Aceste litere seamănă cu IFC, dar sunt de fapt folosite de fișierele de configurare Zoom Router ca document text de rezervă pentru setările unui router Zoom. Cu alte cuvinte, nu au nimic de-a face cu fișierele Industry Foundation Classes și, prin urmare, nu pot fi utilizate cu deschizătoarele de fișiere IFC.

Un alt exemplu este extensia de fișier FIC utilizată pentru fișierele WinDev Hyper File Database. S-ar putea să arate ca fișiere IFC atunci când te uiți doar la extensie, dar formatul este de fapt utilizabil numai cu WinDev de la PC SOFT.


Istoria IFC

Compania Autodesk a început inițiativa IFC în 1994 ca o modalitate de a sprijini dezvoltarea integrată a aplicațiilor. Unele dintre cele 12 companii inițiale care s-au alăturat au inclus Honeywell, Butler Manufacturing și AT&T.

Industry Alliance for Interoperability a deschis calitatea de membru pentru oricine în 1995 și apoi și-a schimbat numele în Alliance International for Interoperability. Intenția non-profit a fost publicarea clasei Industry Foundation (IFC) ca model de produs AEC.

Numele a fost schimbat din nou în 2005 și este menținut acum de buildingSMART.