Fișier FLAC (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier FLAC este un fișier Free Lossless Audio Codec, un format de compresie audio open source. Poate fi folosit pentru a comprima un fișier audio până la aproximativ jumătate din dimensiunea sa originală.

Audio comprimat prin Free Lossless Audio Codec este fără pierderi, ceea ce înseamnă că nu se pierde nici o calitate a sunetului în timpul compresiei. Acest lucru este foarte diferit de alte formate populare de compresie audio despre care probabil ați auzit, cum ar fi MP3 sau WMA.

Un fișier FLAC Fingerprint este un fișier text simplu numit în mod normal ffp.txt care este utilizat pentru a stoca numele fișierului și informațiile despre suma de verificare care aparțin unui anumit fișier FLAC. Acestea sunt uneori generate împreună cu un fișier FLAC.


Cum se deschide un fișier FLAC

Cel mai bun player FLAC este probabil VLC, deoarece acceptă nu numai FLAC, ci și multe alte formate audio și video obișnuite și mai puțin frecvente pe care le-ați putea întâlni în viitor.

Cu toate acestea, aproape toți jucătorii media populari ar trebui să poată reda un fișier FLAC; s-ar putea să necesite instalarea unui plugin sau extensie. Pentru a reda fișiere FLAC în Windows Media Player, de exemplu, este nevoie de un pachet de codec, cum ar fi pluginul OpenCodec de la Xiph. Instrumentul gratuit Fluke poate fi utilizat pe un Mac pentru a reda fișiere FLAC în iTunes.

GoldWave, VUPlayer, aTunes și JetAudio sunt alți jucători FLAC.

Pentru a asculta fișiere FLAC pe un iPhone sau Android, instalați aplicația VLC din App Store sau pentru Android prin Google Play. Aplicația JetAudio este un alt player FLAC pentru Android.

Comunitatea Free Lossless Audio Codec găzduiește un site web dedicat formatului și păstrează o listă bine întreținută de programe care acceptă FLAC, precum și o listă de dispozitive hardware care acceptă formatul FLAC.


Cum se convertește un fișier FLAC

Cel mai rapid mod de a converti doar unul sau două fișiere FLAC este să utilizați un convertor de fișiere gratuit care rulează în browserul dvs., astfel încât să nu trebuie să descărcați niciun software. Zamzar, Online-Convert.com și Media.io sunt doar câteva exemple care pot converti un FLAC în WAV, AC3, M4R, OGG și alte formate similare.

Conversia FLAC în MP3 la Media.io.

Dacă fișierul dvs. FLAC este mare și ar dura prea mult timp pentru încărcare, sau aveți mai multe dintre ele pe care doriți să le convertiți în bloc, există o mână de convertoare audio complet gratuite pe care le puteți instala pe computerul dvs. care convertesc la și de la FLAC format.

Free Studio și Switch Sound File Converter sunt două programe care pot converti FLAC în MP3, AAC, WMA, M4A și alte formate audio obișnuite. Pentru a converti FLAC în ALAC (ALAC Encoded Audio), puteți utiliza MediaHuman Audio Converter.

Dacă trebuie să deschideți un fișier FLAC cu text simplu, luați în considerare utilizarea unui editor de text din lista noastră cu cei mai buni editori de text gratuit.


Mai multe informații despre formatul FLAC

Fundația Xiph.Org

Se spune că FLAC este „primul format audio cu adevărat deschis și gratuit fără pierderi”. Este gratuit nu numai de utilizare, dar chiar și întreaga specificație este disponibilă gratuit publicului. Metodele de codificare și decodare nu încalcă niciun alt brevet, iar codul sursă este disponibil gratuit ca licență open source.

FLAC nu este destinat să fie protejat prin DRM. Cu toate acestea, chiar dacă formatul nu are nicio protecție de copiere încorporată, cineva își poate cripta propriul fișier FLAC într-un alt format container.

Formatul FLAC acceptă nu numai datele audio, ci și acopere de artă, căutare rapidă și etichetare. Deoarece FLAC-urile pot fi căutate, acestea sunt mai bune decât alte formate pentru editarea aplicațiilor.

Formatul FLAC este, de asemenea, rezistent la erori, astfel încât, chiar dacă apare o eroare într-un singur cadru, acesta nu distruge restul fluxului ca unele formate audio, ci doar acel cadru, care ar putea reprezenta doar o fracțiune întregul dosar.

Puteți citi mai multe despre formatul de fișier Free Lossless Audio Codec pe site-ul web FLAC.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Unele extensii de fișiere arată ca .FLAC, dar sunt de fapt scrise diferit și, prin urmare, cel mai probabil nu pot fi deschise cu programele menționate mai sus sau convertite cu aceleași instrumente de conversie. Dacă nu vă puteți deschide fișierul, verificați din nou extensia - s-ar putea să aveți de-a face cu un format de fișier complet diferit.

Un exemplu este formatul de fișier Adobe Animate Animation care își încheie fișierele cu extensia de fișier .FLA. Aceste tipuri de fișiere se deschid cu Adobe Animate, un program care nu funcționează cu fișiere audio.

Același lucru este valabil și pentru fișierele FLIC (FLIC Animation), FLASH (Frictional Games Flashback) și FLAME (Fractal Flames). Aceste formate nu sunt la fel ca FLAC, deci sunt necesare alte programe pentru a le deschide.