Fișier EXR (Ce este și cum să deschideți unul)

Un fișier cu extensia de fișier EXR este un fișier OpenEXR Bitmap. Este un format de fișier de imagine cu sursă deschisă cu interval dinamic ridicat creat de compania de efecte vizuale Industrial Light & Magic.

Sunt folosite de diferite programe de editare foto, efecte vizuale și animație, deoarece pot stoca imagini de înaltă calitate, pot fi compuse din compresie fără pierderi sau cu pierderi, suportă mai multe straturi și pot menține o gamă și o culoare de luminanță ridicate.

Mai multe informații despre acest format pot fi văzute pe site-ul oficial OpenEXR.


Cum se deschide un fișier EXR

Deschideți fișiere EXR cu Adobe Photoshop sau Adobe After Effects. Adobe SpeedGrade, întrerupt acum, îl deschide și pe unul, dar, din moment ce nu mai este disponibil, s-ar putea să găsiți unele dintre funcțiile sale în instrumentele de culoare Lumetri din Adobe Premiere Pro.

Unele dintre aceste programe Adobe ar putea necesita pluginul fnord ProEXR pentru a deschide și utiliza fișierul.

ColorStrokes și programele avansate de imagistică precum Serif's PhotoPlus ar trebui să poată deschide fișiere EXR, la fel ca și Autodesk's 3ds Max.


Cum se convertește un fișier EXR

AConvert.com este un convertor de fișiere online care acceptă formatul EXR. Este capabil să-l convertească în JPG, PNG, TIFF, GIF și multe alte formate. Acest site web îl poate redimensiona și înainte de conversie.

S-ar putea, de asemenea, să puteți converti un fișier EXR utilizând unul dintre programele de mai sus care pot deschide fișierul, dar un convertor de fișiere dedicat este mult mai rapid și nu trebuie instalat pe computerul dvs. înainte de al utiliza.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Dacă nu puteți face ca fișierul să se deschidă în oricare dintre programele menționate mai sus, asigurați-vă că citiți corect extensia de fișier. Unele fișiere ar putea părea că ar putea fi legate de fișierele EXR, deoarece extensiile de fișiere sunt similare.

Unele exemple includ fișiere EXE, EXO, EX4, ERF și EXD. Deși împărtășesc unele dintre aceleași litere, formatele nu sunt neapărat legate și, prin urmare, probabil că nu pot fi deschise cu aceleași instrumente.

Dacă nu aveți cu adevărat un fișier EXR, căutați extensia de fișier care se află la sfârșitul fișierului, astfel încât să puteți afla mai multe despre formatul în care se află și, sperăm, să găsiți un vizualizator sau un convertor compatibil.


Mai multe informații despre fișierele EXR

Formatul de fișier OpenEXR Bitmap a fost creat în 1999 și lansat publicului pentru prima dată în 2003. Cea mai recentă versiune a acestui format este 2.5.2, care a fost lansată în 2020.

De la versiunea 1.3.0 (lansată în iunie 2006), formatul OpenEXR acceptă citirea / scrierea multithreading, ceea ce îmbunătățește performanța pentru procesoarele cu nuclee multiple.

Acest format de fișier acceptă mai multe scheme de compresie, inclusiv PIZ, ZIP, ZIPS, PXR24, B44 și B44A.

Consultați Introducerea tehnică la documentul OpenEXR (un fișier PDF) de pe site-ul web al OpenEXR pentru mai multe informații despre nu numai compresia EXR, ci și o privire mai atentă la caracteristicile formatului, structura fișierului și multe alte detalii super specifice.