Fișier DXF (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier .DXF este un fișier Format de schimb de desen dezvoltat de Autodesk ca un tip de format universal pentru stocarea modelelor CAD. Ideea este că, dacă formatul de fișier este acceptat în diferite programe de modelare 3D, toți pot importa / exporta cu ușurință aceleași documente.

Formatul DXF este similar cu formatul de fișier AutoCAD Drawing Database care utilizează extensia de fișier DWG. Cu toate acestea, fișierele DXF sunt mai utilizate pe scară largă în programele CAD, deoarece pot exista într-un format ASCII bazat pe text, care facilitează în mod firesc implementarea în aceste tipuri de aplicații.

Fișiere DXF.

Fișierele DWF sunt similare cu fișierele DXF, dar sunt utilizate în schimb pentru a partaja fișiere online sau printr-un program de vizualizare gratuit, în timp ce DXF este pentru interoperabilitate.


Cum se deschid fișiere DXF

Autodesk are disponibile câteva vizualizatoare de fișiere DXF gratuite, inclusiv programul de deschidere online DXF numit Autodesk Viewer, precum și programul desktop DWG TrueView. Există, de asemenea, aplicația mobilă AutoCAD 360 care vă permite să vizualizați fișierele DXF stocate în servicii de stocare a fișierelor online, cum ar fi Dropbox.

eDrawings Viewer de la Dassault Systèmes SolidWorks este un alt deschizător de fișiere DXF gratuit. Pentru a deschide rapid un fișier DXF online, utilizați ShareCAD.

Unele alte vizualizări de fișiere DXF includ programele Autodesk AutoCAD și Design Review, precum și TurboCAD, CorelCAD, ABViewer CADSoftTools, Adobe Illustrator și Canvas X de ACD Systems.

Cheetah3D și unele dintre programele menționate mai sus vor funcționa pentru deschiderea fișierelor DXF pe macOS. Utilizatorii Linux pot lucra cu fișiere DXF utilizând LibreCAD.

Deoarece versiunile ASCII ale formatului DXF sunt doar fișiere text, acestea pot fi deschise cu orice editor de text. Totuși, acest lucru nu vă permite să vedeți desenul așa cum ați vedea într-un vizualizator de modele propriu-zis. În schimb, vor fi doar câteva secțiuni de litere și cifre.


Cum se convertește un fișier DXF

Utilizați Adobe Illustrator pentru a converti DXF în SVG. O altă opțiune este de a utiliza un convertor online gratuit, cum ar fi Convertio.

Obținerea fișierului DXF în formatul DWG (versiunile actuale și mai vechi) se poate face cu o versiune de încercare a Convertorului AutoDWG DWG DXF. Puteți utiliza acest software numai 15 zile și pe un singur fișier simultan.

Programul eDrawings Viewer menționat mai sus poate salva un fișier DXF deschis într-o varietate de formate precum EDRW, ZIP, EXE, HTM, BMP, TIF, JPG și PNG.

Pentru a converti fișierul DXF în PDF, o opțiune este să îl încărcați pe DXFconverter.org și să alegeți opțiunea PDF. Acest site web acceptă, de asemenea, salvarea fișierului DXF în JPG, TIFF, PNG și SVG.

Convertorul de fișiere Bear poate fi util dacă doriți ca fișierul DXF să fie în format de fișier STL.

dxf2gcode poate salva un fișier DXF în formatul CNC G-CODE pentru Linux cu extensia de fișier NGC.

Pentru a utiliza conținutul text al fișierului DXF cu Microsoft Excel sau alt software de calcul tabelar, puteți converti fișierul în CSV cu MyGeodata Converter.

Unul dintre vizualizatorii DXF de mai sus ar putea converti fișierul și într-un format diferit, de exemplu, într-un fișier AI Adobe Illustrator.


Mai multe informații despre formatul DXF

De când a fost lansat formatul DXF în 1982, au existat mai multe modificări la specificațiile sale, motiv pentru care s-ar putea să aveți un fișier DXF în format binar și altul în ASCII. Puteți vedea un PDF al specificațiilor pe site-ul AutoCAD.

Versiunile recente ale AutoCAD acceptă atât fișiere ASCII, cât și fișiere DXF binare. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să executați versiunea 10 (care este disponibilă din 1988, deci este puțin probabil), puteți lucra numai cu fișiere ASCII DXF.

Un fișier tipic DXF este organizat, în ordine, cu o secțiune HEADER, CLASE, TABLE, BLOCURI, ENTITĂȚI, OBIECTE, THUMBNAILIMAGE și END OF FILE. Puteți citi toate detaliile despre fiecare secțiune în PDF-ul legat mai sus.

Scan2CAD și myDXF sunt câteva site-uri web unde puteți obține fișiere DXF gratuite.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Dacă niciunul dintre aceste programe sau servicii nu vă deschide fișierul, verificați dacă extensia de fișier chiar citește .DXF și nu ceva similar, cum ar fi DXR (Protected Macromedia Director Movie) sau DXL (Domino XML Language), ambele deschise cu programe fără legătură cu software-ul CAD menționat pe această pagină.