Fișier DNG (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier DNG este cel mai probabil un fișier Adobe Digital Negative Raw Image. Formatul este un răspuns la lipsa unui standard deschis pentru formatele brute ale camerei digitale. Alte fișiere brute pot fi convertite în DNG, astfel încât o varietate mai largă de software să le poată utiliza.

Structura fișierului DNG oferă nu numai o modalitate de stocare a unei imagini, ci și mijloacele de păstrare a informațiilor suplimentare despre fotografie, cum ar fi metadatele și profilurile de culoare.


Alte utilizări ale extensiei fișierului DNG

Alte fișiere DNG pot fi fișiere Virtual Dongle Image. Sunt copii digitale ale dongle-urilor fizice pe care unele programe ar putea să le necesite pentru a activa programul. Un dongle fizic acționează ca o cheie care deține informații despre licența software-ului, astfel încât un dongle virtual este utilizat în același scop, dar cu emulatoare de dongle.

Nu confundați fișierele DNG cu fișierele care au extensia DGN, care sunt fișiere de desen MicroStation Design 2D / 3D. Puteți deschide una dintre cele cu MicroStation sau Bentley View.


Cum se deschide un fișier DNG

Fișierele DNG pot fi deschise cu mai multe vizualizatoare diferite de imagini, inclusiv aplicația Photos încorporată în Windows și macOS, Able RAWer și Canvas X de la ACD Systems. Deși nu sunt gratuite, Photoshop și Lightroom acceptă și fișiere DNG. Aplicația Adobe Photoshop Express pentru Android poate deschide și fișiere DNG; același lucru este disponibil pentru iOS.

Puteți deschide un fișier Virtual Dongle Image cu programul USB Backup și recuperare Dongle de la Soft-Key Solutions.


Cum se convertește un fișier DNG

Dacă utilizați deja un program care poate deschide fișiere DNG, probabil îl puteți folosi și pentru a-l converti. Photoshop acceptă salvarea acestui format într-un număr de alte tipuri de fișiere, cum ar fi RAW, MPO, PXR și PSD.

De exemplu, dacă deschideți fișierul DNG în Adobe Photoshop, accesați Fișier > Salvare ca pentru a converti imaginea într-o varietate de Photoshop sau alte formate de imagine.

O altă opțiune este utilizarea unui convertor gratuit de fișiere. Un exemplu este Zamzar, un convertor DNG online care îl poate salva în JPG, TIFF, BMP, GIF, PNG, TGA și alte formate de imagine, inclusiv PDF.

Unele dintre deschizătoarele de fișiere DNG de mai sus pot comprima fișierul dacă doriți să păstrați formatul, dar fără dimensiunea mai mare a fișierului. Lightroom este un exemplu: faceți clic dreapta pe fișier și accesați Export > Export, alege DNG ca format de imagine, alegeți Mediu pentru setarea Previzualizare JPEG, activați Folosiți compresia cu pierderiși redimensionați imaginea după cum este necesar.

Adobe DNG Converter este un convertor gratuit de la Adobe care face opusul - convertește alte fișiere de imagine brute (de exemplu, NEF sau CR2) în format DNG. Puteți utiliza acest program pe Windows și MacOS chiar dacă nu rulați un produs Adobe.