Fișier DIZ (Ce este și cum să deschideți unul)

Un fișier cu extensia de fișier DIZ este un fișier Description In Zip. Sunt fișiere text găsite în fișiere ZIP care conțin o descriere a conținutului fișierului ZIP. Majoritatea sunt denumite FILE_ID.DIZ (pentru identificarea fișierelor). 

Fișierele DIZ au fost inițial folosite cu sistemele de panouri pentru a descrie administratorilor site-ului web ce fișiere încărcau utilizatorii. Acest proces s-ar întâmpla automat prin faptul că scripturile web extrag conținutul, citesc fișierele și apoi importă fișierul DIZ în arhivă.

În zilele noastre, fișierele DIZ sunt cel mai adesea văzute pe site-urile de partajare a fișierelor care au descărcări pentru arhive pline de date. Fișierul DIZ este prezent în același scop, totuși: pentru ca creatorul să îi spună utilizatorului ce este conținut în fișierul ZIP pe care tocmai l-au descărcat.

Fișierele NFO (informații) au un scop similar cu fișierele DIZ, dar sunt mult mai frecvente. Puteți vedea chiar și cele două formate împreună în aceeași arhivă. Cu toate acestea, conform specificației FILE_ID.DIZ, fișierul DIZ ar trebui să conțină doar informații de bază referitoare la conținutul arhivei (doar 10 linii și maximum 45 de caractere pe linie), în timp ce fișierele NFO pot avea mai multe informații.


Cum se deschide un fișier DIZ

Deoarece fișierele DIZ sunt fișiere numai text, orice editor de text, precum Notepad în Windows, le va deschide cu succes pentru citire.

Pentru a converti de la DIZ la PDF, puteți utiliza un editor de text în combinație cu o imprimantă PDF.

Deoarece doar deschiderea unui fișier DIZ nu îl va lansa în mod implicit într-un editor de text, puteți încerca să îl deschideți și apoi să alegeți Notepad Windows sau, dacă aveți instalat un alt editor de text, deschideți mai întâi acel program și apoi utilizați Deschis pentru a căuta fișierul DIZ.

Dacă niciunul dintre programele de mai sus nu funcționează, vă recomandăm să încercați NFOPad sau Compact NFO Viewer, ambele acceptând artele ASCII, pe care unele fișiere DIZ le pot conține. utilizatorii macOS pot deschide fișiere DIZ cu TextEdit și TextWrangler.

Dacă descoperiți că o aplicație de pe computerul dvs. încearcă să deschidă fișierul DIZ pe care îl aveți, dar nu este cel pe care l-ați dori, consultați Cum să schimbați asocierile de fișiere în Windows pentru o instrucțiune rapidă despre schimbarea programului care deschide fișierele DIZ .


Cum se convertește un fișier DIZ

Deoarece un fișier DIZ este doar un fișier bazat pe text, puteți utiliza orice editor de text pentru a salva fișierul DIZ deschis într-un alt format, cum ar fi TXT, HTML etc.

De obicei, nu puteți schimba o extensie de fișier cu una pe care computerul dvs. o recunoaște și să vă așteptați ca fișierul nou redenumit să fie utilizabil. Este adesea necesară o conversie reală a formatului de fișier. Cu toate acestea, deoarece un fișier DIZ este doar un fișier text, ați putea redenumi FILE_ID.DIZ în FILE_ID.TXT și s-ar deschide bine.

Fișierele DIZ sunt doar fișiere text descriptive, ceea ce înseamnă că pot fi convertite doar în alte formate bazate pe text. Deci, chiar dacă fișierul DIZ se găsește într-un fișier ZIP, nu puteți converti unul în alt format de arhivă, cum ar fi 7Z sau RAR. 


Încă nu puteți deschide fișierul?

Dacă fișierul dvs. nu se va deschide cu sugestiile de mai sus, este posibil să nu aveți de-a face cu un fișier care se termină cu acea extensie de fișier. Acest lucru se poate întâmpla dacă ați citit greșit extensia de fișier, ceea ce este foarte ușor de făcut.

DZ, de exemplu, seamănă foarte mult cu DIZ, chiar dacă ar putea fi folosit pentru ceva complet diferit. Unele fișiere DZ sunt utilizate de jocul video Land of the Dead și nu au nicio legătură cu fișierele text.

Unele alte extensii de fișiere ușor de confundat pentru DIZ includ DIF, DIC, DIB și DIR.