DICOM este un acronim pentru Digital Imaging and Communications in Medicine. Fișierele în acest format sunt cel mai probabil salvate fie cu o extensie de fișier DCM sau DCM30 (DICOM 3.0), dar este posibil ca unele să nu aibă deloc o extensie.
DICOM este atât un protocol de comunicații, cât și un format de fișier, ceea ce înseamnă că poate stoca informații medicale, cum ar fi ultrasunete și imagini RMN, împreună cu informațiile unui pacient, toate într-un singur fișier. Formatul asigură că toate datele rămân împreună, precum și oferă posibilitatea de a transfera informațiile menționate între dispozitivele care acceptă formatul DICOM.
Extensia DCM este utilizată și de programul macOS DiskCatalogMaker ca format DiskCatalogMaker Catalog.
Nu confundați formatul DICOM sau un fișier cu o extensie DCM cu folderul DCIM în care camera digitală sau aplicația pentru smartphone stochează fotografiile.
Deschideți fișierele DICOM cu un vizualizator gratuit
© Peter Dazeley / Alegerea fotografului / Getty Images
Fișierele DCM sau DCM30 pe care le găsiți pe un disc sau unitate flash oferite după o procedură medicală pot fi vizualizate cu software-ul de vizualizare DICOM inclus pe care îl veți găsi și pe disc sau unitate. Căutați un fișier numit setup.exe sau similar sau căutați prin orice documentație care vă este dată cu datele.
Dacă nu puteți face ca vizualizatorul DICOM să funcționeze sau nu a fost inclus unul cu imaginile dvs. medicale, programul gratuit MicroDicom este o opțiune. Cu acesta, puteți deschide radiografia sau o altă imagine medicală direct de pe disc, printr-un fișier ZIP, sau chiar făcându-l să caute prin folderele dvs. pentru a găsi fișierele DICOM. Odată ce unul este deschis în MicroDicom, îi puteți vizualiza metadatele, le puteți exporta ca JPG, TIF sau alt tip de fișier de imagine comun și multe altele.
MicroDicom este disponibil atât pentru versiunile Windows pe 32 de biți, cât și pe 64 de biți, atât într-o formă instalabilă, cât și într-o formă portabilă (ceea ce înseamnă că nu este nevoie să o instalați pentru a o utiliza).
Dacă preferați să utilizați un instrument bazat pe web pentru a vă deschide fișierele DICOM, vizualizatorul gratuit Jack Imaging este o opțiune - doar glisați fișierul în pătratul de pe ecran pentru a-l vizualiza. Dacă ați primit un fișier de la medicul dvs. care ar trebui să conțină imagini medicale, cum ar fi de la o radiografie, acest instrument vă va permite să îl vizualizați online într-o briză.
Biblioteca DICOM este un alt vizualizator DICOM online gratuit pe care îl puteți folosi, care este deosebit de util dacă fișierul DICOM este foarte mare, iar RadiAnt DICOM Viewer este încă un program descărcabil care deschide fișierele DICOM, dar este doar o versiune de evaluare a versiunii complete.
View My Scans este un vizualizator DICOM online similar, care acceptă fișiere unice, precum și arhive ZIP.
Fișierele DICOM se pot deschide și cu IrfanView, Adobe Photoshop și GIMP.
Dacă totuși aveți probleme la deschiderea fișierului, s-ar putea să fie pentru că este comprimat. Puteți încerca să îl redenumiți astfel încât să se termine în .zip, apoi să-l comprimați cu un program gratuit de extragere a fișierelor, cum ar fi PeaZip sau 7-Zip.
fișierele din catalogul macOS DiskCatalogMaker care sunt salvate utilizând extensia DCM pot fi deschise folosind DiskCatalogMaker.
Cum se convertește un fișier DICOM
Programul MicroDicom menționat de câteva ori deja poate exporta orice fișier DICOM pe care îl aveți în BMP, GIF, JPG, PNG, TIF sau WMF. Dacă există o serie de imagini, acesta acceptă și salvarea acestora într-un fișier video în format WMV sau AVI.
Unele dintre celelalte programe de mai sus care acceptă formatul DICOM ar putea, de asemenea, să poată salva sau exporta fișierul în alt format, o opțiune care este probabil într-un Fișier > Salvează ca or Export meniu.
Încă nu puteți deschide fișierul?
Dacă nu vă puteți deschide fișierul utilizând programele sau serviciile web menționate mai sus, verificați din nou extensia fișierului pentru a vă asigura că de fapt citește „.DICOM” și nu doar ceva care este scris în mod similar.
De exemplu, este posibil să aveți într-adevăr un fișier DCO care nu are nimic de-a face cu formatul DICOM sau cu imaginile în general. Fișierele DCO sunt discuri virtuale criptate care sunt utilizate cu Safetica Free.
Același lucru se poate spune pentru extensiile de fișiere similare, cum ar fi DIC, deși aceasta poate fi dificilă. Fișierele DIC ar putea fi, de fapt, fișiere imagine DICOM, dar extensia de fișier este utilizată și pentru fișierele de dicționar din unele programe de procesare de text.
Dacă fișierul dvs. nu se deschide ca imagine DICOM, puneți-l printr-un editor de text gratuit. S-ar putea include termeni legați de dicționar care indică faptul că fișierul este în format de fișier Dicționar.
DICOM este, de asemenea, uneori folosit ca o abreviere pentru Protocolul de la distanță al modelului obiectelor distribuite, dar nu are nimic de-a face cu formatele de fișiere descrise mai sus.