Fișier DB (Ce este și cum se deschide unul)

Extensia de fișier .DB este adesea utilizată de un program pentru a indica faptul că fișierul stochează informații într-un fel de format structurat de bază de date.

De exemplu, telefoanele mobile pot utiliza fișiere DB pentru a stoca date criptate ale aplicației, contacte, mesaje text sau alte informații.

Alte programe pot utiliza fișiere DB pentru pluginuri care extind funcțiile programului sau pentru păstrarea informațiilor în tabele sau în alt format structurat pentru jurnalele de chat, listele istorice sau datele sesiunii.

Este posibil ca unele fișiere cu extensia de fișier DB să nu fie deloc fișiere de baze de date, cum ar fi formatul Windows Thumbnail Cache utilizat de fișierele Thumbs.db. Windows utilizează aceste fișiere DB pentru a afișa miniaturi ale imaginilor unui folder înainte de a le deschide.

Fișiere DB.
 


Cum se deschide un fișier DB

Există o gamă largă de utilizări pentru fișierele DB, dar doar pentru că toate utilizează aceeași extensie de fișier nu înseamnă că stochează date similare sau pot fi deschise / editate / convertite cu același software. Este important să știți la ce servește fișierul DB înainte de a alege cum să îl deschideți.

Telefoanele care au fișiere DB stocate pe ele sunt probabil folosite pentru a conține un fel de date ale aplicației, fie că fac parte din fișierele aplicației în sine sau datele personale stocate în aplicație sau în sistemul de operare.

De exemplu, mesajele text de pe un iPhone sunt stocate într-un fișier sms.db în folderul / private / var / mobile / Library / SMS /.

Aceste fișiere DB ar putea fi criptate și imposibil de deschis în mod normal sau ar putea fi complet vizualizate și editabile într-un program precum SQLite, dacă fișierul DB este în formatul bazei de date SQLite.

Fișierele bazei de date utilizate de alte aplicații precum Microsoft Access, programele LibreOffice și Design Compiler Graphical, pot fi uneori deschise în programul lor respectiv sau, în funcție de date, importate într-o altă aplicație care o poate folosi într-un scop similar.

Skype stochează un istoric al mesajelor de chat într-un fișier DB numit main.db, care poate fi mutat între computere pentru a transfera jurnalul de mesaje, dar probabil nu este deschis direct cu programul. Cu toate acestea, este posibil să puteți citi main.db Skype cu un browser de fișiere de baze de date.

În funcție de versiunea dvs. Skype, fișierul main.db ar putea fi localizat în oricare dintre aceste locații:

C: Users [nume de utilizator] AppData Local Packages Microsoft.SkypeApp_kzf8qxf38zg5c LocalState main.db
C: Utilizatori [nume utilizator] AppData Roaming Skype [Nume utilizator Skype] main.db


Ce sunt fișierele Thumbs.db?

Fișierele Thumbs.db sunt create automat de unele versiuni de Windows și puse în dosare care conțin imagini. Fiecare folder cu un fișier Thumbs.db are doar unul dintre aceste fișiere DB.

Cum se repară fișierele Thumbs.db deteriorate sau corupte dacă primiți o eroare kernel32.dll legată de un fișier Thumbs.db.

Scopul fișierului Thumbs.db este de a stoca o copie în cache a versiunilor miniaturale ale imaginilor în acel folder specific, astfel încât, atunci când vizualizați folderul cu miniaturi vizibile, să vedeți o mică previzualizare a imaginii fără a fi nevoie să deschidel. Acesta este ceea ce face cu adevărat ușor de cernut printr-un folder pentru a găsi o anumită imagine.

Fără fișierul Thumbs.db, Windows nu ar putea reda aceste imagini de previzualizare și ar arăta doar o pictogramă generică.

Ștergerea fișierului DB ar forța Windows să regenereze toate miniaturile de fiecare dată când le solicitați, ceea ce ar putea să nu fie un proces rapid dacă folderul conține o colecție mare de imagini sau dacă aveți un computer lent.

Nu există niciun instrument inclus în Windows care poate vizualiza fișierele Thumbs.db, dar s-ar putea să aveți noroc cu Thumbs Viewer sau Thumbs.db Explorer, ambele putându-vă arăta ce imagini sunt stocate în cache în fișierul DB, precum și să extragă unele sau pe toate.

Cum se dezactivează fișierele Thumbs.db

Este sigur să ștergeți fișierele Thumbs.db de câte ori doriți, dar Windows le va face în continuare să stocheze aceste miniaturi în cache.

O modalitate de a rezolva acest lucru este să deschideți Opțiunile folderului executând fișierul folderele de control comandă în caseta de dialog Executare (Windows Key + R). Apoi, intrați în Vizualizare Și selectați Afișați întotdeauna pictograme, niciodată miniaturi.

O altă modalitate de a opri Windows să facă fișiere Thumbs.db este de a modifica valoarea DWORD DisableThumbnailCache să aibă o valoare a datelor de 1, în această locație din registrul Windows:

HKEY_CURRENT_USER Software Microsoft Windows CurrentVersion Explorer Advanced

Este posibil să trebuiască să reporniți computerul pentru ca modificarea registrului să aibă efect.

Dacă efectuați această modificare, Windows nu va mai afișa miniaturile imaginii, ceea ce înseamnă că va trebui să deschideți fiecare imagine pentru a vedea ce este.

Atunci ar trebui să puteți șterge orice fișier Thumbs.db care ocupă spațiu inutil. Puteți șterge rapid toate fișierele Thumbs.db căutându-le cu totul sau prin intermediul utilitarului Curățare disc (executați-l din linia de comandă cu cleanmgr.exe comanda).

Dacă nu puteți șterge un fișier Thumbs.db deoarece Windows spune că este deschis, comutați Windows Explorer în vizualizarea Detalii pentru a ascunde miniaturile, apoi încercați din nou să ștergeți fișierul DB. Puteți face acest lucru din Vizualizare meniul când faceți clic dreapta pe spațiul alb din folder.


Cum se convertesc fișiere DB

Fișierele DB utilizate cu MS Access și programe similare pot fi de obicei convertite în CSV, TXT și alte formate bazate pe text. Încercați să deschideți fișierul în programul care l-a creat sau îl folosește activ și vedeți dacă există o opțiune Export sau Salvare ca care vă permite să convertiți fișierul DB.

Dacă fișierul DB nu poate fi deschis nici măcar cu un program normal, cum ar fi majoritatea fișierelor de aplicații DB sau fișiere DB criptate, atunci există puține șanse să existe un convertor DB care poate salva fișierul într-un format nou.

Vizualizatorii Thumbs.db de mai sus pot exporta miniaturile dintr-un fișier Thumbs.db și le pot salva în format JPG.

Acest fișier nu are nicio legătură cu fișierele DBF, chiar dacă acestea pot părea legate.