Fișier DAE (Ce este și cum să deschideți unul)

Un fișier cu extensia de fișier DAE este un fișier Digital Asset Exchange. După cum sugerează și numele, este folosit de diferite programe grafice pentru a schimba active digitale în același format. Acestea pot fi imagini, texturi, modele 3D etc.

Fișierele DAE se bazează pe formatul XML COLLADA, care este prescurtarea pentru Activitate de proiectare colaborativă.

DAE este, de asemenea, scurt pentru unii termeni tehnologici care nu au nimic de-a face cu acest format de fișier, cum ar fi carcasa matrice de discuri și motorul audio digital.


Cum se deschide un fișier DAE

Fișierele DAE pot fi deschise sau importate în programele Adobe Photoshop, SketchUp, Chief Architect, DAZ Studio, Cheetah3D, Cinema 4D, MODO și programele AutoCAD, 3ds Max și Maya ale Autodesk. Alte aplicații acceptă probabil și formatul DAE, cum ar fi instrumentul Blender gratuit și open source.

Pentru aceste programe este necesar pluginul COLLADA pentru Maya și 3ds Max, iar acest plugin COLLADA este necesar pentru a deschide fișiere DAE în Blender.

Un alt program DAE pentru Linux este GLC Player. Utilizatorii MacOS pot folosi Apple Preview pentru a deschide fișierul DAE. Unele fișiere DAE se pot deschide și în Studio Viewer gratuit al lui Esko.

Clara.io este un mod gratuit și ușor de a vizualiza fișiere DAE în browserul dvs. web, astfel încât să nu trebuie să descărcați niciun software.

Unele tipuri de fișiere pot fi vizualizate cu un program care utilizează exclusiv fișiere text. Deși acest lucru este valabil și pentru un fișier DAE, deoarece acestea sunt bazate pe XML, nu este soluția ideală, deoarece vă va arăta doar textul care alcătuiește fișierul. Cel mai bun mod de a vizualiza un fișier DAE 3D este să utilizați un vizualizator complet, cum ar fi unul dintre programele de mai sus.

Dacă descoperiți că o aplicație de pe computerul dvs. încearcă să deschidă fișierul DAE, dar este o aplicație greșită sau preferați ca un alt program instalat să deschidă fișierele DAE, avem un ghid despre cum să faceți această modificare în Windows.


Cum se convertește un fișier DAE

Un convertor DAE ușor de utilizat este Online 3D Converter. Încărcați fișierul DAE pe site și alegeți între diferite formate pentru a-l salva, cum ar fi OBJ, 3DS, STL, PLY, X și altele.

FBX Converter este un instrument gratuit de la Autodesk pentru Windows și macOS care convertește fișierele DAE în FBX, cu suport pentru mai multe versiuni ale formatului FBX.

Fișierele DAE pot fi, de asemenea, convertite în fișiere GLB pentru utilizare în CesiumJS. Puteți face acest lucru cu propriul instrument online COLLADA to gITF al Cesium.

După importarea unui fișier DAE în SketchUp Pro, programul poate fi utilizat pentru a exporta modelul în DWG, DXF și în alte câteva formate similare.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Dacă nu vă puteți deschide fișierul în acest moment, este posibil să aveți de-a face cu un fișier într-un format complet diferit. Acest lucru se poate întâmpla destul de ușor dacă ați citit greșit extensia de fișier. Unele extensii arată similar, chiar dacă formatele de fișiere nu au legătură.

De exemplu, fișierele DAE nu au nicio legătură cu fișierele DAR, DAA, DAT sau DAO (Disk at Once CD / DVD Image).

ADE este un alt lucru pe care l-ați putea confunda pentru DAE. Deși toate aceleași litere de extensie de fișier sunt prezente, fișierele ADE sunt fișiere Access Project Extension care pot fi utilizate numai în programul Microsoft Access.