Fișier 3GP (Ce este și cum se deschide unul)

Creat de 3GPP (3rd Generation Partnership Project), un fișier cu extensia de fișier 3GP este un fișier 3GPP Multimedia.

Acest format de container video a fost dezvoltat cu intenția de a economisi spațiu pe disc, lățime de bandă și utilizare a datelor, motiv pentru care sunt adesea văzute create și transferate între dispozitive mobile.

Este formatul standard necesar pentru fișierele media trimise utilizând Serviciul de mesagerie multimedia (MMS) și Serviciile de difuzare multimedia Multicast (MBMS).

Fișierele în acest format pot folosi uneori extensia de fișier .3GPP, dar nu diferă de cele care utilizează sufixul .3GP.


3GP vs 3G2

Lifewire / Tim Liedtke

3G2 este un format foarte similar, care include unele progrese, dar și unele limitări, în comparație cu formatul 3GP.

În timp ce 3GP este formatul video standard pentru telefoanele bazate pe GSM, telefoanele CDMA utilizează formatul 3G2 așa cum este specificat de Grupul 3 al Proiectului de Parteneriat de generație a 2-a (3GPP2).

Ambele formate de fișiere pot stoca aceleași fluxuri video, dar formatul 3GP este considerat superior, deoarece este capabil să stocheze fluxuri audio ACC + și AMR-WB +. Cu toate acestea, comparativ cu 3G2, nu poate conține fluxuri audio EVRC, 13K și SMV / VMR.

Tot ce s-a spus, când vine vorba de utilizarea practică a oricăruia, programele care pot deschide și converti fișiere 3GP sunt aproape întotdeauna aceleași care pot funcționa cu fișiere 3G2.


Cum se deschide un fișier 3GP sau 3G2

Ambele fișiere pot fi redate pe multe telefoane mobile 3G diferite, fără a fi nevoie de o aplicație specială. Deși pot exista unele limitări, dispozitivele mobile 2G și 4G sunt, de asemenea, aproape întotdeauna capabile să redea nativ fișiere 3GP / 3G2.

Dacă doriți o aplicație mobilă separată pentru redarea fișierelor 3GP, OPlayer este o opțiune pentru iOS, iar utilizatorii de Android pot încerca MX Player sau Simple MP4 Video Player (funcționează în ciuda numelui său).

Puteți deschide fie fișierul multimedia pe un computer. Programele comerciale vor funcționa, desigur, dar există și o mulțime de playere gratuite 3GP / 3G2. De exemplu, puteți utiliza software cum ar fi playerul media QuickTime gratuit de la Apple, playerul media VLC gratuit sau programul MPlayer.

De asemenea, puteți deschide fișiere 3G2 și 3GP cu Windows Media Player Microsoft, care este inclus în Windows. Cu toate acestea, poate fi necesar să instalați un codec pentru ca acestea să fie afișate corect, cum ar fi FFDShow MPEG-4 Video Decoder gratuit.


Cum se convertește un fișier 3GP sau 3G2

Dacă fișierul nu va fi redat pe computerul sau dispozitivul dvs. mobil, convertirea acestuia într-un format mai utilizabil precum MP4, AVI sau MKV, se poate face cu unul dintre aceste programe gratuite de conversie video. Unul dintre convertoarele noastre video preferate gratuite care acceptă ambele formate este Any Video Converter.

Zamzar și FileZigZag sunt alți doi convertoare de fișiere gratuite care convertesc aceste tipuri de fișiere pe un server web, ceea ce înseamnă că nu este nevoie să descărcați niciun software. Încărcați fișierul 3GP sau 3G2 pe unul dintre aceste site-uri web și va trebui să optați pentru a converti fișierul în celălalt format (3GP-la-3G2 sau 3G2-la-3GP), precum și pentru a converti fie în MP3, FLV, WEBM, WAV, FLAC, MPG, WMV, MOV sau la orice alt format audio sau video popular.

FileZigZag vă permite, de asemenea, să alegeți dispozitivul în care doriți să îl convertiți. Acest lucru este foarte util dacă nu sunteți sigur ce formate acceptă dispozitivul dvs. sau ce extensie de fișier ar trebui să aibă fișierul pentru ca acesta să poată fi redat pe dispozitivul dvs. specific. Puteți alege din presetări precum Android, Xbox, PS3, BlackBerry, iPad, iPhone și altele.

De obicei, nu puteți schimba o extensie de fișier (cum ar fi extensia de fișier 3GP / 3G2) cu una pe care computerul dvs. o recunoaște și se așteaptă ca fișierul nou redenumit să fie utilizabil (redenumirea nu convertește de fapt fișierul). În majoritatea cazurilor, trebuie să aibă loc o conversie reală a formatului de fișier folosind una dintre metodele descrise mai sus (un alt convertor de fișiere poate fi utilizat pentru alte tipuri de fișiere, cum ar fi documente și imagini).

Cu toate acestea, deoarece ambii folosesc același codec, este posibil să aveți noroc să redenumiți fișierul cu unul cu extensia .MP4 dacă dispozitivul pe care doriți să redați fișierul este puțin dificil în această privință. Același lucru este valabil și pentru fișierele .3GPP.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Dacă fișierul dvs. nu se va deschide în acest moment, există șanse mari să citiți greșit extensia de fișier, confuzând un alt format pentru acesta. Unele extensii de fișiere arată foarte asemănătoare, ceea ce poate duce la credința că și formatele sunt similare.

Din păcate, nu este întotdeauna cazul. Fișierele 3PE, de exemplu, ar putea, la prima vedere, să aibă legătură cu formatele descrise în această pagină, dar sunt într-adevăr forme utilizate de TurboTax.

G3, care este utilizat pentru imagini de fax, ar putea fi, de asemenea, interpretat greșit ca 3GP. Unul care seamănă foarte mult cu 3G2 este 323, care sunt fișiere de telefonie prin Internet H.323 utilizate de unele aplicații de videoconferință.

Dacă fișierul dvs. nu se termină de fapt în extensiile de fișier explicate aici, căutați literele / numerele pe care le vedeți pentru a afla mai multe despre format și despre ce program trebuie să îl deschideți sau să îl convertiți.