Este legal să utilizați conexiuni Wi-Fi cu acces deschis?

Tehnologia Wi-Fi simplifică partajarea conexiunilor de rețea între computere, dispozitive mobile și persoane. Chiar dacă nu utilizați un ISP (furnizor de servicii de internet), vă puteți conecta la hotspoturile publice sau la punctul de acces fără fir al unui vecin pentru a vă conecta la internet. Cu toate acestea, utilizarea serviciului de internet al altcuiva nu este întotdeauna o idee bună și ar putea fi ilegală.


Utilizarea hotspoturilor Wi-Fi publice

Multe locuri publice precum restaurante, aeroporturi, cafenele și biblioteci oferă conexiuni gratuite de Wi-Fi. De obicei, este legal să utilizați aceste servicii. Utilizarea oricărui hotspot Wi-Fi public este legală atunci când aveți permisiunea furnizorului de servicii și respectați termenii și condițiile. Acești termeni pot include:

  • Restricții privind ora din zi sau locațiile în care puteți accesa internetul public.
  • Limite privind cantitatea de lățime de bandă de rețea pe care o utilizați.
  • Restricții privind vizualizarea de site-uri web inadecvate sau angajarea în activități online discutabile.

Utilizarea conexiunii Wi-Fi a unui vecin

Folosirea punctului de acces wireless neprotejat al unui vecin fără știrea și permisiunea acestuia, cunoscut sub numele de piggybacking, este o idee proastă, chiar dacă nu este ilegal în localitatea dvs. S-ar putea să nu fie legal chiar și cu permisiunea. Răspunsul depinde de politicile și planurile furnizorilor de servicii de internet rezidențiale. Dacă furnizorul de servicii o permite și vecinul este de acord, utilizarea conexiunii Wi-Fi a vecinului este legală.

Coyote Moon, Inc.


Precedente legale

Multe state americane interzic accesul neautorizat la rețelele de calculatoare, inclusiv rețelele Wi-Fi deschise. Deși interpretările acestor legi variază, au fost stabilite unele precedente:

  • Un bărbat din Michigan a fost amendat pentru că a folosit hotspot-ul Wi-Fi al unei cafenele din mașina sa în 2007.
  • Un bărbat din Illinois a fost amendat pentru utilizarea neautorizată a punctului de acces Wi-Fi al unei agenții locale în 2006.
  • Un bărbat din Florida s-a confruntat cu acuzații de crimă pentru salvare pe conexiunea la internet a unui vecin fără permisiunea acestuia în 2005. 

Restricții similare privind utilizarea rețelelor Wi-Fi deschise există în afara SUA:

  • În Singapore, un adolescent a primit o sentință de probă pentru accesarea fără fir a conexiunii la internet a unui vecin fără permisiune în 2006.
  • În Marea Britanie, un tânăr a fost amendat, iar computerul i-a fost confiscat pentru că a utilizat în mod ilegal serviciul de internet al unui rezident local în 2005.

Așa cum intrarea într-o casă sau o afacere fără permisiunea proprietarului este considerată o încălcare, chiar dacă ușile sunt deblocate, accesarea conexiunilor de internet wireless, chiar și a celor cu acces deschis, poate fi considerată o activitate ilegală.

Cel puțin, obțineți consimțământul de la operatorul oricărui punct de acces Wi-Fi înainte de a utiliza serviciul. Citiți cu atenție orice termeni și condiții online atunci când vă conectați și contactați proprietarul offline, dacă este necesar, pentru a vă asigura conformitatea.


Legea privind fraudele și abuzurile pe calculator

Legea privind frauda și abuzul pe computer (CFAA) din 1986 a extins legea SUA 18 USC § 1030, care interzice accesul la computer fără autorizație. Acest proiect de lege privind securitatea cibernetică a fost modificat de mai multe ori de-a lungul anilor. CFAA nu se limitează la computere. Se aplică și tabletelor și telefoanelor mobile care accesează ilegal conexiunile de rețea.