Escrocherii Mercari: este această piață online legitimă?

eBay, Craigslist și alte site-uri de cumpărături online sunt extrem de populare, deoarece permit oamenilor să cumpere sau să vândă produse de tot felul, de obicei la reduceri mari. Alte site-uri includ o aplicație mobilă numită Mercari. Dacă vă întrebați dacă Mercari este sau nu o afacere legitimă, răspunsul este da.

Lifewire / Theresa Chiechi 

Oamenii vor găsi frecvent o modalitate de a transforma chiar și activitățile inocente de vânzare pe site-uri ca acestea într-o înșelătorie. Există mai multe modalități de a vă proteja chiar și pe un site sigur din punct de vedere tehnic, cum ar fi Mercari.


Ce este escrocheria Mercari?

Nu există o singură înșelătorie asociată cu Mercari. Cu toate acestea, există multe reclamații din partea vânzătorilor și a cumpărătorilor care folosesc site-ul, parțial deoarece Mercari reține fonduri de la vânzători până când cumpărătorii sunt mulțumiți de achiziția lor.

Există, de asemenea, restricții puternice asupra tipurilor de produse vândute, pe care vânzătorii le pot încălca uneori fără să știe. În caz contrar, întreaga tranzacție poate fi anulată sau contul vânzătorului poate fi suspendat sau revocat. În plus, există mai multe reguli și taxe care par să frustreze atât cumpărătorii, cât și vânzătorii, inclusiv un sistem de evaluare similar cu cel al eBay. Vânzătorii fără scrupule frecventează site-ul la fel ca și cumpărătorii fără scrupule.

Mercari este o aplicație mobilă pentru utilizatorii iOS și Android. Compania japoneză a fost fondată cu ideea de a crea o piață mobilă pentru cumpărători și vânzători. Articolele noi, uzate și lucrate manual sunt vândute pe site.

Combinația dintre acești factori a dus la reclamații multiple pe forumurile comunității de pe internet, unele persoane făcând referire la site, în general, ca o înșelătorie. Alții insistă că situația lor specifică trebuie să facă parte dintr-o înșelătorie.

În timp ce toate reclamațiile ar putea fi autentice, cuvântul înșelătorie se referă la o schemă frauduloasă efectuată de o persoană, grup sau companie necinstită în încercarea de a obține bani sau altceva de valoare. Această descriere generală nu pare să descrie Mercari în sine, deși poate descrie multe dintre activitățile susținute de utilizatori pe site între cumpărători și vânzători.


Cum funcționează escrocheria Mercari?

În cazul Mercari, escrocheriile sunt de obicei sub forma unui vânzător care încearcă să vândă produse care sunt fie false, fie deteriorate; sau implică cumpărători care nu intenționează să plătească pentru produsele pe care le achiziționează, așa că revendică daune false sau alte probleme în încercarea de a obține articole gratuit.

Fondurile nu sunt eliberate vânzătorilor până când cumpărătorul nu confirmă articolul a sosit așa cum este descris și finalizează achiziția prin evaluarea vânzătorului. Odată ce acțiunea este finalizată, vânzătorul poate evalua cumpărătorul.


Cum găsesc escrocii victimele lui Mercari?

Vânzătorii de escrocherii vor oferi spre vânzare bunuri false sau frauduloase. Vă vor găsi pur și simplu listând aceste articole de vânzare la prețuri prea bune pentru a fi adevărate sau scriind descrieri de produse care fac ca aceste articole să pară reale și, prin urmare, să merite fiecare bănuț la un preț foarte ridicat. Deoarece nu sunt plătiți până când cumpărătorul nu aprobă achiziția, nu este ușor pentru vânzători să înșele cumpărătorii.

Cumpărătorii înșelători vor achiziționa articole și vor încerca să folosească metode de plată care nu sunt aprobate prin Mercari, vor oferi povești de suspin pentru a-i atrage pe vânzători la prețuri mai mici, vor pretinde că produsele au ajuns deteriorate, vor trimite înapoi articole deteriorate când vânzătorii au trimis bunuri nedeteriorate etc.

Posibilitățile de escrocherii sunt la fel de nesfârșite ca și oamenii, chiar dacă Mercari are o varietate de reguli despre vânzări și returnări.


Cum evit să mă implic într-o înșelătorie Mercari?

Pe orice site de cumpărături online, este important să căutați cu atenție nu numai ceea ce cumpărați, ci și de la cine cumpărați. Vânzătorii au mai puține opțiuni, deoarece nu pot refuza să vândă cuiva.

Vanzatorii

  • Faceți mai multe fotografii cu toate produsele pe care le expediați.

  • Asigurați-vă că respectați regulile de vânzare.

  • Păstrați scorurile de feedback cât mai mari posibil.

Cumpărători

  • Faceți cercetările pentru a confirma că articolele sunt legitime.

  • Verificați feedback-ul vânzătorului și scorurile lăsate de alți cumpărători.

  • Puneți întrebări folosind sistemul de mesagerie privată.


Sunt deja o victimă. Ce ar trebuii să fac?

Recursul standard pentru o victimă a unei înșelăciuni Mercari este de a depune o reclamație prin serviciul clienți Mercari. Dacă credeți că site-ul în sine a perpetuat cumva problema, opriți utilizarea site-ului.

Acțiuni suplimentare pot include depunerea unui raport al poliției și, în funcție de circumstanțe, chiar depunerea unei declarații a victimei fraudelor la cele trei birouri majore de credit.

Cum să raportați escrocheriile sau fraudele pe Internet

Cum evit să fiu vizat pentru o înșelătorie Mercari?

Cel mai bun pariu este să fii proactiv și să fii vigilent. În timp ce site-ul Mercari în sine este o afacere autentică, există multe site-uri web care sunt false de la început. Puteți observa site-uri web înșelătoare dacă acordați o atenție deosebită, dar un indiciu important de luat în considerare este modul în care ați aterizat pe site: browserul dvs. web v-a redirecționat brusc către un site necunoscut sau l-ați căutat în mod intenționat?

Site-urile web înșelătoare pot face adesea parte dintr-un virus de computer, deci este important să vă mențineți întotdeauna actualizat software-ul antivirus. Aceste programe sunt concepute pentru a ajuta la detectarea site-urilor frauduloase sau pentru a detecta activități suspecte pe computerul dvs.

În plus, știți cum arată înșelătorii de phishing și alte e-mailuri, astfel încât să nu ajungeți accidental pe un site de înșelătorie. Și escrocheriile de farmacie sunt un tip specific de înșelătorie care direcționează utilizatorii către site-uri web false pentru a fura informații personale și financiare.

Top 10 escrocherii online de urmărit