De ce bipează detectorul dvs. de monoxid de carbon

Monoxidul de carbon (CO) este un gaz incolor, inodor, care se poate acumula în spații închise, cum ar fi o casă sau un birou. Expunerea prelungită poate duce la leziuni permanente ale creierului sau chiar la moarte. Când funcționează corect, detectoarele de monoxid de carbon vă avertizează cu privire la prezența gazelor toxice la timp pentru a lua măsuri de salvare a vieții. Dar ce se întâmplă dacă detectorul dvs. de monoxid de carbon sună fără niciun motiv aparent?

În timp ce ar trebui să luați în serios orice alarmă, detectoarele de monoxid de carbon deseori sună sau ciripesc în situații non-urgente. Iată cele mai frecvente motive pentru care un detector de monoxid de carbon emite un sunet și ce trebuie făcut atunci când se întâmplă.


Cauzele bipurilor detectoarelor de monoxid de carbon

Când un detector de monoxid de carbon emite un bip sau cântărește la intervale regulate, se întâmplă de obicei din cauza unei probleme cu bateria sau a unei defecțiuni interne.

  • Probleme cu bateria: Majoritatea detectoarelor de monoxid de carbon sunt proiectate pentru a avertiza rezidenții despre o baterie în descompunere. Odată ce bateria a scăzut sub un anumit prag, dispozitivul va emite un bip sau va ciripi la fiecare 30-60 de secunde. Dacă aveți un detector de monoxid de carbon plug-in, bateria de rezervă poate fi defectă sau instalată incorect.
  • Defecțiuni interne: Când un detector de monoxid de carbon suferă de un defect intern, acesta va emite de obicei un bip sau un ciripit la intervale regulate. Unele unități, inclusiv detectoarele inteligente de monoxid de carbon, pot furniza informații despre problemă.
  • Sfârșitul vieții: Detectoarele de monoxid de carbon au o durată de viață limitată. Când o unitate ajunge la sfârșitul vieții sale, va începe să bipe sau să ciripească la intervale regulate pentru a vă informa că este timpul pentru o înlocuire. Frecvența depinde de modelul specific, dar de obicei va emite un sunet mai des decât un detector care are o baterie slabă.

Surse de monoxid de carbon

Monoxidul de carbon este produs de obicei la domiciliu prin dispozitive de ardere a combustibilului, cum ar fi cuptoare, sobe, uscătoare de haine pe gaz și șeminee. În condiții normale, aceste dispozitive eliberează foarte puțin monoxid de carbon, dar acest lucru se poate schimba dacă funcționează defectuos.

Unele surse de monoxid de carbon pot fi evitate prin cele mai bune practici. De exemplu, nu ar trebui să acționați niciodată un grătar exterior sau un încălzitor cu propan în interior. Generatoarele ar trebui să fie acționate la o distanță sigură de casă, deoarece creează mult monoxid de carbon în timpul funcționării regulate. Nu rulați niciodată un generator în interiorul garajului dvs., chiar dacă ușa garajului este deschisă.

Mașinile pot fi, de asemenea, o sursă de monoxid de carbon în casă. Nu lăsați niciodată o mașină să ruleze în garajul dvs., mai ales cu ușa garajului închisă. La fel ca generatoarele, chiar și rularea unei mașini lângă o fereastră sau o ușă a casei dvs. poate provoca acumularea de gaze de evacuare în interior.


Este sigur să resetați un detector de monoxid de carbon?

Majoritatea detectoarelor de monoxid de carbon sunt proiectate pentru a fi resetate după o alarmă (reală sau falsă) sau după înlocuirea bateriei. Resetarea unui detector de monoxid de carbon este perfect sigură, atâta timp cât dispozitivul nu a ajuns la sfârșitul duratei sale de funcționare.

După ce un detector de monoxid de carbon sună alarma, este esențial să identificați și să eliminați sursa de monoxid de carbon și să ventilați zona afectată. Intervenții de urgență pot verifica sursa de monoxid de carbon și pot remedia situația.


Cum se remediază un bip detector de monoxid de carbon

Dacă ați stabilit că nu există o acumulare periculoasă de monoxid de carbon prezent, va trebui să vă dați seama ce a cauzat alarma.

Dacă detectorul dvs. de monoxid de carbon sună o alarmă, nu riscați. Apăsați butonul de testare sau resetare și apoi mutați pe toți, inclusiv animalele de companie, în aer curat. Sunați la serviciile de urgență și așteptați ca aceștia să ofere totul înainte de a intra din nou în structură.

Iată pașii care trebuie luați dacă detectorul dvs. de monoxid de carbon sună:


  1. Verificați bateria

    Cea mai frecventă cauză a unui bip detector de monoxid de carbon este o baterie pe moarte sau defectă. Dacă dispozitivul sună sau cântă la intervale regulate, de obicei între aproximativ 30 și 60 de secunde, atunci este probabil din cauza bateriei.

    Unele detectoare de monoxid de carbon vin cu o baterie sigilată încorporată, concepută pentru a rezista pe toată durata de viață a dispozitivului. Dacă aveți una dintre aceste unități, atunci va trebui să înlocuiți întregul dispozitiv.

    Unele unități plug-in sau cablate au baterii de rezervă. Dacă aveți una dintre aceste unități, încercați să înlocuiți bateria. De asemenea, este posibil să trebuiască să resetați dispozitivul pentru ca acesta să nu mai emită bipuri.

    Unele detectoare de monoxid de carbon includ o lumină a bateriei care va deveni galbenă sau roșie atunci când bateria este slabă. Consultați manualul proprietarului sau contactați producătorul pentru mai multe informații.

  2. Verificați dacă există erori

    Atunci când un detector de monoxid de carbon funcționează defectuos, acesta poate furniza o indicație de eroare sau un mesaj. Unele unități au un LED care se aprinde dacă este detectată o eroare, iar altele au un afișaj care va afișa un mesaj de genul ERR or EROARE. Unele unități vor efectua un ciripit dublu la fiecare 30 de secunde în loc de un singur ciripit.

    De obicei, puteți prelua codurile de eroare apăsând butonul de testare sau de nivel maxim, dar nu puteți face prea multe cu unul dintre aceste coduri pe cont propriu. Producătorii de detectoare de monoxid de carbon vă solicită să îi contactați cu codul dvs. de eroare pentru a primi mai multe informații.

    Detectoarele inteligente de monoxid de carbon includ de obicei o aplicație conectată pe care o puteți instala pe smartphone. Aceste aplicații vă permit uneori să vizualizați mesajele de eroare, care vă pot ajuta să restrângeți problema.

    Dacă sunteți sigur că nu există o acumulare periculoasă de monoxid de carbon, încercați să curățați interiorul detectorului cu aer conservat sau cu vid. Apoi resetați unitatea.

    Dacă eroarea revine, verificați dacă nu există monoxid de carbon în casa dvs., apoi contactați producătorul dispozitivului pentru asistență suplimentară. În majoritatea cazurilor, va trebui să înlocuiți detectorul.

    Detectoarele de monoxid de carbon în această stare nu sunt capabile să vă alerteze cu privire la prezența monoxidului de carbon. Aveți grijă extremă, deoarece nu veți avea cum să spuneți dacă monoxidul de carbon este prezent în casa dvs. până când nu remediați problema.

  3. Verificați vârsta detectorului dvs.

    Detectoarele de monoxid de carbon sunt proiectate cu o durată de valabilitate încorporată, deoarece senzorii lor interni se degradează în timp. După un timp, senzorul nu mai poate detecta în mod adecvat prezența monoxidului de carbon.

    Dacă detectorul dvs. de monoxid de carbon sună sau sună la intervale regulate, chiar și cu o baterie proaspătă, este posibil să fi încetat să funcționeze. Unele detectoare de monoxid de carbon sunt proiectate să reziste până la 10 ani. Consultați manualul proprietarului sau contactați producătorul dacă credeți că a dvs. a eșuat devreme.

    Dacă detectorul dvs. de monoxid de carbon sună din cauza faptului că a ajuns la sfârșitul duratei sale de funcționare, singura soluție este înlocuirea acestuia cu o unitate nouă.

    Un detector de monoxid de carbon care a ajuns la sfârșitul vieții sale nu va suna o alarmă dacă monoxidul de carbon se acumulează în interiorul casei.

  4. Eliminați sursele de alarme false

    Dacă bateria dvs. este în regulă, detectorul dvs. nu indică o eroare și este relativ nou, atunci s-ar putea datora unei alarme false. În unele cazuri, apropierea de un cuptor sau aragaz cu gaz poate cauza probleme.

    Încercați să vă deplasați detectorul de monoxid de carbon la cel puțin 15 picioare distanță de aceste aparate și vedeți dacă acest lucru remediază problema.

    Dacă aparatul dvs. de ardere a gazului nu își arde complet combustibilul, acesta va crea cantități excesive de monoxid de carbon. Dacă lampa pilot are o flacără galbenă sau portocalie, acesta este un indicator al arderii incomplete. Pentru a evita otrăvirea cu monoxid de carbon, trebuie reparat sau înlocuit aparatul după cum este necesar.

  5. Resetați-vă detectorul de monoxid de carbon

    După ce ați exclus o acumulare periculoasă de monoxid de carbon și ați parcurs această listă, este posibil să trebuiască să resetați dispozitivul.

Cum se resetează un detector de monoxid de carbon

Pentru a reseta un detector de monoxid de carbon, trebuie mai întâi să îl conectați la o sursă de alimentare sau să instalați o baterie nouă. În majoritatea cazurilor, procesul de resetare este automat, astfel încât obiectivul este să oprească alarma în timp ce detectorul se resetează singur.

Dacă detectorul a fost expus la monoxid de carbon, mutați-l într-o zonă cu aer proaspăt înainte de a-l reseta.

  1. Localizați butonul Reset

    Căutați un buton etichetat, resetat, testat, testat / tăcut sau orice altă iterație. Consultați manualul proprietarului sau contactați producătorul dacă nu puteți găsi butonul de resetare.

  2. Apăsați și țineți apăsat butonul Reset pentru cel puțin 10 secunde

    Detectoarele de monoxid de carbon care sunt cablate sau unități conectate trebuie să aibă energie pentru ca procesul de resetare să funcționeze. Asigurați-vă că dispozitivul este conectat și că este disponibilă energie.

  3. Eliberați butonul Reset

    Dacă dispozitivul dvs. a fost resetat cu succes, acesta va emite în mod obișnuit un semnal sonor sau va aprinde scurt un LED pentru a arăta că funcționează.

    Consultați manualul proprietarului sau contactați producătorul pentru informații specifice dispozitivului.

Detectoare inteligente de monoxid de carbon bip

Detectoarele inteligente de monoxid de carbon sunt proiectate pentru a oferi mai multe informații decât unitățile convenționale. Se pot conecta la sistemul dvs. de casă inteligentă printr-un hub de casă inteligentă. De obicei, acestea vă permit să controlați detectorul printr-o aplicație de pe smartphone.

Aplicațiile inteligente cu detector de monoxid de carbon oferă, de obicei, controale de bază, cum ar fi capacitatea de a reduce alarma, care este utilă în timpul procedurii de resetare. Unele dintre aceste aplicații sunt, de asemenea, concepute pentru a oferi și informații utile de diagnosticare, care pot ajuta la depanarea unei alarme false.

Deoarece detectoarele inteligente de monoxid de carbon sunt proiectate pentru a furniza informații suplimentare prin intermediul aplicației conectate, ar trebui să vă asigurați că verificați aplicația în plus față de pașii descriși mai sus. Problema s-ar putea datora bateriei, dar aplicația poate ajuta la identificarea complicației dacă întâmpinați un alt tip de defecțiune.