Cum verific și repar erorile de pe hard diskul meu?

Primul semn că o unitate de hard disk se apropie de eșec este atunci când întâmpinați erori logice pe disc. Când o unitate are erori logice, părțile necitite ale unității se reclasifică ca sectoare defecte. Atunci când un disc are un sector defectuos, nu înseamnă neapărat că este ceva în neregulă fizic cu discul; poate fi necesar doar să reparați unitatea cu software.

Acest articol se aplică în mod special PC-urilor Windows. Pentru ajutor cu computerele Apple, consultați Repararea unităților Mac cu ajutorul primului ajutor al utilitarului disc.


Cum se repară o unitate cu utilitarul CKHDSK

Cel mai bun mod de a vă menține HDD-ul în stare bună este să folosiți utilitarul CHKDSK. Acest program vă verifică discul și remediază erorile de pe hard disk. CHKDSK scanează hard disk-ul, corectează erorile logice din sector, marchează sectoarele defecte care nu pot fi remediate și mută datele în locuri sigure și sănătoase de pe hard disk. Este un instrument la îndemână, dar acest utilitar nu funcționează automat și este posibil să se blocheze.

Procesul pas cu pas al modului de a rula CHKDSK diferă în funcție de versiunea dvs. de Windows. Utilitarul este destinat în primul rând computerelor cu unități de hard disk, deci dacă aveți un computer cu o unitate SSD (SSD), CHKDSK chiar nu este necesar. SSD-urile vin cu propriul sistem încorporat pentru a face față erorilor și nu necesită CHKDSK.


Cum se utilizează utilitarul de verificare a discului Windows 10

Windows 10 vine cu un utilitar de verificare a discului care simplifică procesul de reparare a erorilor de unitate. Pentru a incepe:

  1. Deschideți o fereastră File Explorer și selectați Acest PC din panoul de navigare din stânga.

  2. Faceți clic dreapta pe unitatea principală (ar trebui să fie etichetată C:) sub Dispozitive și unități, Apoi selectați Proprietăţi.

  3. selectaţi unelte apoi selectați fila Verifica.

  4. Va apărea o altă fereastră. Se poate spune că Windows nu a găsit nicio eroare, dar oricum vă puteți verifica unitatea. Dacă acesta este cazul, selectați Scanați unitatea iar scanarea va începe.


Cum se execută CHKDSK în Windows 10

În cea mai recentă versiune de Windows, instrumentul vechi CHKDSK rulează din promptul de comandă. Spre deosebire de versiunile mai vechi de CHKDSK, nu trebuie să reporniți computerul pentru a rula utilitarul. Pentru a începe în Windows 10, deschideți fișierul Prompt comandă ca administrator. Pentru a rula utilitarul de verificare a discului pe un computer cu o singură unitate, nu trebuie decât să faceți acest lucru introduce chkdsk. Această comandă vă va verifica discul numai pentru erori; de fapt nu va face nimic pentru a remedia problemele pe care le găsește.

Pentru a remedia problemele, trebuie să adăugați comutatoare de comandă, care sunt parametri opționali care indică unui utilitar din linia de comandă să facă un pas suplimentar. Pentru CHKDSK, comutatoarele sunt „/ f” (corecție) și „/ r” (recuperarea informațiilor lizibile). Prin urmare, comanda completă este:

Rețineți spațiile din comandă, deoarece acestea sunt critice cu utilitarele din linia de comandă.