Cum transformă software-ul computerul într-un server media

Serverele media facilitează partajarea (redarea) conținutului cu dispozitive de stocare și redare digitale într-o rețea de domiciliu. Cu toate acestea, fără software pentru server media, fișierele foto, muzică, video și de date pot fi salvate pe o unitate, dispozitiv sau computer, dar este posibil ca un dispozitiv de redare media să nu poată „vedea” sau accesa.

Dispozitivele cum ar fi unitățile de stocare atașate în rețea (NAS) și alte tipuri de servere media dedicate au deja încorporat software-ul de partajare adecvat. Cu toate acestea, computerele și laptopurile necesită adesea instalarea de software pentru server media, astfel încât să poată organiza și oferi acces la conținutul fișierelor media în același mod ca un server media autonom.


Software pentru server media în Windows

Windows 7, 8 și 10 au software pentru server media încorporat, dar trebuie să luați măsuri pentru activare, astfel încât să puteți vedea sau auzi fișierele media selectate pe alte dispozitive. Un dispozitiv de redare media de rețea poate găsi fișiere importate și liste de redare create de Windows Media Player 11 și versiunile superioare, pe măsură ce computerul dvs. acționează ca un server media.

Pentru Windows 10, iată pașii de activare care permit capacitățile de bază ale serverului media:

  1. Deschis acasă.

  2. Du-te la Panou de control și căutați termenul mass-media folosind caseta de căutare furnizată și selectați Opțiuni de streaming media în temeiul Centrul de rețea și partajare.

    screenshot

  3. Apasă pe Activați Media Streaming pentru a porni serverul de streaming media.

    screenshot

  4. Alege Opțiuni de streaming media pentru computere și dispozitive, apoi apasa OK în partea de jos a ecranului pentru a aplica setările.

    screenshot

    Puteți personaliza în continuare setările de streaming, dar setările implicite permit tuturor dispozitivelor din rețeaua dvs. locală să acceseze fișierele media din bibliotecile media ale computerului.

  5. Puteți intra în continuare Windows Media Player și sub Meniu vertical derulant, Selectați Permiteți automat dispozitivelor să redea conținut media.

    screenshot 


Opțiuni software pentru server media terță parte

Dacă PC-ul sau Mac-ul dvs. nu are software preinstalat pentru server media pe care îl puteți activa, dacă software-ul deja încorporat nu satisface nevoile dvs., puteți alege dintre una sau mai multe opțiuni terță parte care pot adăuga sau extinde serverul media al computerului capacități. Fiecare are propriile sale proceduri de configurare, dar similare.

Opțiunile terților pentru (unele compatibile atât cu computerul, cât și cu Mac) includ

  • Juca pe
  • plex
  • Serviciu
  • TVersity
  • Twonky
  • Universal Media Server

Aplicația PlayOn Desktop - Dispozitive compatibile. Captură de ecran


Ce se întâmplă după instalarea software-ului Media Server

Când utilizați software-ul serverului media pe computerul dvs., acesta va căuta fișiere media în locurile obișnuite: poze dosar pentru fotografii; Muzică folder pentru muzică și fișierul Filme dosar pentru videoclipuri. Majoritatea programelor software pentru server media vă vor permite, de asemenea, să specificați alte foldere în care ați stocat media.

Dacă v-ați stocat biblioteca de muzică sau filme pe un hard disk extern conectat la computer, îl puteți lista ca folder. Desigur, hard diskul trebuie să fie conectat la computer pentru ca software-ul serverului media să facă aceste fișiere disponibile.

În mod similar, software-ul serverului media trebuie să ruleze pe computerul dvs., astfel încât dispozitivul de redare media din rețea, cum ar fi streamer media, televizor inteligent, player Blu-ray Disc inteligent, receptor home theater din rețea sau alte dispozitive compatibile să poată accesa fișierele media.

De obicei, software-ul este configurat să se lanseze automat la pornire și să ruleze în fundal când computerul este pornit, așteptând ca un dispozitiv extern să îl acceseze. Deși acest lucru este convenabil, acesta folosește o mulțime de resurse ale computerului și poate încetini sistemul. Poate doriți să îl opriți dacă nimeni din rețeaua de domiciliu nu trebuie să acceseze fișierele de pe computer. O puteți lansa oricând atunci când trebuie să partajați conținut.


Software-ul Media Server nu face decât să facă fișierele accesibile

Software-ul media server nu numai că găsește fișiere media și folderele pe care se află în computer, ci, folosind informații încorporate în fișierele media (metadate), le agregă și le organizează în propriile foldere pentru un acces mai precis.

Când deschideți serverul media pe lista de surse a dispozitivului playerului dvs. de rețea, puteți accesa fișierele fie prin „foldere” pe care le-ați creat pe computer sau dispozitiv, fie puteți deschide folderele create de software-ul serverului media.

Folderele create de serverul media organizează fișiere media pentru a facilita găsirea fișierelor, grupându-le în moduri în care le puteți căuta. De exemplu:

  • Fișierele foto pot fi grupate în foldere pentru „cameră” (camera utilizată pentru a face fotografia) sau „anul” în care a fost făcută.
  • Dosarele muzicale pot include „artist”, „gen”, „evaluare personală” și „cel mai redat” sau „playlist”.
  • Dosarele video pot include „redate recent”, „după dată”, „gen” sau „listă de redare”.

an 


Nu toate software-urile media server sunt la fel

În timp ce toate software-urile media server funcționează în mod similar, unele au caracteristici speciale, inclusiv ce tipuri de foldere poate crea, convertirea formatelor de fișiere (transcodare) și compatibilitatea cu bibliotecile media ale anumitor programe. Acest lucru este deosebit de important pentru computerele Mac, deoarece bibliotecile Foto și iTunes nu pot fi accesate de toate software-urile serverului media.

În plus față de organizarea fișierelor media salvate de utilizator, unele soluții software pentru server media, cum ar fi PlayOn și Plex, oferă și acces la un număr select de servicii de streaming pe internet, cum ar fi Netflix, Hulu, Vudu și YouTube.

Juca pe

Software pentru server media și DLNA

Pentru o flexibilitate sporită a accesului, multe soluții software pentru server media (inclusiv Windows 10) sunt certificate DLNA. Software-ul care este certificat DLNA asigură că poate comunica cu dispozitivele care sunt certificate DLNA ca playere media, redare media și controlere media.

TwonkyMedia Server a fost utilizat ca referință la testarea dispozitivelor de rețea de domiciliu certificate DLNA, deoarece a fost compatibil în mod fiabil.

Alte exemple de platforme software pentru server media compatibile DLNA includ PlayOn, Plex, Serviio, TVersity și Universal Media Server. Dacă dispozitivul dvs. de redare este compatibil cu una sau mai multe dintre aceste platforme, este posibil să le puteți accesa direct printr-o aplicație generală de redare media. Un exemplu este aplicația media player pentru Roku.

an

Cu toate acestea, chiar dacă totul din rețeaua dvs. este certificat DLNA, pentru a accesa fișiere media prin intermediul unui anumit software de server media, poate fi necesar să instalați o aplicație de redare sau client pentru acel software specific pe un Smart TV, media streamer sau alte dispozitive compatibile.

Acest lucru este important dacă aveți instalat pe computer sau laptop mai multe tipuri de software pentru server media. De exemplu, este posibil să aveți atât PLEX, cât și PlayOn instalate pe același PC.

Compatibilitatea redării fișierelor media

În timp ce software-ul pentru server media vă permite să transmiteți în flux sau să partajați fișierele dvs. muzicale, foto și video pe dispozitive din rețeaua dvs. de acasă, nu toate dispozitivele de redare vor fi neapărat compatibile cu toate formatele de fișiere media digitale sau cu cele care sunt codificate DRM (protejate la copiere) ). Trebuie să verificați ghidul de utilizare al dispozitivului de redare pentru a afla cu ce formate de fișiere sunt compatibile.

Linia de jos

Prin activarea sau adăugarea de software, un PC sau Mac poate funcționa ca serverul dvs. media de acasă. Este un mod deosebit de practic de a accesa și partaja toate fotografiile, videoclipurile și muzica pe care le-ați descărcat și stocat pe acesta cu alte dispozitive de redare media pe rețea pe care le-ați putea avea în casă, precum televizoare inteligente, streamere media, disc Blu-ray jucători, unele receptoare de home theater și console de jocuri, și chiar smartphone-ul dvs.