Cum se utilizează software-ul gratuit ClamAV Linux Antivirus

Linux este considerat de mulți oameni mai sigur decât Windows, dar, ca orice computer, poate fi vulnerabil la malware, viruși și troieni. Deși riscul de a contracta viruși pe Linux poate fi redus, este prezent, dar mulți oameni nu folosesc software antivirus pe sistemele lor Linux.

Pe măsură ce securitatea cibernetică și atacurile cresc în prevalență, merită adăugată liniștea sufletească suplimentară pe care o oferă software-ul antivirus. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să cheltuiți mult. Aici intervine ClamAV.


O soluție gratuită antivirus

ClamAV este un set de instrumente antivirus open-source care detectează software-ul rău intenționat și virușii pe o varietate de sisteme de operare, inclusiv Linux. Este adesea folosit pe serverele de e-mail pentru a căuta viruși în e-mailuri. Actualizările la ClamAV sunt disponibile gratuit.

Trei motive pentru care ar trebui să luați în considerare ClamAV pentru Linux includ:

  • Aveți date sensibile pe computer și doriți să vă blocați aparatul cât mai mult posibil.
  • Porniți dual cu Windows. Utilizați ClamAV pentru a scana toate partițiile de unitate și unitățile suplimentare de pe computer.
  • Doriți să creați un CD, DVD sau USB de salvare a sistemului pentru depanarea virușilor pe computerul Windows al unui prieten.

Instalați ClamAV

ClamAV funcționează prin linia de comandă. Cu toate acestea, un instrument numit ClamTK oferă o interfață grafică simplă.

Veți găsi ClamTK în managerii de pachete din majoritatea distribuțiilor. De exemplu, utilizatorii Ubuntu îl vor găsi în Centrul software, iar utilizatorii openSUSE îl vor găsi în Yast.

Utilizați desktopul grafic pentru distribuția dvs. pentru a localiza și rula pachetul ClamTK. Procesul este ușor diferit în funcție de mediul desktop și de distribuție.


Folosiți ClamTK

Aplicația principală este împărțită în patru secțiuni:

  • Configuraţie este folosit pentru a configura modul în care doriți să ruleze ClamAV.
  • Istorie vă permite să vedeți rezultatele scanărilor anterioare.
  • actualizări vă permite să importați noi definiții de virus.
  • Analiză vă arată cum să porniți scanările.

Înainte de a căuta viruși, încărcați definiții de virus actualizate. Selectați actualizări, Apoi apăsați OK pentru a verifica actualizările.


Personalizați ClamAV

Pentru a modifica setările, selectați setările pictogramă. Plasați cursorul peste fiecare casetă de selectare pentru a afișa un sfat de instrumente care explică scopul fiecărei opțiuni. Primele patru casete de selectare vă permit să căutați verificarea parolelor, fișierele mari, fișierele ascunse și scanarea dosarelor recursiv. Celelalte două casete de selectare se actualizează și comută cum funcționează pictogramele în cadrul aplicației (de exemplu, dacă trebuie să faceți clic pe pictograme o dată sau de două ori).

Căutați viruși

Pentru a căuta viruși, selectați fie Scanați un fișier pictogramă sau Scanați un folder pictogramă. Ca punct de plecare, alegeți Scanați un folder pictogramă. Vi se afișează o casetă de dialog de navigare.

Alegeți unitatea pe care doriți să o scanați (de exemplu, unitatea Windows), apoi apăsați OK. ClamAV caută recursiv prin foldere, în funcție de setări și caută elemente suspecte.

ClamAV nu pretinde că oferă protecție 100%, dar niciun software antivirus nu poate face această afirmație. Cu toate acestea, ClamAV este eficient.