Cum se schimbă programele implicite în Windows 10

Credeți sau nu, Microsoft a facilitat modificarea programelor implicite în Windows 10 prin adăugarea acestei funcționalități cheie în aplicația Setări. Puteți schimba în continuare programele implicite în Panoul de control ca și în cazul versiunilor anterioare de Windows - cel puțin deocamdată. Cu toate acestea, vă încurajăm să încercați să utilizați aplicația Setări, deoarece plasează unele dintre cele mai frecvente opțiuni implicite ale aplicației chiar în avans.


Setări implicite

Pentru a schimba un program implicit prin intermediul aplicației Setări, accesați acasă > setările > aplicaţii > Aplicațiile implicite. În partea de sus a paginii, veți vedea titlul Alegeți aplicațiile implicite urmată de o listă de aplicații pentru valorile implicite de bază, inclusiv (în ordine alfabetică) e-mail, hărți, player muzical, vizualizator foto, player video și browser web.

Singura aplicație cheie care lipsește din acea listă, dacă ne întrebați, este cititorul PDF implicit. În afară de asta, am paria că majoritatea oamenilor vor găsi adesea aplicația pe care trebuie să o schimbe în lista respectivă.

Pentru a schimba o selecție, faceți clic pe aplicația implicită curentă din listă. Va apărea un panou cu toate programele care sunt eligibile să înlocuiască setările implicite actuale.

Dacă doriți să schimbați Firefox pe sistemul dvs., de exemplu, (așa cum se vede în imaginea de mai sus) puteți alege Microsoft Edge, Chrome, Internet Explorer, Opera sau puteți căuta în Windows Store o aplicație nouă. Pentru a schimba valoarea implicită, faceți clic pe programul dorit din panoul pop-up și ați terminat.


Reveniți la panoul de control

Uneori, însă, schimbarea browserului web sau a programului de e-mail nu este suficientă. Pentru acele vremuri, este cel mai ușor să utilizați Panoul de control pentru schimbarea valorilor implicite.

Derulați în jos până la partea de jos a ecranului de aplicații implicite și veți vedea trei opțiuni pe care puteți face clic:

  • Alegeți aplicațiile implicite după tipul de fișier.
  • Alegeți aplicațiile implicite după protocol.
  • Setați valorile implicite în funcție de aplicație.

Dacă nu știi ce faci, nu te încurca cu opțiunea de a-ți schimba programele prin protocol. În schimb, alegeți să modificați valorile implicite în funcție de aplicație, care va lansa versiunea Panoului de control.

Să presupunem că Groove Music este playerul dvs. de muzică implicit și doriți să treceți la iTunes. Derulați prin lista de programe din Panoul de control și selectați iTunes.

Apoi, veți vedea două opțiuni:

  • Setați acest program ca implicit
  • Alegeți valorile implicite pentru acest program

Primul setează iTunes ca implicit pentru fiecare tip de fișier pe care programul îl poate deschide. Acesta din urmă vă permite să alegeți dacă doriți doar să selectați un anumit tip de fișier, cum ar fi M4A sau MP3.


Setări pentru tipurile de fișiere

Acestea fiind spuse, dacă doriți să alegeți un program implicit după tipul de fișier, ar putea fi mai ușor să faceți acest lucru în aplicația Setări. Puteți face acest lucru mergând la acasă > setările > Sistem > Aplicațiile implicite > Alegeți aplicațiile implicite după tipul de fișier.

Aceasta va deschide un ecran cu o listă lungă (și ne referim la lungă) a tipurilor de fișiere și a programelor asociate acestora. Dacă doriți să schimbați cititorul PDF implicit, de exemplu, ați derula în jos la .pdf din listă, faceți clic pe programul implicit curent și apoi va apărea o listă cu posibilele programe implicite. Alegeți-l pe cel pe care îl doriți și atât.

Metoda Microsoft pentru setarea valorilor implicite în Windows 10 este puțin enervantă, deoarece ajungeți să răsuciți între aplicația Setări și Panoul de control. Vestea bună este că acest lucru nu va fi cazul pentru totdeauna, deoarece Microsoft intenționează să înlocuiască Panoul de control cu ​​aplicația Setări. În acest fel, veți avea o experiență universală de setări pentru toate tipurile de dispozitive Windows, inclusiv PC-uri, tablete și smartphone-uri.

Când acest lucru se va întâmpla este neclar, dar nu contați că panoul de control dispare în curând. Chiar dacă aplicația Setări este din ce în ce mai bună, unele funcționalități cheie rămân în continuare în Panoul de control, cum ar fi posibilitatea de a dezinstala programe și de a gestiona conturile de utilizator.

Deocamdată, va trebui să ne confruntăm cu o lume duală în care unele setări sunt modificate în Panoul de control, în timp ce altele sunt îngrijite în aplicația Setări.