Cum se remediază un radio auto care nu se va opri

Când radioul auto nu se va opri, puteți ajunge să aveți consecințe destul de enervante. Aparatele de radio pentru mașini nu consumă multă energie, dar este suficient să vă epuizați bateria peste noapte, sau chiar în câteva ore, dacă bateria este deja pe ultimele picioare. Deci, cum remediați un radio auto care nu se oprește? De obicei, se datorează unui anumit tip de problemă electrică, așa că vă vom prezenta cele mai frecvente cauze și cum să le remediați.


Ce face ca o mașină să rămână aprinsă tot timpul?

Elise Degarmo / Lifewire

Există câteva probleme comune care pot duce la oprirea radioului auto atunci când vă așteptați și fiecare se aplică unei situații destul de specifice. Cea mai frecventă cauză a acestei probleme este o unitate de cap cablată necorespunzător, deci dacă aveți un aparat de radio aftermarket, acesta este primul loc în care să căutați.

În afară de aceasta, ați putea avea o problemă cu comutatorul de contact sau cu orice altă componentă conexă și există, de asemenea, unele mașini care sunt proiectate pentru a permite radioul să rămână pornit pentru o anumită perioadă de timp, de obicei aproximativ zece minute, cu excepția cazului în care ușa este deschisă mai întâi.

Iată cele mai frecvente probleme care vor împiedica oprirea unui radio auto:

  • Cablarea unității principale: Dacă această problemă a fost întotdeauna prezentă, de când a fost instalată unitatea principală, probabil că este conectată incorect.
  • Comutator de contact: Comutatorul de contact poate furniza energie accesorie chiar și atunci când se pare că este oprit.
  • Cheie și cilindru de contact: În mod similar, un cilindru de aprindere uzat poate părea să fie în poziția oprit atunci când este într-adevăr în accesoriu sau în poziția de rulare.
  • Radio conceput pentru a rămâne pornit: Unele aparate de radio auto sunt proiectate pentru a rămâne aprinse pentru o perioadă determinată de timp. Când această funcție se descompune, de obicei veți avea nevoie de ajutor de la un profesionist.

Cum se remediază un radio auto care nu se va opri

Dacă radioul auto nu se oprește, urmați acești pași pentru a elimina fiecare potențial vinovat. Ar trebui să puteți restrânge și chiar să remediați sursa problemei urmând aceste instrucțiuni. Dacă ajungeți la final, iar radioul auto încă nu se va opri, poate fi necesar să solicitați asistență profesională.

  1. Verificați cablajul unității principale. Dacă aveți o unitate principală de vânzare și problema dvs. există de când a fost instalată, atunci probabil aveți de-a face cu o problemă de cablare.

    Aparatele de radio auto sunt proiectate pentru a avea un singur fir de împământare și două fire de alimentare. Un cablu de alimentare este fierbinte tot timpul, iar celălalt are putere numai atunci când motorul funcționează sau când contactul este în poziția accesoriu.

    Dacă cablul principal de alimentare pentru unitatea principală este conectat la o sursă de alimentare care este mereu fierbinte, radioul nu se va opri niciodată.

    Puteți verifica această problemă cu un voltmetru sau o lumină de testare. Dacă ambele fire de alimentare sunt fierbinți tot timpul, va trebui să reconectați radioul pentru a primi energie de la o sursă care este fierbinte doar când contactul este în poziția accesoriu sau de funcționare.

  2. Verificați comutatorul de contact. Unele probleme ale comutatorului de aprindere pot duce la disponibilitatea alimentării accesoriilor chiar și atunci când cheia este scoasă. Dacă ați constatat că ambele fire de alimentare erau fierbinți la pasul unu, dar nu ați putut găsi o sursă de alimentare care să fie fierbinte doar cu comutatorul de contact în accesoriu sau în poziția de funcționare, aceasta ar putea fi problema dvs.

    Va trebui să verificați și să vedeți dacă alimentarea accesoriilor este disponibilă atunci când cheia este în poziția oprit. Dacă este disponibilă energie, va trebui să realiniați cilindrul sau să înlocuiți contactul după cum este necesar.

  3. Verificați cilindrul de contact și cheia. Aceasta este o problemă conexă, dar are de-a face cu cilindrul de aprindere mecanică în loc de comutatorul electronic. Dacă cheia sau cilindrul de contact sunt uzate în mod special, este posibil să puteți scoate cheia atunci când întrerupătorul este încă în accesoriu sau în poziție.

    Pentru a remedia această problemă, va trebui să vă asigurați că întrerupătorul de contact este de fapt în poziția oprit atunci când scoateți cheia. Acest lucru ar trebui să permită oprirea radioului. Pe termen lung, înlocuirea cilindrului uzat va rezolva problema.

  4. Verificați dacă radioul dvs. este proiectat să rămână pornit pentru o anumită perioadă de timp. Unele aparate de radio auto sunt cu temporizator, deci sunt proiectate să nu se oprească imediat.

    În acest caz, veți dori să opriți motorul, să scoateți cheia, să părăsiți vehiculul și să închideți ușa. După ce au trecut câteva minute, verificați dacă radioul a fost oprit.

    Dacă radioul se oprește după câteva minute, este normal pentru vehiculul dvs.

    Dacă tot nu s-a stins, verificați dacă luminile cupolei se sting când ușile sunt închise. Dacă luminile domului nu se sting, este posibil să aveți un comutator de ușă defect. În caz contrar, acest tip de problemă necesită de obicei ajutorul unui profesionist.


Cum să vă asigurați că radioul auto este cablat corect

Noțiunile de bază ale cablajului stereo al mașinii nu sunt teribil de complicate, dar este destul de ușor să greșești dacă îți lipsesc unele informații vitale sau dacă nu iei o abordare metodică la locul de muncă. Punctul esențial al problemei, în ceea ce privește această problemă, este că fiecare autoradio necesită o împământare și apoi două sau trei conexiuni la baterie pozitivă.

O conexiune este „întotdeauna activă” și este utilizată pentru funcția de păstrare a memoriei. Celălalt, care de fapt furnizează energie pentru a rula unitatea principală, este comutat astfel încât să fie fierbinte doar când contactul este în poziția accesoriu sau de funcționare.

Dacă o unitate principală este conectată greșit, astfel încât firul „mereu pornit” să fie conectat acolo unde ar trebui conectat firul comutat, radioul nu se va opri niciodată. Va avea întotdeauna energie electrică, deci va continua să tragă bateria chiar și după ce opriți motorul și scoateți tastele.

În funcție de forma în care se află bateria, această descărcare poate duce în mod absolut la o baterie moartă, la o pornire rapidă și, eventual, chiar la un aparat de radio rupt.

Pentru a remedia această problemă, unitatea principală trebuie îndepărtată și recablată. Dacă recent ați instalat o unitate principală nouă și întâmpinați această problemă, atunci ar trebui să o duceți înapoi la magazinul care a lucrat și să le cereți să o remedieze. Dacă ați instalat singur unitatea principală, vă recomandăm să verificați următoarele resurse de cablare a unității principale:

Cum să identificați cablurile stereo auto de vânzare Ghid DIY pentru instalarea unei noi unități principale pentru stereo auto Cum să identificați cablurile stereo auto OEM

În linii mari, veți dori să verificați firele de alimentare care sunt conectate la unitatea principală și să determinați care dintre ele este comutat. Un fir ar trebui să fie fierbinte tot timpul, iar celălalt ar trebui să arate 12 volți numai când contactul este pornit. Dacă aceste fire sunt inversate sau dacă firul „întotdeauna pornit” este conectat la ambele, atunci conectarea lor corectă ar trebui să rezolve problema.


Modul în care un comutator de aprindere împiedică oprirea unui radio

În unele cazuri, un comutator de aprindere defect sau un cilindru al contactului de aprindere poate împiedica, de asemenea, oprirea unui radio. Problema aici este că, în circumstanțe normale, accesoriile precum radioul auto primesc energie numai atunci când contactul este în poziția de accesoriu, funcționare sau pornire. Dacă accesoriile sunt pornite când comutatorul este în poziția oprit, radioul dvs. nu se va opri.

Procedura specifică pentru diagnosticarea acestui tip de problemă va fi diferită în funcție de marca, modelul și anul vehiculului dvs. și va trebui probabil să căutați o schemă de conectare. În termeni de bază, atunci când comutatorul de contact este în poziția oprit, firul accesoriu de aprindere nu ar trebui să aibă energie. Dacă există un releu accesoriu în circuit, acesta nu ar trebui activat cu contactul în poziția oprit.

Dacă descoperiți că accesoriile au curent atunci când nu ar trebui, problema ar putea fi în comutatorul de contact sau în releu. Problema ar putea fi și cilindrul de aprindere mecanic, care ar putea fi uzat sau nealiniat.


Probleme de întârziere a opririi radio

Unele mașini au o funcție care permite radioul să rămână aprins după ce cheile au fost scoase din contact. Această caracteristică oprește de obicei radioul după aproximativ zece minute sau dacă o ușă este închisă, deși aceasta nu este o regulă universală.

Dacă conduceți o mașină care a fost construită în ultimii 10 sau 15 ani, vă confruntați cu această problemă și aveți o unitate principală OEM, poate doriți să începeți prin a verifica manualul proprietarului pentru a vedea dacă vehiculul dvs. are această caracteristică .

Dacă aveți o problemă legată de o funcție de întârziere a opririi radio, atunci atât diagnosticul, cât și remedierea vor fi probabil în afara domeniului unei lucrări DIY ușoare. Dacă observați că deschiderea și închiderea ușilor nu activează lumina domului, atunci este posibil să aveți de-a face cu un comutator de ușă defect, care este de obicei destul de ușor de înlocuit.

În alte cazuri, este posibil să aveți o problemă cu un releu sau altă componentă. Puteți încerca să testați sau să înlocuiți releul accesoriu, de exemplu, dar, în funcție de vehiculul dvs. și de ce problemă aveți de fapt, poate rezolva problema sau nu.