Cum se remediază un încărcător spart

Fie că trebuie să încărcați un smartphone, laptop, tabletă sau un alt dispozitiv, un încărcător rupt poate fi frustrant și incomod. Fără a avea nevoie de o licență de electrician, există mai multe lucruri pe care le puteți arunca pentru a remedia problema.

CSA Images / Getty Images


Cauzele încetării funcționării unui încărcător

Există câteva motive de bază pentru care încărcătorul dvs. nu va mai funcționa:

  • Priza de perete este oprită sau deteriorată.
  • Un încărcător deteriorat.
  • Portul de alimentare al dispozitivului este deteriorat.

Cum se remediază un încărcător spart

În timp ce unele remedieri pot necesita un pic de recablare, există multe remedieri pe care le puteți încerca să pună din nou în funcțiune încărcătorul defect.

  1. Asigurați-vă că priza este pornită. Unele puncte de vânzare în stil european au comutatoare individuale. Casele americane ar putea folosi protecții de supratensiune comutate, un întrerupător de lumină care controlează prizele de perete sau un întrerupător. Poate fi necesar să resetați un întrerupător declanșat.

  2. Asigurați-vă că cablurile sunt conectate corect. Deconectați toate cablurile din sistem, așteptați câteva minute, apoi reconectați cablurile cu atenție și corect. Când resetați, confirmați că toate conexiunile sunt strânse și exacte.

  3. Căutați lumini. Dacă lucrați cu un încărcător Mac rupt, este aprinsă lumina de stare? Același lucru este valabil și pentru luminile de stare din încărcătoarele pentru laptop și pachetele de baterii pentru încărcătoare portabile.

  4. Reporniți dispozitivul de încărcare. Dispozitivul controlează o mare parte din comportamentul său de încărcare, astfel încât repornirea dispozitivului ajută la problemele de detectare a încărcării.

  5. Încercați o altă priză. Debitele sunt robuste, dar pot eșua. Pentru a confirma că o priză funcționează, consultați sfaturile noastre multimetrice de mai jos.

  6. Verificați dacă nu există deteriorări la încărcător. Dacă vedeți o sârmă goală, o izolație dezbrăcată sau o protecție a sârmei, aceasta ar putea fi sursa problemei. În plus, conectați cablul, apoi agitați cablul la ambele capete. Dacă încărcătorul funcționează intermitent în timp ce deplasați cablul, cablajul de cupru al cablului este deteriorat. Dacă este posibil, înlocuiți firul cu unul nou.

    Nu încercați să mișcați cablul pe ambele capete dacă există fire goale sau deteriorate. Acest lucru ar putea duce la un șoc electric.

  7. Verificați componentele. Îndepărtați temporar adaptorul, separatorul de priză, banda de alimentare sau dispozitivul de protecție la supratensiune și orice componente suplimentare, astfel încât numai încărcătorul să fie conectat la o priză cunoscută că funcționează. Dacă priza funcționează, dar încărcătorul nu se va activa, problema nu este legată de priza de perete.

    Dacă încărcătorul funcționează atunci când este conectat la perete, problema rezidă într-una dintre componentele scoase. Adăugați celelalte piese înapoi una câte una până când sistemul nu reușește, dar nu vă opriți aici. Încercați să adăugați piesele într-o altă ordine sau într-un alt loc. 

  8. Verificați siguranțele. Când deschideți cutia de siguranțe, căutați un întrerupător răsturnat și răsturnați-l. Comutatoarele dintr-o coloană sau rând indică de obicei în aceeași direcție. Dacă vedeți o siguranță cu mânerul îndreptat în cealaltă direcție, probabil că a fost declanșată. Găsiți siguranța asociată prizei pe care o utilizați și resetați-o. Revine la loc cu un sunet izvorât.

    În țările care urmează modelul SUA, o cutie de siguranțe conține siguranțe care controlează fiecare o secțiune a prizelor electrice ale unei case. În alte țări, siguranța este încorporată în mufa de perete. Când vă ocupați de electricitate într-o țară necunoscută, verificați detaliile înainte de a încerca orice reparație electrică.

  9. Curățați portul de încărcare. Dacă nu simțiți un clic când se conectează cablul de încărcare, uitați-vă în interiorul dispozitivului de încărcare. Atât cu porturile de încărcare Lightning, cât și cu cele USB-C, utilizatorii au descoperit că orice, de la scame de buzunar până la un bob de orez prins în port poate împiedica încărcarea telefonului. Îndepărtați orice gunoi cu o pensetă din plastic, un tampon de bumbac sau o scobitoare.

    Nu lipiți niciodată metal în portul de încărcare. Dacă lipiți o bucată de metal în portul de încărcare într-un mod greșit, puteți scurta conexiunea și distruge dispozitivul.

  10. Încercați un alt cablu și adaptor de alimentare. Cel mai mare vinovat de defectarea încărcătorului este defectarea cablului de încărcare. Cablul suportă cel mai mult stres în timp, astfel încât tinde să cedeze mai întâi. Cărămida de încărcare care leagă firul de perete poate de asemenea să nu reușească, deși nu este la fel de obișnuită. Utilizați un alt cablu de încărcare USB și adaptor și vedeți dacă problema se rezolvă singură. Înlocuiți unul câte unul pentru a identifica vinovatul.

  11. Ștergeți portul USB. Dacă un port USB este împiedicat fizic să facă un contact bun prin ecranare, design de cablu, mobilier portuar sau altceva, eliminarea barierei poate rezolva problema. Este ușor să îndoiți carcasa din tablă a unui port USB înapoi în formă dacă a fost deformată în timp. Cu dispozitivele moderne USB Micro și USB-C, îndoiți limba mică în interiorul portului de încărcare, dacă nu este în loc.

    Pentru a evita electrocutarea, asigurați-vă că dispozitivul este oprit înainte de a încerca orice reparații electrice fizice.

  12. Verificați vechimea și starea bateriei. În timp ce bateria poate dura mai mult decât durata de viață utilă a dispozitivului, uneori relația este inversată. Verificați starea și vârsta bateriei pentru a vedea dacă necesită înlocuire. Dacă dispozitivul dvs. are o baterie detașabilă, schimbați bateria și vedeți dacă problema persistă. De asemenea, puteți calibra o baterie mai veche.

  13. Verificați compatibilitatea încărcătorului. Este ușor să utilizați în mod eronat un cablu compatibil fizic care nu funcționează pe deplin. Încărcătoarele pentru laptop sunt mai dificile, deoarece rareori puteți schimba unul cu altul fără probleme. În plus, numai combinația potrivită de adaptor și cablu poate profita de toate caracteristicile dispozitivului. Dacă credeți că utilizați un cablu incompatibil, obțineți unul compatibil cu dispozitivul dvs.

  14. Testați cu un multimetru. Cu un multimetru, puteți verifica cablul și priza de perete pentru a reduce problemele potențiale.

    • Pentru a verifica priza, conectați sondele la multimetru și setați-l la tensiune alternativă, apoi introduceți sonda neagră în portul neutru și sonda roșie în partea fierbinte sau pozitivă a prizei. Dacă priza funcționează, verificați cablul.
    • Pentru a verifica cablul, rotiți butonul central al multimetrului la setarea rezistenței (Ohmi sau Ω). Apoi, atingeți același știft de la capetele opuse ale cablului cu cele două sonde ale multimetrului. Dacă multimetrul arată 0, firul este funcțional. Un infinit înseamnă că firul este rupt și trebuie reparat sau înlocuit.
    • Verificați adaptorul. Cu multimetrul setat pentru a detecta tensiunea de curent alternativ, conectați adaptorul la perete și verificați contactele care ar trebui să conducă curentul. Dacă nu obțineți o tensiune măsurabilă de la adaptor, este posibil să nu furnizeze energie și va trebui să o înlocuiți.

    Un cablu purtător de date, precum USB, poate fi testat numai pe cei doi pini de alimentare, numiți pini de masă și tensiune. Uitați-vă la un pinout pentru tipul de conector și localizați acei știfturi purtători de putere (de multe ori etichetat la sol, GND, V + sau 5V) pe diagramă.

  15. Contactați asistența pentru clienți. Dacă nu reușiți să remediați dispozitivul, contactați producătorul pentru a afla opțiunile dvs. Dacă dispozitivul nu este în garanție sau va costa prea mult pentru reparare, poate fi necesar să cumpărați un dispozitiv nou.