Cum se remediază eroarea „Sistemul de operare nu a fost găsit”

Dacă computerul dvs. nu găsește un sistem de operare în care să pornească, este posibil să vedeți o eroare foarte simplă pe un ecran negru pe care scrie „Sistem de operare nu a fost găsit”.

Ar putea fi o eroare uimitoare de văzut. Cum ai reușit să îți folosești computerul bine înainte de eroare, dar acum sistemul de operare a dispărut? Unde s-a dus? Și fișierele dvs. au dispărut?

Din fericire, există câteva motive foarte simple pentru care s-ar putea întâmpla acest lucru și este foarte puțin probabil ca datele dvs. importante să fi fost șterse. Iată câteva cauze ale erorii „Sistemul de operare nu a fost găsit”:

  • BIOS-ul a fost mal configurat
  • Înregistrările de încărcare sunt deteriorate
  • Hard disk-ul este deteriorat sau inaccesibil

Eroarea „Sistem de operare nu a fost găsit” poate fi văzută pe orice computer care rulează Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista sau Windows XP.


Cum se remediază eroarea „Sistemul de operare nu a fost găsit”

  1. Reporniți computerul. Eroarea „Sistemul de operare nu a fost găsit” ar putea fi o eroare temporară pe care o va repara o repornire.

  2. Deconectați unitățile flash inutile, scoateți discul dacă există unul în unitatea de disc și scoateți orice dischetă. Este posibil ca computerul dvs. să încerce să găsească un sistem de operare adecvat pe unul dintre aceste dispozitive și, dacă nu poate, poate afișa eroarea „Sistemul de operare nu a fost găsit”.

  3. Porniți în BIOS și asigurați-vă că unitatea de disc pe care este instalat sistemul de operare este listată ca primul dispozitiv de pornire. Dacă nu, modificați ordinea de încărcare astfel încât să fie.

    Acest lucru este important, deoarece dacă altceva, cum ar fi o unitate flash sau un disc, are prioritate, dar nu are un sistem de operare, computerul dvs. va presupune că nu există un sistem de operare pentru a porni și va arunca „Sistemul de operare nu a fost găsit ”Eroare.

  4. Activați sau dezactivați boot-ul securizat UEFI, în funcție de ce este setat acum. Dacă Windows poate porni în modul UEFI depinde dacă este pe un disc GUID Partition Table sau pe un disc MBR. Activarea sau dezactivarea Secure Boot poate determina dacă eroarea este legată.

    Faceți acest lucru prin intermediul utilitarului de configurare BIOS (consultați linkul din Pasul 3 pentru a afla cum să ajungeți acolo) prin intermediul Securitate filă. Comutare Încărcare sigură la orice nu este în prezent, deci nici la fel Activat or Invalid.

    Reporniți computerul după acest pas. Dacă vedeți în continuare eroarea „Sistemul de operare nu a fost găsit”, reveniți la această setare la ceea ce a fost și continuați cu următoarea sugestie de mai jos.

  5. Resetați BIOS-ul la setările implicite din fabrică. Anularea fiecărei personalizări a BIOS-ului ar putea reseta ceva care ascundea anterior hard disk-ul sau ar putea deteriora modul în care sistemul de operare putea fi găsit.

    Cel mai simplu mod de a remedia eroarea „Sistemul de operare nu a fost găsit” cu o resetare BIOS este să căutați o opțiune de resetare în cadrul utilitarului de configurare BIOS. Ar putea fi o tastă funcțională cum ar fi F9 pe care trebuie să apăsați sau o opțiune de meniu numită Resetați BIOS-ul. Pașii specifici pe care trebuie să-i urmați depind de producătorul BIOS-ului.

  6. Reparați înregistrările de încărcare pentru a remedia eroarea „Sistemul de operare nu a fost găsit”. Înregistrările valide de boot sunt vitale pentru un proces normal de boot. Dacă înregistrarea master boot (MBR) sau stocarea datelor de configurare boot (BCD) sunt corupte sau lipsesc, este posibil să vedeți eroarea „Sistemul de operare nu a fost găsit”.

    Deoarece nu puteți accesa Windows din cauza erorii, va trebui să utilizați un disc de instalare sau o unitate flash pentru a accesa instrumentele de reparare despre care vorbim în acest pas și în următorul. Aflați cum să faceți acest lucru în Windows 10 și 8 aici; Utilizatorii Windows 7 (aici) și Vista (aici) pot urma pași similari.

    Începeți prin a reconstrui BCD cu această comandă (deschideți acel link pentru toți pașii de care aveți nevoie pentru a ajunge la Linia de comandă unde puteți tasta acest lucru):

    bootrec.exe / rebuildbcd

    În timp ce vă aflați încă în linia de comandă, după finalizarea comenzii anterioare, introduceți aceasta:

    bootrec.exe / fixmbr

    În cele din urmă, reporniți computerul pentru a vedea dacă eroarea „Sistemul de operare nu a fost găsit” a fost remediată.

    Vedeți cum să reparați MBR în Windows XP dacă utilizați acea versiune de Windows. O altă modalitate de a remedia unele fișiere de pornire Windows XP este prin repararea fișierului boot.ini.

  7. Utilizați comanda diskpart pentru a activa partiția pe care este instalat Windows. Indiferent de motiv, s-ar fi putut dezactiva, ceea ce ar explica de ce vedeți eroarea „Sistemul de operare nu a fost găsit”.

    Accesați linia de comandă de pe CD-ul de instalare urmând aceiași pași ca mai sus, apoi introduceți această comandă:

    diskpart

    Urmat de:

    lista de discuri

    Utilizați această comandă pentru a alege discul care corespunde celui pe care este instalat sistemul de operare (majoritatea oamenilor vor vedea doar unul în listă):

    selectați discul 0

    Utilizați această comandă pentru a lista toate partițiile de pe acel disc:

    listă volum

    Introduceți-l pe acesta pentru a alege partiția de pe acel disc pe care este instalat Windows:

    selectați volumul 2

    Faceți volumul activ cu această comandă:

    activ

    Dacă ați remediat eroarea „Sistemul de operare nu a fost găsit”, Windows ar trebui să pornească normal când reporniți. Ieșiți din linia de comandă și alegeți A continua pentru a încerca să porniți sistemul de operare.

  8. Reinstalați cablurile de alimentare și de date ale hard diskului. Cablurile deconectate sau slăbite ar putea fi cauza erorii „Sistemul de operare nu a fost găsit”.

  9. Reinstalați sistemul de operare Windows. Eroarea „Sistemul de operare nu a fost găsit” ar putea fi literală. Este posibil ca programele malware sau un format neintenționat să fi șters sistemul de operare de pe hard disk.

    Dacă nu puteți accesa hard diskul pentru a reinstala sistemul de operare, pasul 10 este ultima dvs. opțiune.

  10. În acest moment, un hard disk defect este singurul motiv rău pentru care primiți în continuare eroarea. Înlocuiți unitatea de disc și instalați o versiune nouă a sistemului de operare pentru a remedia eroarea „Sistemul de operare nu a fost găsit”.