Cum se remediază atunci când apare o eroare de citire a discului

Când există o problemă de hard disk sau partiție în Windows, poate apărea un avertisment care să indice „a apărut o eroare de citire a discului”. Acest mesaj este probabil urmat cu instrucțiuni de apăsat Ctrl + Alt + Del pentru a reporni, ceea ce ar trebui să faceți pentru a vedea dacă problema este rezolvată. Cu toate acestea, dacă computerul repornește numai pentru a afișa același mesaj de eroare, este necesară soluționarea problemelor.

Aceste instrucțiuni se aplică pentru Windows 10, Windows 8 și Windows 7.


Cauzele erorilor de citire a discului

Deși originea acestei erori poate varia de la un computer la altul, există câteva cauze frecvente, inclusiv următoarele:

  • RAM insuficient.
  • Conexiuni libere sau defecte.
  • Un hard disk deteriorat.
  • Un depozit de date de configurare a bootului deteriorat (sectorul de boot).

Viktor Hanacek / Pexels


Cum se remediază atunci când apare o eroare de citire a discului

Deși poate părea că privirea mai întâi pe hard disk ar fi cea mai bună soluție, există câteva alte soluții potențiale pentru erorile de citire a discului. Parcurgerea unor soluții potențiale din motive frecvente pentru această eroare ar putea identifica și rezolva problema.

  1. Rulați un utilitar de curățare a desktopului. Aceasta elimină orice fișier care ar putea provoca o eroare de memorie. Deși, fișierul errant ar putea fi un simptom al unor probleme mai grave, curățarea desktopului este bună pentru întreținere.

  2. Defragmentați computerul. În anumite circumstanțe, acest lucru ar putea rezolva problema. Este posibil să fie necesar să conectați HDD-ul la o altă mașină pentru a efectua defragmentarea și apoi să porniți de pe acesta.

  3. Testați memoria RAM. O problemă la pornire poate fi rezultatul unor probleme cu memoria computerului. Puteți utiliza Windows Memory Diagnostic introducând mdsched în Căutare Windows (sau Începeți căutarea) și apăsați Introduce. Instrumentul rulează automat la repornirea computerului. Alternativ, există mai multe programe gratuite de testare a memoriei pe care le-ați putea încerca.

  4. Verificați cablurile. Conexiunile slăbite sau cablurile defecte pot cauza probleme la pornire, precum și erori ale hard diskului. Căutați cabluri deconectate. Dacă este posibil, schimbați cablurile cu piese de schimb. Cel puțin, deconectați-le, inspectați cablurile pentru orice deteriorare, apoi puneți-le din nou în siguranță.

  5. Testați hard diskul. Acest lucru ar putea însemna să scoateți hard disk-ul de pe mașina dvs. curentă și să îl conectați la un computer funcțional, unde puteți căuta sectoare defecte. Acest lucru vă poate ajuta să stabiliți dacă problema este reparabilă sau dacă aveți nevoie de o nouă unitate de disc (HDD) și de o nouă instalare a Windows.

  6. Resetați BIOS-ul. Revenirea BIOS-ului la valorile implicite ar putea rezolva problema. Accesați BIOS-ul la pornire și căutați o opțiune pentru a încărca valorile implicite ale configurării BIOS-ului, care ar putea fi una dintre următoarele sau similare:

    • Încărcați valorile implicite BIOS
    • Încarcă setările implicite
    • Încărcați valorile implicite sigure

    Alternativ, actualizați versiunea BIOS la cea mai recentă disponibilă.

  7. Reinstalați memoria RAM a computerului. Din cauza căldurii, memoria RAM poate ieși parțial din slot, declanșând o eroare de memorie.

  8. Înlocuiți memoria RAM. Sau, dacă există două module RAM în sistem, faceți schimb de sloturi.

  9. Reconstruiți sectorul de încărcare. Când nu puteți porni computerul și vedeți o eroare de citire a discului, depozitul de date de configurare de pornire (BCD) ar putea fi corupt, lipsă sau configurat incorect. În plus, utilizați instrumentul Bootrec.exe pentru a depana alte probleme de pornire. De exemplu, comanda fixmbr permite repararea unei înregistrări master boot corupte sau deteriorate, iar comanda fixboot scrie un nou sector de boot al partiției.

  10. Date de salvare. În unele cazuri, este posibil să fie necesară înlocuirea unui hard disk grav deteriorat sau defect. În acest caz, puteți recupera fișiere, chiar dacă computerul nu pornește. Deși ar putea fi nevoie de ceva efort, utilizarea unui program de recuperare a datelor ar putea salva fișiere importante.