Cum se introduce și se utilizează simbolurile drepturilor de autor și ale mărcilor comerciale

Nu este necesar să utilizați simboluri ale mărcii comerciale și ale drepturilor de autor într-un design sau copie pentru a vă garanta sau proteja drepturile legale. Cu toate acestea, mulți artiști și companii preferă să includă aceste mărci în tipărire și utilizare externă.


Semnătură, schiță, drepturi de autor?

Există multe modalități de a afișa simboluri ale mărcii comerciale și ale drepturilor de autor, în funcție de platforma computerului pe care o utilizați. Pe lângă verificarea faptului că simbolul este utilizat corect, poate doriți să reglați fin simbolurile pentru un aspect vizual optim.

Nu toate computerele sunt asemănătoare, prin urmare, simbolurile, , ©, și ® poate apărea diferit în unele browsere. Este posibil ca unele dintre aceste simboluri să nu apară corect în funcție de fonturile instalate pe computer.

Iată cum să utilizați fiecare dintre aceste simboluri și cum să le accesați pe computerele Mac, computerele Windows și în HTML.


Marcă înregistrată

O marcă comercială identifică proprietarul mărcii unui anumit produs sau serviciu. Simbolul, ™, reprezintă cuvântul marcă comercială și înseamnă că marca este o marcă comercială care nu este înregistrată la un organism de recunoaștere, cum ar fi Oficiul de brevete și mărci al SUA.

O marcă comercială poate stabili prioritatea pentru utilizarea unei mărci sau a unui serviciu mai întâi pe piață. Cu toate acestea, pentru a avea o poziție juridică mai bună și pentru a se stabili protecția mărcii, aceasta ar trebui înregistrată.

Pentru a crea marca comercială () simbol:

  • Pe un computer Mac, tastați Opțiunea + 2.
  • Pe un PC Windows, activați Num Lock, apasa si tine apasat Alt, apoi utilizați tastatura numerică de pe tastatură pentru a tasta 0153. Sau tastați Harta caracterului în caseta de căutare Windows, apoi selectați un simbol al drepturilor de autor sau al mărcii comerciale în orice font.
  • În programarea pentru web utilizând HTML, introduceți (ampersand, semnul lirei, 0153, punct şi virgulă - toate fără spații).

Atunci când este plasat corect, simbolul mărcii este suprascris. Dacă preferați să creați propriile simboluri ale mărcii comerciale, tastați literele T și M, apoi aplicați stilul cu indicativ.


Marca inregistrata

Simbolul mărcii înregistrate, ®, este un simbol care indică faptul că cuvântul sau simbolul precedent este o marcă comercială sau o marcă de serviciu care a fost înregistrată la un birou național pentru mărci comerciale. În SUA, este considerată fraudă și este împotriva legii să se utilizeze simbolul mărcii înregistrate pentru o marcă care nu este înregistrată oficial în nicio țară.

Pentru a crea simbolul mărcii înregistrate (®):

  • Pe un computer Mac, tastați Opțiune + R.
  • Pe un PC Windows, activați Num Lock, apasa si tine apasat Alt, apoi utilizați tastatura numerică de pe tastatură pentru a tasta 0174. Sau tastați Harta caracterului în caseta de căutare Windows, apoi selectați un simbol al drepturilor de autor sau al mărcii comerciale în orice font.
  • În programarea pentru web utilizând HTML, introduceți ® (ampersand, semnul lirei, 0174, punct şi virgulă - toate fără spații).

Prezentarea corectă a mărcii ar fi simbolul mărcii comerciale înregistrate R înconjurat, ®, afișat pe linia de bază sau suprascris, care este ridicat ușor și redus în dimensiune.


Drepturi de autor

Dreptul de autor este un drept legal creat de legea unei țări care acordă creatorului unei opere originale drepturi exclusive pentru utilizarea și distribuirea acesteia. Acest lucru este de obicei numai pentru o perioadă limitată de timp. O limitare majoră a dreptului de autor este că drepturile de autor protejează doar expresia originală a ideilor și nu ideile care stau la baza lor în sine. 

Dreptul de autor este o formă de proprietate intelectuală, aplicabilă anumitor forme de muncă creativă precum cărți, poezii, piese de teatru, cântece, picturi, sculpturi, fotografii și programe pentru computer.

Pentru a crea simbolul drepturilor de autor (©):

  • Pe un computer Mac, tastați Opțiune + G.
  • Pe un PC Windows, activați Num Lock, apasa si tine apasat Alt, apoi utilizați tastatura numerică de pe tastatură pentru a tasta 0169. Sau tastați Harta caracterului în caseta de căutare Windows și selectați un simbol al drepturilor de autor sau al mărcii comerciale în orice font.
  • În programarea pentru web utilizând HTML, introduceți © (ampersand, semnul lirei, 0169, punct şi virgulă - toate fără spații).

În unele seturi de fonturi, simbolul drepturilor de autor poate fi necesar să fie redus în dimensiune pentru a nu apărea supradimensionat lângă textul adiacent. Dacă anumite simboluri ale drepturilor de autor nu apar sau nu sunt afișate incorect, verificați fontul. Este posibil ca unele fonturi să nu aibă aceste simboluri ale drepturilor de autor mapate în aceeași poziție. Pentru simbolurile drepturilor de autor care apar suprascriptate, reduceți dimensiunea acestora cu 55% până la 60% din dimensiunea textului.

Prezentarea corectă a mărcii este simbolul dreptului de autor C înconjurat, ©, afișat pe linia de bază și nu superscriptat. Pentru a pune un simbol al drepturilor de autor pe linia de bază, potriviți dimensiunea cu înălțimea x a fontului.

Deși este adesea folosit pe web și în tipar, simbolul (c) - c între paranteze - nu este un substitut legal pentru simbolul © drepturilor de autor.

Simbolul cu drept de copyright P, led, folosit în principal pentru înregistrări sonore, nu este standard în majoritatea fonturilor. Poate fi găsit în unele fonturi de specialitate sau seturi de caractere extinse.