Cum se folosește Multitasking pe iPhone

Multitasking, în cazul computerelor desktop, înseamnă rularea mai multor programe în același timp. Multitasking-ul pe iPhone funcționează diferit. IPhone permite câteva tipuri de aplicații să ruleze în fundal, în timp ce alte aplicații funcționează în prim-plan. În cea mai mare parte, aplicațiile iPhone sunt întrerupte când nu le folosiți, apoi revin rapid la viață când le selectați.

Instrucțiunile din acest articol acoperă toate versiunile iOS.


Multitasking, stil iPhone

În loc să ofere multitasking convențional, iPhone-ul folosește ceva ce Apple numește Comutarea rapidă a aplicațiilor. Când faceți clic pe butonul Acasă pentru a părăsi o aplicație (sau glisați în sus pe ecranul unui iPhone X sau mai nou) și a reveni la ecranul de pornire, aplicația pe care ați lăsat-o înghețează unde ați fost și ce făceați. Data viitoare când reveniți la aplicația respectivă, veți lua locul unde ați rămas în loc să o luați de la capăt.

Multitasking pe iPad este similar cu iPhone, dar mai flexibil și mai puternic. Pentru a afla cum să deblocați puterea multitasking-ului iPad, citiți cum să utilizați docul în iOS 11 și iOS 12.


Aplicațiile suspendate utilizează baterie, memorie sau alte resurse de sistem?

Aplicațiile care sunt înghețate în fundal nu folosesc durata de viață a bateriei, memoria sau alte resurse de sistem. Din acest motiv, aplicațiile de renunțare forțată care nu sunt utilizate nu economisesc durata de viață a bateriei. De fapt, renunțarea la aplicațiile suspendate poate afecta viața bateriei. Există o excepție de la regula conform căreia aplicațiile suspendate nu folosesc resurse: aplicațiile care acceptă Actualizarea aplicațiilor în fundal.

În iOS 7 și versiunile ulterioare, aplicațiile care pot rula în fundal sunt și mai sofisticate. Acest lucru se datorează faptului că iOS învață cum utilizați aplicațiile folosind Actualizarea aplicațiilor în fundal. Dacă de obicei verificați social media la prima oră dimineața, iOS planifică acest comportament și vă actualizează aplicațiile de socializare cu câteva minute înainte de a le verifica în mod normal pentru a vă asigura că cele mai recente informații vă așteaptă.

Aplicațiile care utilizează această funcție rulează în fundal și descarcă date când sunt în fundal. Pentru a controla setările de reîmprospătare a aplicației de fundal, accesați setările > general > Actualizare aplicație de fundal


Unele aplicații iPhone rulează în fundal

În timp ce majoritatea aplicațiilor sunt înghețate atunci când nu le utilizați, câteva categorii de aplicații acceptă multitaskingul convențional și rulează în fundal (de exemplu, în timp ce alte aplicații rulează, de asemenea). Tipurile de aplicații care pot rula în fundal sunt:

  • Muzică: Ascultați aplicația Muzică, Pandora, radio în flux și alte aplicații muzicale în timp ce faceți alte lucruri.
  • Locație: Atât Apple Maps, cât și Google Maps vă permit să obțineți indicații de orientare și să utilizați alte aplicații simultan.
  • AirPlay: Tehnologia Apple pentru streaming audio și video de pe iPhone către televizoare, stereo și alte dispozitive compatibile rulează în fundal.
  • VoIP (Voice over IP): Aplicații precum Skype care efectuează apeluri telefonice prin internet în loc de prin intermediul unei rețele celulare funcționează cu alte aplicații.
  • Notificări: Aceste notificări vă informează că s-a întâmplat ceva într-o altă aplicație pe care ați putea dori să o verificați.
  • Apple News: Conținutul din aplicația Apple News se descarcă în fundal pentru a vă asigura că cele mai recente știri vă așteaptă.
  • Accesorii Bluetooth: Când accesoriile Bluetooth sunt asociate cu iPhone-ul dvs., datele pot fi trimise înainte și înapoi.
  • fundal: Funcția de actualizare a aplicației de fundal actualizează anumite aplicații în timp ce acestea nu rulează.

Doar pentru că aplicațiile din aceste categorii pot rula în fundal nu înseamnă că vor funcționa. Aplicațiile trebuie scrise pentru a profita de multitasking - dar capacitatea este în sistemul de operare și multe, poate chiar majoritatea, aplicațiile din aceste categorii pot rula în fundal.


Cum se accesează comutatorul rapid de aplicații

Comutatorul de aplicații rapide sare între aplicațiile utilizate recent. Modul în care îl accesați depinde de modelul iPhone. Pe iPhone 8 și versiuni anterioare, faceți dublu clic pe butonul iPhone Home. Pe iPhone X și mai nou, glisați în sus din partea de jos a ecranului (acest gest a înlocuit butonul Acasă de pe aceste modele, printre alte comenzi rapide bazate pe gesturi).

  • În iOS 9 și versiuni ulterioare: Ecranul scade puțin înapoi pentru a dezvălui un carusel de capturi de ecran și pictograme de aplicații pentru aplicațiile curente. Glisați la stânga și la dreapta pentru a răsfoi aplicații, apoi atingeți aplicația pe care doriți să o utilizați.
  • În iOS 7 și 8: Experiența este similară cu iOS 9, cu excepția faptului că, în loc de carusel, există un rând plat de aplicații. Comenzile rapide pentru contactele frecvente apar în partea de sus a acestui ecran. În caz contrar, funcționează la fel ca în iOS 9.
  • În iOS 4-6: Majoritatea ecranului este gri și afișează un set de pictograme în partea de jos. Glisați pictogramele la stânga și la dreapta pentru a vedea aplicațiile recente, apoi atingeți o pictogramă pentru a lansa aplicația respectivă.

Pe un iPhone 8 series, iPhone 7 series și iPhone 6S, ecranul tactil 3D oferă o comandă rapidă pentru accesarea Fast App Switcher. Apăsați cu greu marginea stângă a ecranului pentru a accesa două opțiuni:

  • Glisați de la stânga la dreapta pentru a comuta ultima aplicație pe care ați folosit-o.
  • Apăsați din nou pentru a accesa comutatorul rapid de aplicații.

Cum să părăsiți aplicațiile iPhone în aplicația de comutare rapidă

Fast App Switcher părăsește și aplicațiile, ceea ce este util mai ales dacă o aplicație nu funcționează corect. Renunțarea la aplicații non-native care sunt suspendate în fundal le împiedică să funcționeze până când le relansați. Renunțarea la aplicațiile preinstalate Apple le permite să continue cu sarcini de fundal precum verificarea e-mailului, dar îi obligă să repornească.

Pentru a părăsi aplicațiile, deschideți aplicația Comutator rapid, apoi: 

  • În iOS 7-12: Glisați de pe marginea superioară a ecranului aplicația pe care doriți să o părăsiți. Aplicația dispare și se oprește. Închideți până la trei aplicații simultan glisându-le în același timp.
  • În iOS 4-6: Atingeți lung o pictogramă a aplicației până când pictogramele încep să tremure și apare pe aplicații o insignă roșie cu semn minus. Atingeți insigna roșie pentru a părăsi aplicația respectivă. Puteți părăsi o singură aplicație la un moment dat.

Cum sunt sortate aplicațiile în comutatorul rapid de aplicații

Aplicațiile din Fast App Switcher sunt sortate pe baza a ceea ce ați folosit recent. Acest aranjament grupează cele mai utilizate aplicații, astfel încât să nu fie nevoie să glisați prea mult pentru a vă găsi preferatele.