Cum se folosește Foi de calcul Google

Foi de calcul Google este o aplicație puternică bazată pe cloud, pe care o puteți folosi gratuit atâta timp cât aveți un cont Google. Vă oferă în principal toate funcționalitățile pe care le-ați găsi în alte aplicații cu foi de calcul plătite, cum ar fi Microsoft Excel sau WPS Office. În acest ghid veți afla noțiunile de bază despre cum să utilizați Foi de calcul Google.


Cum se deschide Foi de calcul Google

Pentru a începe să folosiți Foi de calcul Google, va trebui să vă înscrieți pentru un cont Google gratuit și să accesați Google Drive, unde puteți crea și organiza foile de calcul.

Google Drive este locul în care creați, stocați și organizați toate foile de calcul Foi de calcul Google cu care lucrați.

  1. Vizitați Cont Google pagina de înscriere și lucrați prin expert pentru a vă crea Contul Google gratuit.

  2. După ce aveți ID-ul contului și parola, conectați-vă la Google Drive și conectați-vă folosind noul dvs. cont Google.

  3. Pentru a organiza mai multe foi de calcul într-un singur folder, selectați Nou în stânga sus a ferestrei Google Drive, apoi selectați Dosar. Utilizarea dosarelor este o modalitate excelentă de a vă organiza toate foile de calcul Foi de calcul Google în Google Drive.

    Dacă adăugați o foaie de calcul nouă în contul dvs. principal Google Drive, aceasta o va plasa în afara tuturor dosarelor. Odată ce acumulați o mulțime de fișiere acolo, aceste foi de calcul pot fi greu de găsit. Este întotdeauna o idee bună să organizați foi de calcul în dosarele din contul dvs. Google Drive.


Cum să creați o foaie de calcul în Foi de calcul Google

Puteți crea o nouă foaie de calcul în Foi de calcul Google în două moduri: fie creați o foaie de calcul goală, fie începeți cu un șablon pentru a economisi timp. Indiferent de metoda pe care o utilizați pentru a crea o foaie de calcul nouă, aceasta va deschide o fereastră nouă în care puteți începe să lucrați în interiorul documentului.

Crearea unei foi de calcul negre

Prima metodă pentru a crea o foaie de calcul goală în Foi de calcul Google este să selectați Nou în colțul din stânga sus al ferestrei Google Drive, apoi selectați Foaie de calcul goală.

Alternativ, faceți clic dreapta oriunde în interiorul unui folder, apoi selectați Foi de calcul Google > Foaie de calcul goală.

Utilizarea unui șablon de foaie de calcul

Pentru a economisi ceva timp, puteți începe cu un șablon de foaie de calcul. Pentru a face acest lucru, selectați Nou > Foi de calcul Google > Dintr-un șablon pentru a deschide o Galerie de șabloane în care puteți selecta foi de calcul pre-formatate pentru a începe.

Șabloanele pre-formatate includ:

  • Calendare
  • Liste de sarcini
  • Bugete
  • Planificatori de călătorii și nunți
  • fișe de pontaj
  • Situațiile financiare
  • Mult mai mult

De asemenea, puteți crea propriile șabloane Foi de calcul Google.


Cum se editează datele Foi de calcul Google

Editarea datelor într-o foaie de calcul Google Foi de calcul este foarte ușoară. Cu toate acestea, există câteva sfaturi importante de reținut. Aceste sfaturi includ cum să editați datele celulei și cum să adăugați sau să ștergeți rânduri și coloane, adăugarea de foi noi și adăugarea de diagrame.

  1. Editați celulele: Selectați orice celulă și începeți să tastați pentru a introduce date. Pentru a edita orice date deja într-o celulă, faceți dublu clic pe casetă și plasați cursorul în locul în care doriți să editați.

  2. Mutați celulele: Pentru a muta mai multe celule, selectați prima celulă și trageți în partea de jos a intervalului pe care doriți să îl copiați. presa Ctrl + C pentru a copia celulele evidențiate. Veți vedea o linie albastră punctată în jurul zonei de celule. Selectați orice altă celulă în care doriți să plasați intervalul și apăsați Ctrl + V pentru a le lipi.

    Pe un Mac, apăsați Comandă în loc de Controlul.

  3. Introduceți rânduri sau coloane: Pentru a adăuga sau șterge o coloană sau un rând, faceți clic dreapta pe numărul sau litera rândului sau coloanei pe care doriți să o adăugați sau să o eliminați, apoi selectați una dintre următoarele opțiuni:

    • Ștergeți rândul or Ștergeți coloana: Eliminați rândul sau coloana și deplasați celulele rămase în sus sau în stânga pentru a completa spațiul.
    • Introduceți 1 de mai sus or Introduceți 1 mai jos: Introduceți un rând nou deasupra sau sub rândul selectat.
    • Introduceți 2 la stânga or Introduceți 1 dreapta: Introduceți o nouă coloană în stânga sau în dreapta coloanei selectate.

    Dacă selectați mai multe celule sau coloane, opțiunile de inserare sau ștergere a coloanelor sau rândurilor se modifică pentru a șterge sau a insera numărul de coloane sau rânduri pe care le-ați evidențiat.

  4. Adăugați o foaie nouă: Puteți adăuga o foaie nouă în fișierul dvs. de foi de calcul Google Sheets selectând + pictogramă din colțul din stânga jos al ferestrei. Aceasta va adăuga o nouă filă de foi în partea de jos.

    Puteți redenumi noua foaie selectând săgeata în jos din dreapta numelui filei de foaie și selectând Redenumiți.

  5. Adăugați diagrame și grafice: Puteți adăuga diagrame sau grafice în foile dvs. de calcul evidențiind gama de celule pe care doriți să le graficați, apoi selectând Introduceți diagrama în panglică. Foi de calcul Google va selecta automat tipul de diagramă care are sens pentru datele pe care le-ați selectat, dar puteți selecta trei puncte în colțul din dreapta sus al graficului pentru a modifica acest lucru și a edita graficul.


Utilizarea formulelor în Foi de calcul Google

În Foi de calcul Google, aveți acces la o bibliotecă de funcții de foaie de calcul la fel de extinsă ca orice veți găsi în Microsoft Excel.

Folosind funcțiile Foi de calcul Google, puteți media rânduri întregi sau coloane de celule, găsi valori maxime sau minime sau chiar importa date de pe pagini web.

  1. Pentru a insera o formulă într-o foaie de calcul Google Sheets, tastați = (semnul egal). Când începeți să tastați numele unei funcții, veți vedea o listă derulantă cu toate funcțiile disponibile care încep cu acele litere.

    Veți vedea o definiție a ceea ce face prima funcție. Pentru a vedea o definiție pentru oricare dintre celelalte, plasați cursorul peste numele acesteia cu indicatorul mouse-ului.

  2. Când tastați prima paranteză de deschidere pentru o funcție, veți vedea o listă de parametri pentru funcția respectivă și explicațiile acestora.

  3. După ce tastați paranteze de închidere pentru funcție, apăsați Introduce, apoi veți vedea rezultatele pentru acea funcție apar în celulă.


Cum să partajați o foaie de calcul

După ce ați creat prima foaie de calcul, vă recomandăm să o distribuiți și altora. Iată câteva modalități de a partaja o foaie de calcul Foi de calcul Google.

  1. Dacă aveți deja o foaie de calcul deschisă, selectați Fișier > Share.

    Un alt mod prin care puteți partaja o foaie de calcul în Foi de calcul Google este să faceți clic dreapta pe fișierul de foaie de calcul din Google Drive, apoi să selectați Share.

  2. Foi de calcul Google Împărtășește cu alții fereastra se va deschide. Dacă nu doriți să trebuiască să numiți anumite adrese de e-mail cu care să partajați foaia de calcul, selectați Copiază legătură. Această opțiune vă permite să furnizați linkul către foaia de calcul prin e-mail, mesaj instantaneu sau oriunde altundeva.

    Dacă lăsați setările implicite pentru partajare, oricine are linkul către foaia de calcul îl va putea vizualiza. Dacă datele sunt sensibile sau preferați să le păstrați private, este mai bine să modificați această setare și să partajați foaia de calcul cu anumite persoane.

  3. Pentru a seta foaia de calcul ca fiind privată și pentru a partaja numai cu anumite persoane, selectați săgeată în jos chiar lângă poate vizualiza, Apoi selectați OFF - numai anumite persoane pot accesa.

  4. Apoi, în secțiunea Persoane, tastați adresele de e-mail ale persoanelor cu care doriți să partajați foaia de calcul. Selectează săgeată în jos lângă pictograma stilou și alegeți ce pot face utilizatorii partajați cu foaia de calcul.

    • Pot edita: Destinatarul poate vizualiza, face modificări și poate lăsa comentarii pe foaia de calcul.
    • Poate vizualiza: Persoana poate citi foaia de calcul, dar nu poate face modificări sau comentarii.
    • Pot comenta: Colaboratorul poate citi și lăsa comentarii.

  5. Clic Trimite pentru a salva setările permisiunilor și a trimite invitațiile.

  6. Când partajați o foaie de calcul, Foi de calcul Google va trimite e-mailuri tuturor persoanelor cu care ați partajat foaia și va include linkul de unde o pot accesa.