Cum se editează fișiere text folosind gEdit Linux Text Editor

gEdit este un editor de text Linux utilizat în mod obișnuit ca parte a mediului desktop GNOME. În timp ce majoritatea ghidurilor și tutorialelor Linux recomandă utilizarea nano editorului sau vi pentru a edita fișiere text și fișiere de configurare, editorul gEdit este mai ușor de utilizat decât nano și vi și funcționează la fel ca Notepad-ul Microsoft Windows.


Cum se începe gEdit

La o distribuție cu mediul desktop GNOME, apăsați tasta Super tasta (tasta cu sigla Windows pe ea, lângă tasta ALT). Apoi, tastați Editați | × în bara de căutare și selectați text Editor icon.

Pentru a deschide fișiere în gEdit:

  1. Deschideți managerul de fișiere Nautilus.

  2. Navigați la folderul care conține fișierul pe care doriți să îl deschideți.

  3. Faceți clic dreapta pe fișier.

  4. Selectați Deschideți cu editorul de text. Dacă nu vedeți această opțiune, selectați Deschideți cu altă aplicație, apoi alegeți Editor de text opțiune.

De asemenea, puteți edita fișiere în gEdit din linia de comandă. Deschideți un terminal și tastați următoarea comandă:

Pentru a deschide un anumit fișier, specificați numele fișierului după comanda gedit, după cum urmează:

ge

Rulați comanda gedit ca o comandă de fundal, astfel încât cursorul să revină la terminal după ce executați comanda pentru ao deschide. Pentru a rula un program în fundal, adăugați simbolul ampersand, după cum urmează:


Interfața de utilizare gEdit

Interfața de utilizare gEdit conține o singură bară de instrumente în partea de sus cu un panou pentru introducerea textului de sub ea.

Bara de instrumente conține elemente pentru a deschide și salva fișiere, pentru a adăuga file și pentru a controla fereastra. Selectați Deschis pentru a afișa o fereastră cu o bară de căutare pentru a căuta documente, o listă a documentelor accesate recent și opțiunea de acces Alte documente. Când alegi Alte documente, apare un dialog de fișiere în care puteți căuta în structura directorului fișierul pe care doriți să îl deschideți.

Există un simbol plus (+) lângă Deschis. Când o selectați, se adaugă o filă nouă, astfel încât să puteți edita mai multe documente în același timp.

Economisești afișează Fișier dialog. Alegeți o locație în sistemul de fișiere pentru a salva fișierul. De asemenea, puteți alege codarea caracterelor și tipul de fișier.

Platforma Opţiuni pictograma este notată cu trei linii verticale. Când este selectat, deschide un nou meniu cu opțiuni pentru reîmprospătarea ecranului, salvarea și tipărirea unui document, găsirea informațiilor într-un document, schimbarea vizualizării și multe altele.

Celelalte trei pictograme minimizează, maximizează și închid editorul.


Reîmprospătați documentul

Reîmprospăta pot fi găsite pe Opţiuni meniul. Această opțiune este activată când documentul pe care îl editați s-a modificat de când l-ați deschis pentru prima dată.

Dacă un fișier se modifică după ce l-ați încărcat, pe ecran apare un mesaj care vă întreabă dacă doriți să îl reîncărcați.

Imprimați un document

Platforma pictograma pe Opţiuni meniul afișează Setări de imprimare ecran, și puteți alege să imprimați documentul într-un fișier sau imprimantă.


Afișați un document pe ecran complet

Platforma Full Screen pictograma pe Opţiuni meniul afișează fereastra gEdit ca o fereastră cu ecran complet și ascunde bara de instrumente. Pentru a dezactiva modul ecran complet, plasați cursorul mouse-ului peste partea de sus a ferestrei și faceți clic pe Full Screen din nou pictograma.

Salvați un document

Platforma Salvează ca element de meniu de pe Opţiuni meniul arată Salvare fișier căsuță de dialog. Folosiți-l pentru a alege unde să salvați fișierul. Salvează tot elementul de meniu salvează toate fișierele deschise pe toate filele.

Căutați text

Platforma Găsi elementul de meniu poate fi găsit pe Opţiuni meniul. Selectează Găsi element de meniu pentru a afișa o bară de căutare. Puteți introduce textul de căutat și puteți alege direcția de căutare (în sus sau în jos pe pagină).

Platforma Găsiți și înlocuiți elementul de meniu deschide o fereastră în care puteți căuta text și introduceți textul cu care doriți să îl înlocuiți. Puteți, de asemenea, să potriviți după caz, să căutați înapoi, să potriviți doar întregul cuvânt, să vă înfășurați și să utilizați expresii regulate. Opțiunile de pe acest ecran vă permit să găsiți, să înlocuiți sau să înlocuiți toate intrările potrivite.

Ștergeți textul evidențiat

Platforma Ștergeți clar elementul de meniu se găsește în Opţiuni meniul. Aceasta șterge textul selectat care a fost evidențiat cu ajutorul Găsi opțiune.

Accesați o linie specifică

Pentru a merge la o anumită linie, selectați Mergeți la linie element de meniu de pe Opţiuni meniul. Se deschide o fereastră mică unde puteți introduce numărul liniei la care doriți să mergeți.

Dacă numărul de linie pe care îl introduceți este mai lung decât fișierul, cursorul se deplasează în partea de jos a documentului.

Afișați un panou lateral

Du-te la Opţiuni Și selectați Vizualizare sub-meniu pentru a găsi opțiunea de afișare sau ascundere a panoului lateral. Panoul lateral afișează o listă de documente deschise. Pentru a vizualiza un document, faceți clic pe el.

Text subliniat

Opțiunile de evidențiere disponibile depind de tipul de document. Pentru a evidenția textul, accesați Opţiuni meniu, selectați Vizualizare, Apoi alegeți Mod de evidențiere. Lista modurilor include opțiuni pentru limbaje de programare, inclusiv Perl, Python, Java, C, VBScript, Actionscript și multe altele.

Textul este evidențiat folosind cuvintele cheie pentru limba aleasă. De exemplu, dacă ați ales SQL ca mod de evidențiere, scriptul ar putea arăta astfel:

selectați * din tablenam

Setați limba

Pentru a seta limba documentului, deschideți fișierul Opţiuni meniul. Apoi, din unelte sub-meniu, alegeți Setați limba. Puteți alege din mai multe limbi.

Verificați ortografia

Pentru a verifica ortografic un document, deschideți fișierul Opţiuni selectați meniul unelte meniu, apoi alegeți Verifica ortografia.

Când un cuvânt este greșit scris, se afișează o listă de sugestii. Puteți alege să ignorați, să ignorați toate, să modificați sau să modificați toate aparițiile cuvântului incorect.

Există o altă opțiune pe unelte meniu numit Evidențiați cuvintele scrise greșit. Când este bifată, orice cuvinte scrise greșit sunt evidențiate.

Introduceți data și ora

Pentru a insera data și ora într-un document, accesați Opţiuni selectați meniul unelte meniu, apoi alegeți Introduceți data și ora. Apare o fereastră din care puteți alege formatul pentru dată și oră.

Obțineți statistici pentru documentul dvs.

În Opţiuni > unelte, există o opțiune numită Statistici. Aceasta arată o fereastră nouă cu statistici pentru numărul de linii, cuvinte, caractere (cu spații), caractere (fără spații) și octeți.

Preferințe

Pentru a găsi preferințele, selectați Opţiuni > Preferințe. Apare o fereastră cu patru file: View, Editor, Fonts and Colors și Plugins.

  • Du-te la Vizualizare fila pentru a alege dacă să se afișeze numerele de linie, o marjă dreaptă, o bară de stare, o hartă de prezentare generală sau un model de grilă. De asemenea, puteți activa sau dezactiva înfășurarea cuvintelor, puteți împărți un singur cuvânt pe mai multe linii și puteți controla modul în care funcționează evidențierea.
  • Du-te la Editor tab pentru a seta spațiul pentru file, introduceți spații în loc de file și alegeți cât de des se salvează automat un fișier.
  • Du-te la Fonturi și culori fila pentru a alege tema utilizată de gEdit, precum și familia și dimensiunea de fonturi implicite.
  • Du-te la Plugin-uri pentru a găsi pluginurile disponibile pentru gEdit. Unele plugin-uri sunt evidențiate. Pentru a permite altor persoane, bifați o bifă în casetă.